Search

Σε καλό δρόμο το θέμα του φυσικού αερίου για οικιακή χρήση στη Θράκη

Σε καλή πορεία βρίσκεται το θέμα της ανάπτυξης Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου στην ΑΜΘ, ο δανεισμός του οποίου βρίσκεται υπό αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) από τις 12 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Παρατηρητής της Θράκης, μετά από αίτηση της Εταιρίας Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας (ΔΕΔΑ – Δίκτυα Εταιρίας Διανομής Αερίου), που είναι 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ, η ΕΤΕπ ζητούνται 48 εκ. ευρώ για την χρηματοδότησης της ανάπτυξης δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Να υπενθυμίσουμε πως ο αείμνηστος Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης είχε ξεκινήσει τη διεκδίκηση για την επέκταση του δικτύου παροχής φυσικού αερίου στο σύνολο της ΑΜΘ, επιτυγχάνοντας τελικά ένταξη δράσης κατασκευής υποδομών διανομής φυσικού αερίου στις 6 μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας, στη Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια μέσω του ΠΕΠ ΕΣΠΑ 2014-2020 με ποσό 32 εκ. ευρώ, αν και η όλη προσπάθεια καθυστέρησε λόγω και της οικονομικής δυσχέρειας, αλλά και το γεγονός ότι η πρόταση για χρηματοδότηση έπρεπε δύο φορές να αποσυρθεί και να επανυποβληθεί.
Παρόλα αυτά με την πρόταση να είναι υπό αξιολόγηση από την ΕΤΕπ, επικρατεί αισιοδοξία, και στην Περιφέρεια ΑΜΘ, ότι τελικά θα δοθεί η χρηματοδότηση από την τράπεζα και θα έχουμε πρόοδο στο έργο εντός του έτους.

Συνολικά αναμένεται να υπάρχει πρόσβαση στο Φυσικό Αέριο σε 60.000 νοικοκυριά και 33 βιομηχανικούς χρήστες της ΑΜΘ με μείωση του κόστους σε 60% των οικιακών και 70% των εμπορικών χρηστών, ενώ θα δημιουργηθούν 700 περίπου θέσεις εργασίας.

Οι μεγαλύτερες επενδύσεις 141 εκατ. ευρώ θα γίνουν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με την κατασκευή 485 χλμ. δικτύου μέσης πίεσης, 9 χλμ. χαμηλής πίεσης και 9 μετρητικών σταθμών στην Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη, τη Δράμα, την Ορεστιάδα και την Καβάλα. Έτσι, θα εξυπηρετηθούν 45.000 οικιακοί και 2.000 εμπορικοί καταναλωτές.

Στη στρατηγική διείσδυσης του φυσικού αερίου δεν περιλαμβάνονται τα σχέδια μόνο για την κατασκευή αγωγών. Σε περιοχές όπου δεν θα υπάρχει πρόσβαση σε αυτούς, η ΔΕΔΑ δρομολογεί έργα για υποδομές CNG, όπως στο Καρπενήσι, στη Λιβαδειά, στην Άμφισσα και στην Ορεστιάδα.
Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη (2018-2023) αναμένεται να δώσει 1.600 άμεσες νέες θέσεις εργασίας και στη διάρκεια των έργων, 700 έμμεσες.

Share it