Search

Ζλατιλίδης: «Η Α2 κατηγορία του βόλεϊ καταρρέει»

Για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό βόλεϊ και ιδιαίτερα στην Α2 κατηγορία στην οποία συμμετέχει ο ΟΦΗ του οποίου είναι προπονητής, μίλησε ο Εβρίτης Δημήτρης Ζλατιλίδης.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στο volleyplanet.gr:

«Μαθαίνω ότι ο Πανιώνιος θα έρθει να παίξει εδώ χωρίς 4 παίκτες του, έχουμε δύο παιχνίδια που είναι στα μέτρα μας, με τον υποβιβασμένο Απόλλωνα Πατρών και τον Πανιώνιο και θα προσπαθήσουμε στα άλλα τέσσερα που απομένουν για να τερματίσουμε, όσο πιο ψηλά μπορούμε, μήπως και καταφέρουμε να πάμε στα μπαράζ. Εκεί πάλι αυτό που θα διεκδικήσουμε θα είναι να κάνουμε κάποια καλά παιχνίδια» τονίζει φανερά προβληματισμένος ο έμπειρος Σουφλιώτης τεχνικός, που παρά την πλούσια γενειάδα του, αναφερόμενος στην σημερινή κατάσταση της Α2 Ανδρών, τα λέει «έξω από τα δόντια» και δίχως “μαλλιά στη γλώσσα”.

«Καταρρέει η κατηγορία γενικά, οι ομάδες διαλύονται η μία πίσω από την άλλη… Εμείς είμαστε μια ομάδα «ειδικών συνθηκών», παίζουμε με «ντόπια» παιδιά, με πασαδόρο 46 χρονών, έχουμε και δυο-τρεις παίκτες υψηλότερου επιπέδου και προσπαθούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για τους εαυτούς μας, για το πώς μπορούμε καλύτερα να διαχειριστούμε όλοι μας συνθήκες παράξενες, συνθήκες πίεσης, όπως όλες οι ομάδες…

Αυτό συμβαίνει, γιατί όπως προείπα, η κατηγορία διαλύεται. Δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά και αυτά τα λεφτά που τάζουνε στα παιδιά, δεν τα παίρνουν… Κυρίως όμως στην εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει το πρωτάθλημα, φταίει το γεγονός ότι η κατηγορία της Α2 αποτελεί ένα ερασιτεχνικό- ερασιτεχνικό πρωτάθλημα. Και μόνο αν το αντιμετωπίσεις έτσι μπορείς να έχεις καθαρό μυαλό, αφού είναι λίγες ομάδες δουλεύουν σε υψηλότερο επίπεδο και είναι πιο οργανωμένες στις πληρωμές τους και σε όλο το πλαίσιο λειτουργία τους.

Φταίει επίσης ότι οι παίκτες δεν μπορούν να διαχειριστούν και να καταλάβουν ακριβώς που βρίσκονται και τι κάνουν… Και μετά δημιουργούνται εντάσεις, στις οποίες μερίδιο ευθύνης έχουν και οι παράγοντες, που αφήνουν την κατάσταση να διαιωνίζεται, τάζοντας πράγματα και μετά αθετώντας το λόγο τους.

Και όλο αυτό, μήνα με το μήνα καταρρέει…. Και πέρυσι το ίδιο συνέβη, με τις περισσότερες ομάδες στο β’ γύρο να αρχίζουν να έχουν αποχωρήσεις παικτών και προβλήματα. Δεν είναι εύκολο, είναι δύσκολο…. Πρέπει να συνεργαστείς με τους παίκτες, να τους δώσεις να καταλάβουν ότι πρέπει να χαρούν το παιχνίδι, για να πάρουν και μερικά χρήματα. Κάποια στιγμή όμως υπάρχει αδιαφορία από την πλευρά τους, άλλες φορές υπάρχει αδιαφορία από τους παράγοντες και όλο αυτό οδηγεί σε αυτή την κατάσταση, που ασφαλώς δεν μας τιμάει ως άθλημα» υποστηρίζει ο «Ζλατ».

Σύμφωνα με τον 38χρονο «καπετάνιο» του ΟΦΗ, από το περασμένο καλοκαίρι, έχουν γίνει πολλά λάθη, τα οποία, το ένα πίσω από το άλλο, έχουν οδηγήσει στην σημερινή κατάσταση όχι μόνο της κατηγορίας, αλλά γενικότερα του ελληνικού βόλεϊ.

«Έπρεπε να γίνει η Preleague» δηλώνει… κάθετα στο Volleyplanet ο 47χρονος προπονητής, που πλέον μπορεί να δικαιολογήσει όλα όσα «στραβά» συμβαίνουν: «Από τη στιγμή που δεν έγινε η Preleague, λέμε ότι είμαστε η Α2 Κατηγορία και ουσιαστικά μιλάμε για ένα τεράστιο τοπικό πρωτάθλημα! Όλο το ελληνικό βόλεϊ παίζει σε τοπικό πρωτάθλημα, εκτός από τη Volleyleague, που είναι κάτι διαφορετικό με την παθογένεια όμως που υπάρχει και στη μεγάλη κατηγορία.

Η Α2 όμως είναι ένα τεράστιο τοπικό και στο τοπικό δικαιολογούνται όλα… Όποιος θέλει παίζει, όποιος θέλει φεύγει, όποιος θέλει παίζει καλά έναν μήνα, τον άλλο μήνα δεν παίζει το ίδιο, γενικά δεν υπάρχουν συγκεκριμένα όρια. Από τη στιγμή λοιπόν που δεχθήκαν οι περισσότερες ομάδες, νομίζω 10 ή 11 και δεν δημιουργήθηκε η Preleague, όλες οι επενδύσεις που γίνονται, γίνονται…

120 χιλιάδες έχει η ΑΕΚ, 80-100 χιλιάδες είχαμε εμείς και η Παλλήνη, η Ροδίων Άθλησις έχει κι αυτή μεγάλο μπάτζετ και φέρνει παίκτες, για ποιο λόγο όμως όλα αυτά; Για να παίζεις σε ένα τεράστιο τοπικό, με λάθος σύστημα διεξαγωγής, όπως είναι οι βόρειοι όμιλοι…» υποστηρίζει ο Δημήτρης Ζλατιλίδης, που δεν κρύβει την απογοήτευσή του.

Είμαι πολύ απογοητευμένος από όλο αυτό που ζούμε… Και δεν τα είπα ποτέ όλα αυτά, γιατί ήθελα να απέχω, γιατί δεν το ελέγχω… Ήθελα να είμαι επικεντρωμένος στη δουλειά μου, είμαστε και σε νησί, άρα έξω από το κέντρο των αποφάσεων, ήθελα να είμαστε τυπικοί και τακτοποιημένοι απέναντι στα παιδιά, όπως είμαστε τα τελευταία δύο χρόνια που ασχολούμαστε πιο «επαγγελματικά» , πιο οργανωμένα, έτσι ώστε να μπορώ με συνέπεια και λόγω τιμής να φέρνω κάποιους παίκτες εδώ και να ξέρουν τι θα κάνουν και τι θα χρήματα πάρουν. Για αυτό και δεν ασχολήθηκα καθόλου με όλα αυτά.

Έγινε λοιπόν το σύστημα διεξαγωγής, θα “χτυπηθώ” εγώ με την ΑΕΚ και ένας θα μείνει έξω, ενώ ο Βόρειος όμιλος…. Κι είπα ας πάμε έτσι… Αλλά αποδεικνύεται όμως από την κατάρρευση του πρωταθλήματος, ότι δεν είναι σωστό το σύστημα διεξαγωγής και επιβεβαιωνόμαστε. Να κάνεις μια επαγγελματική κατηγορία και μετά να κάνεις ένα τεράστιο «τοπικό» σε όλη την Ελλάδα…» συμπλήρωσε στο Volleyplanet ο τεχνικός του ΟΦΗ.

Share it