Search

Στην τελική ευθεία το θέμα της αναγνώρισης των πτυχιούχων προπονητών ΤΕΦΑΑ! Η κομβική συνάντηση στην Κομοτηνή!!!

Οι συναντήσεις με UEFA και ΤΕΦΑΑ, το πλάνο για τα διπλώματα, η αναμονή για την ΕΠΟ, οι καταγγελίες και η αισιοδοξία.Οι κινήσεις που γίνονται προκειμένου να διορθωθεί επιτέλους η αδικία με τους πτυχιούχους προπονητές ποδοσφαίρου.

Είναι ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τους πτυχιούχους προπονητές από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Υπάρχουν σε όλη την επικράτεια τεχνικοί πτυχιούχοι των ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο και αμέτρητες ώρες προπονητικής, οι οποίοι από το 2011 και ύστερα βρέθηκαν στο περιθώριο, διότι δεν έτρεξαν να εξομοιώσουν το πτυχίο τους στο… deadline που έδωσε η ΕΠΟ, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν το άρθρο 68 του Coaching Convention 2010 της UEFA. Απόφοιτοι ανωτάτων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων είδαν ουσιαστικά τα επαγγελματικά τους διπλώματα να παύονται. Αναγκάστηκαν να πρέπει να επαναλάβουν πράγματα που είχαν κάνει με πολύ περισσότερη λεπτομέρεια, έχοντας στο μεταξύ μια προθεσμία που δεν προέκυπτε από πουθενά μέχρι τον Ιούνιο του 2011 για να αποκτήσουν «χαριστικά» το UEFA B και να πρέπει μετά να πληρώσουν ένα σκασμό χρήματα για να προχωρήσουν.

Ακόμα κι αν κάποιος ήταν διατεθειμένος να το κάνει, κανείς δεν του εξασφάλιζε ότι θα επιλεγεί, καθώς η διαδικασία επιλογής των προπονητών που θα έπαιρναν μέρος σε κάθε σχολείο της ΕΠΟ δεν γινόταν με θεσμοθετημένα κριτήρια.. Η νομοθετική ρύθμιση που θέλησε να περάσει ο Σταύρος Κοντονής για να διορθώσει την αδικία προκάλεσε ρήξη με την ΕΠΟ, η οποία από όλη αυτή τη διαδικασία είχε συν τοις άλλοις σημαντικά έσοδα. Η διαδοχή του από τον Γιώργο Βασιλειάδη έδειχνε πως θα προχωρήσει στην ουσιαστική λύση του ζητήματος, μιας και ο νυν Υφυπουργός Αθλητισμού είχε δεσμευτεί ότι θα δουλέψει στο θέμα.

Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Οι πτυχιούχοι των ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα το ποδόσφαιρο, αναζητώντας έναν τρόπο να μιλήσουν και εκτός Ελλάδα για το θέμα τους, έστειλαν επιστολή με θέμα: «Μονοπωλιακός χαρακτήρας και δεσπόζουσα καταχρηστική θέση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.) της έκδοσης ταυτότητας προπονητή U.E.F.A. PRO, A, B, C υπό καταχρηστικές μονοπωλιακές προϋποθέσεις». Αποδέκτης της ήταν η Δανέζα επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαργκρέτε Βεστάγκερ, καθώς και στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Έγινε κοινοποίηση επίσης τόσο στην Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, όσο και στον Υφυπουργό Αθλητισμού. Η καταγγελία υπογράφτηκε από αρκετούς προπονητές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανόν να ακολουθήσει νέα καταγγελία, αυτή τη φορά για διαφυγόντα κέρδη!

Οι προπονητές προσανατολίζονται στην ίδρυση Πανελλήνιας Ένωσης προπονητών ποδοσφαίρου πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, μέσω της οποίας θα διεκδικήσουν συλλογικά την αλλαγή του καθεστώτος. Αίτημά τους είναι η αναγνώριση του πτυχίου ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα το ποδόσφαιρο σε UEFA Pro με ένα χρηματικό ποσό που δεν θα ξεπερνά τα 70 ευρώ, καθώς και κατάργηση της τρίχρονης επανεξέτασης. Από την άλλη, είναι θετικοί στην δημιουργία σεμιναρίων επιμόρφωσης.

Το ταξίδι στην Κομοτηνή και η συμφωνία με UEFA

Ο κύκλος επαφών του Γιώργου Βασιλειάδη για το ζήτημα έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Στην επίσκεψή του στη βόρεια Ελλάδα για ομιλία σε ημερίδα σχετικά με τον Αθλητισμό, ο Υπουργός βρήκε την ευκαιρία να μεταβεί στην Κομοτηνή και να μιλήσει με τους ακαδημαϊκούς των ΤΕΦΑΑ, ακούγοντας την πλευρά τους και προχωρώντας σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους καθηγητές για τον τρόπο που μπορεί να προχωρήσει το θέμα της αναγνώρισής τους. Επίσης, όλο αυτό το διάστημα έχει προχωρήσει σε σχετικές επαφές με αξιωματούχους της UEFA, οι οποίοι έχουν κατανοήσει τι ακριβώς γίνεται και έχουν ανάψει το πράσινο φως. Τι μένει; Να βρεθεί η χρυσή τομή με την ΕΠΟ, προκειμένου να μην τεθεί ξανά θέμα παρέμβασης στο αυτοδιοίκητο.

Οι τελικές συζητήσεις εκκρεμούν, όμως οι προθέσεις που έχουν διαφανεί δείχνουν ότι το ζήτημα θα μπει άμεσα, ίσως από τις αρχές του νέου έτους, στην τελική ευθεία. Αυτό θα γίνει με μικροαλλαγές στον κύκλο σπουδών στα Πανεπιστήμια και κάποια έξτρα μαθήματα στην κατεύθυνση του ποδοσφαίρου που απαιτεί η UEFA και από εκεί και πέρα για τους ήδη πτυχιούχους με κατεύθυνση το ποδόσφαιρο να τρέξει ένα πρόγραμμα εξομοίωσης σε συνεργασία με την ΕΠΟ, εντελώς διαφορετικό από τον τρόπο που γίνονται σήμερα τα σχολεία. Ως προς αυτό, κυρίως, είναι σημαντική η πλήρης συμφωνία με τον Γραμμένο. Δηλαδή από τη μία να γίνει δελεαστική η νέα προοπτική για τους εκατοντάδες πτυχιούχους, προκειμένου να υπάρξει καθολική αποδοχή και έτσι να επωφεληθεί και η Ομοσπονδία και αφετέρου να μην χρειάζεται να γίνει όλη η διαδικασία από την αρχή για τον κάθε ένα που έχει στο χέρι του πτυχίο ΑΕΙ, μεγάλη εμπειρία, αλλά βλέπει το τρέχον καθεστώς να του κλείνει το δρόμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία και σε προπονητικούς κύκλους, ότι το θέμα θα ολοκληρωθεί σύντομα θετικά. Μένει να δούμε αν όλη η προεργασία που έχει γίνει θα καταλήξει σε μια διαφορετική πραγματικότητα για τους πτυχιούχους…

Πηγή:Gazzetta.gr

 

Share it