Search

Έρχονται έργα ύψους 56 εκ. ευρώ στις κτηριακές υποδομές του ΔΠΘ!

Ένα έργο που για πολλούς θα φάνταζε ουτοπικό, ιδίως εν μέσω κρατικής οικονομικής δυσπραγίας, φαίνεται πως υλοποιεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Σχεδόν 56.000.000 ευρώ ‘πέφτουν’ κυρίως σε Κομοτηνή, αλλά και σε Αλεξανδρούπολη, για κτιριακές υποδομές.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μας ενημερώνει ο αντιπρύτανης ΔΠΘ Φώτης Μάρης, σε πρώτη φάση, τον Σεπτέμβριο, δημοπρατείται το έργο με τίτλο “Κτιριακές εγκαταστάσεις Τμήματος Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ στην πανεπιστημιούπολη Αλεξανδρούπολης (Φάση Δ1 – κτίρια 1,13 & Τμήμα περιβάλλοντος χώρου Β’)”, προϋπολογισμού 12.250.000,00 ευρώ μέσω περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος της περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Σε δεύτερη φάση, τον Οκτώβριο, δημοπρατείται το έργο με τίτλο “Κτιριακές εγκαταστάσεις της σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών και της σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών & Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ στην πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής”, προϋπολογισμού 43.350.000,00 ευρώ μέσω Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Αναφορικά με το πρώτο έργο, πρόκειται για μια επιπρόσθετη κατασκευή στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις κτιριακές υποδομές της σχολής, προκειμένου να λειτουργεί σε πιο υψηλά πρότυπα.

Αναφορικά με το δεύτερο έργο, αυτό είναι πιο κοστοβόρο κι αναμένεται να αλλάξει τον ‘χάρτη’ της Κομοτηνής, καθώς περιλαμβάνει πλήρη μετεγκατάσταση των τεσσάρων τμημάτων στην πανεπιστημιούπολη. Υπενθυμίζουμε πως τα τμήματα Πολιτικών Επιστημών, Κοινωνικής Διοίκησης (υπάρχει σχέδιο για να διαχωριστούν ξανά), Παρευξεινίων, Ιστορίας-Εθνολογίας, φιλοξενούνται όλα αυτά τα χρόνια στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Παλιάς Νομικής, εντός Κομοτηνής.

Φ. ΜΑΡΗΣ: “ΠΗΡΑΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ”

Το πρώτο, και δυσκολότερο, βήμα ανήκει στο παρελθόν, καθώς πλέον το ΔΠΘ έχει στα χέρια του την εντολή δημοπράτησης και τις πηγές χρηματοδότησης. “Πήραμε εντολή δημοπράτησης και ετοιμάζουμε όλα τα γραφειοκρατικά θέματα. Εκτιμούμε ότι στις αρχές του Σεπτέμβρη θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός με την διακήρυξη των κτιριακών εγκαταστάσεων της Ιατρικής Σχολής στην Αλεξανδρούπολη, και στις αρχές Οκτωβρίου ο διαγωνισμός για τις κτιριακές εγκαταστάσεις στην Κομοτηνή”, μας δηλώνει ο αντιπρύτανης του ΔΠΘ Φώτης Μάρης, ο οποίος χαρακτηρίζει το έργο ως ‘ώριμο’ και τον φορέα του, δηλαδή το Δημοκρίτειο, ως ‘αξιόπιστο’. “Το ΔΠΘ αποδεικνύει έμπρακτα πως είναι ένας φορέας ο οποίος ωριμάζει και υλοποιεί σύνθετα έργα, ενώ παράλληλα εγγυάται αφενός την καλή τους εκτέλεση κι αφετέρου την απορροφητικότητα και την αξιοποίηση των κονδυλίων”, προσθέτει.

Στο δια ταύτα, δηλαδή στο πότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι το έργο να έχει πάρει ‘σάρκα και οστά’, ο κος Μάρης διευκρινίζει ότι πρώτα πρέπει να βρεθεί ο ανάδοχος εργολάβος και στη συνέχεια αυτός διαθέτει περί της τριετίας, προκειμένου να ολοκληρώσει την κατασκευή. Η εκτίμηση του αντιπρύτανη είναι πως “τα Χριστούγεννα αν όλα πάνε καλά θα έχουμε εργολάβο και θα είμαστε στην διαδικασία”.

Επομένως, αν όλα πάνε καλά κι έρθει αυτό το …χριστουγεννιάτικο δώρο μπορεί να αρχίσει να υλοποιείται στις αρχές του 2018. “Από την ώρα που εγκαθίσταται ο εργολάβος σε δυόμιση με τρία χρόνια είναι το χρονικό διάστημα που οι κτιριακές εγκαταστάσεις πρέπει είναι έτοιμες”, λέει ο Φώτης Μάρης, ο οποίος επεξηγεί ότι “δεν νομίζω πως το έργο θα μπορέσει να τελειώσει νωρίτερα από δυόμιση χρόνια”.

ΜΕΤΑΞΥ ΝΟΜΙΚΗΣ-ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Μεταξύ Νομικής και Φιλολογίας, στην πανεπιστημιούπολη, είναι ο χώρος στον οποίο θα κατασκευαστεί η νέα κτιριακή υποδομή της Κομοτηνής, την οποία ο αντιπρύτανης χαρακτηρίζει ως “τη μεγαλύτερη κτιριακή εγκατάσταση που δημιούργησε ποτέ το Δημοκρίτειο και το μεγαλύτερο έργο που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε ελληνικό πανεπιστήμιο”.

Σύμφωνα με τον κο Μάρη η ‘ωριμότητα’ των μελετών είναι στο 100%. Εκτός από την τοποθεσία του νέου εγχειρήματος, για πρώτη φορά μαθαίνουμε και κάποια από τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. “Όταν τα δημοπρατήσουμε, τότε θα δημιουργήσουμε και κάποιες μικρές μακέτες, τις οποίες θα δημοσιεύσουμε, για να έχουν όλοι μια καλύτερη εικόνα. Όμως, περιγράφοντάς το, πρόκειται για ένα τριώροφο κτίριο, μια εγκατάσταση που θα απλώνεται σε πολλές χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Το κτίριο θα είναι φιλικό στο περιβάλλον και, πιο συγκεκριμένα, στην καλύτερη ενεργειακά κατηγορία. Αυτό άλλωστε ήταν και προϋπόθεση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το έργο είναι πολύ καλά μετρημένο”, τονίζει ο αντιπρύτανης.

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ‘ΠΕΤΡΙΔΗ’ ΕΝΤΟΣ ΠΟΛΗΣ

Φυσικά, αν όλα πάνε καλά, και όλα τα τμήματα του ΔΠΘ στην Κομοτηνή …μετακομίσουν προς πανεπιστημιούπολη, πίσω μένει ένα κενό, δηλαδή μια λειτουργική κτιριακή υποδομή στην ‘καρδιά’ της πόλης την οποία μπορεί να αξιοποιήσει ο Δήμος Κομοτηνής. Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης στο προηγούμενο διάστημα, υπάρχει όραμα ώστε να αξιοποιηθούν τα κτίρια για εκπαιδευτικούς σκοπούς, όχι τριτοβάθμιας αλλά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

“Το χρηματοδοτικό εργαλείο πλέον είναι ένα, είναι το ΕΣΠΑ, δεν υπάρχει άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο σήμερα. Οι κρατικές χρηματοδοτήσεις ειδικά αυτές που αφορούν την κατασκευή έργων είναι 8 φορές λιγότερες από ότι ήταν πριν από 6-7 χρόνια. Επομένως αυτονόητα έχουμε στραφεί στο ΕΣΠΑ. Προσανατολιζόμαστε – και τώρα μπορώ να το πω για πρώτη φορά – στην αξιοποίηση των κτιρίων της παλιάς Νομικής, μετά τις εξαγγελίες του πρύτανη του πανεπιστημίου ότι είναι σε εξέλιξη μια χρηματοδότηση για την κατασκευή νέων κτιρίων στέγασης των σχολών του πανεπιστημίου στην πανεπιστημιούπολη.

Αυτό σημαίνει ότι απελευθερώνεται η παλιά Νομική. Εκεί θέλουμε να κάνουμε μια γενναία παρέμβαση – και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε το επόμενο διάστημα – έχοντας βέβαια μια θετική άποψη της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές ΑΕ ως διαδόχου του ΟΣΚ (Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων), που είναι και ο κύριος του συγκροτήματος της Παλιάς Νομικής. Εφόσον πάρουμε καταρχήν από εκεί την έγκριση, θα προχωρήσουμε σε μελέτες έτσι ώστε με την μεταστέγαση των σχολών στην πανεπιστημιούπολη, να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα κτίρια αυτά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Και η περιοχή στην οποία βρίσκονται αλλά και οι εγκαταστάσεις αυτές καθαυτές με ένα γενναίο και σωστά προγραμματισμένο λίφτινγκ, επισκευή και ανακατασκευή, θα μπορέσουν να στεγάσουν τουλάχιστον 2 μεγάλες σχολικές μονάδες στην περιοχή μας”, αυτά είχε δηλώσει στον ‘Χ’ ο Γιώργος Πετρίδης στα μέσα Μαΐου.

Share it