Search

Μαθητές αλλάζουν την Κομοτηνή!

Δεν έχουν θερινό κινηματογράφο; Τον δημιουργούν! Κάνουμε λόγο για μια ομάδα σχεδόν τριάντα μαθητών που με μεράκι και προσωπική εργασία, συμπληρώσαν ένα ‘κενό’ του δήμου Κομοτηνής, με τη στήριξη του τελευταίου καθώς και του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής. Έτσι, εδώ και δυο Παρασκευές και κάθε Παρασκευή στις 21:00, στην αυλή του αρχοντικού, όπου στεγάζεται το Κέντρο, προβάλλονται δωρεάν ταινίες.

Τα παραπάνω πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος “YouThink – City Links, Οι Νέοι Μιλάνε – Η Πόλη Ακούει”, με τη βοήθεια της οργάνωσης νέων System & G, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης, ενώ εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ Νεολαία.

“Έχει γίνει ήδη μια δοκιμαστική προβολή, με κοινό κυρίως μαθητών και εθελοντών, που συμμετείχαν στη δράση, αλλά και μια ακόμη προβολή για όλο το κοινό. Σήμερα έχουμε την τρίτη κατά σειρά προβολή και σας καλούμε να έρθετε”, είναι η πρόσκληση της μαθήτριας Σοφίας Αναστασιάδου, η οποία εξηγεί πως “στόχος μας είναι αυτός ο χώρος να καθιερωθεί και να τραβήξει το ενδιαφέρον αρκετών νέων, ενώ παράλληλα ετοιμάζουν και τον υπόγειο χώρο.

“Μαζί με όλα τα παιδιά, καταφέραμε να δημιουργήσουμε έναν θερινό κινηματογράφο. Θα συνεχίσουμε τις προβολές μέχρι να μην μας εξυπηρετεί άλλο ο καιρός, δηλαδή περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως υπολογίζουμε”, συμπληρώνει ο Νίκος Καλλιγάς, ο οποίος εντοπίζει και την ειδοποιό διαφορά αυτού του κινηματογράφου σε σχέση με άλλες προσπάθειες. “Αυτό που ξεχωρίζει τον κινηματογράφο μας, σε σχέση με όλους όσους έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν στην Κομοτηνή, είναι πως είναι δημιούργημα των νέων. Μόνοι μας δουλέψαμε, μόνοι μας καθαρίσαμε την αυλή, μόνοι μας τον λειτουργούμε”, εξηγεί και προσθέτει πως “οι Κομοτηναίοι ήδη έχουν αγκαλιάσει το νέο κινηματογράφο. Κυρίως απευθυνόμαστε σε νέους, όμως φυσικά είναι ευπρόσδεκτη κάθε ηλικία”.

Η Γλυκερία Σαλακίδου στέκεται περισσότερο στο πως υλοποιήθηκε το εγχείρημα. “Με τη βοήθεια όχι μόνο των παιδιών του σχολείου, αλλά και των εθελοντών του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, καθαρίσαμε και διαμορφώσαμε τον χώρο. Συναντιόμαστε κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, και καθαρίζουμε ξανά τον χώρο, ώστε να είναι έτοιμος για την προβολή της Παρασκευής. Τις ταινίες επιλέγουμε όλοι μαζί από κοινού και είναι κυρίως κοινωνικού περιεχομένου, ενώ πολλές φορές επιλέγουμε κι αφιερώματα σε ειδικές ημέρες”, αναδεικνύει.
Με τη σειρά της η Μαρίνα Δημητριάδου, μας εξηγεί καλύτερα το ιστορικό της κατασκευής.

“Μας ενημέρωσαν από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης για τα προγράμματα που υπάρχουν, σχετικά με τους νέους, και εμείς πήραμε αφορμή ώστε να γίνουμε πιο ενεργοί στα κοινά της πόλης μας. Οπότε διοργανώσαμε μια συγκέντρωση δομημένου λόγου και αντιλόγου, μέσα από την οποία καταλήξαμε σε δυο προτάσεις, δηλαδή πρώτον στη διαμόρφωση του συγκεκριμένου χώρου και δεύτερον στον εσωτερικό χώρου του υπογείου που επίσης διαμορφώνουμε”, αναφέρει, ενώ στη συνέχεια διευκρινίζει πως “καθορίσαμε το κοστολόγιο της δράσης και το Κέντρο μας εξασφάλισε τον εξοπλισμό. Εμείς βάλαμε τη δουλειά, δηλαδή με κέφι και ενέργεια φτιάξαμε τον χώρο, και χαιρόμαστε που ο κόσμος μας έχει δώσει την αποδοχή του”.
Χαρούμενη για την προσπάθεια των νέων, παρουσιάζεται και η υπεύθυνη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής Λούιζα Σαλτσίδου.

“Εδώ και 20 χρόνια, το Κέντρο αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης για τους φοιτητές, οι οποίοι μέσα από αυτό δημιουργούν πολλά πράγματα και συμμετέχουν σε πλήθος δραστηριοτήτων. Πλέον το Κέντρο γίνεται πόλος έλξης και για τους Κομοτηναίους μαθητές, που σιγά-σιγά δημιουργούν το δικό τους στέκι νεολαίας εδώ, κάτι που άλλωστε δεν υπάρχει αλλού στην πόλη”.

Εκτός από την αυλή, η οποία όπως μας εξηγούν τα παιδιά θα λειτουργήσει μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθαρά για λόγους καιρικών φαινομένων, μαθητές και εθελοντές προετοιμάζουν και τον υπόγειο χώρο του αρχοντικού. Αυτό που άλλοτε χρησίμευε ως αποθήκη του Κέντρου, αναπλάθεται σε χώρο ψυχαγωγίας, με τηλεοράσεις, επιτραπέζια και άλλες παροχές.

Share it