Search

Η θρακιώτικη αθλητική δημοσιογραφία έπιασε πάτο: Γκεμπελίζειν σκοπίμως πλην α-τέχνως, εστί αρθρογραφείν…

Γκεμπελίζειν σκοπίμως πλην α-τέχνως, εστί αρθρογραφείν για τους θιασώτες μιας εκφυλισμένης εκδοχής της δημοσιογραφίας, που έχουν αναγάγει σε απόλυτη αξία και μόνο ιδανικό την διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Δεινοπάθησε οπωσδήποτε στα χέρια του γράφοντος το γνωστό τοις πάσι ρητό που ταυτίζει την λιγολογία ή για να χρησιμοποιήσω πιο δόκιμη λέξη, την λακωνικότητα, , με την σκέψη, την κρίση και εν τέλει την σοφία. Δεν λάθευαν όμως οι πρόγονοί μας όταν εξομοίωναν τις δύο αυτές έννοιες: την λακωνικότητα με την σοφία. Υπάρχουν δε και πλείστες άλλες παροιμιώδης εκφράσεις, γνωμικά, αποφθέγματα που ενισχύουν αυτή την σύνδεση: καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς, η σιωπή είναι χρυσός, κ.ο.κ.. Μην αναλωθούμε όμως σε μία απλά παράθεση, αλλά ας μιλήσουμε με επιχειρήματα και τεκμήρια, γιατί ειδάλλως θα χάσουμε το δάσος και θα κοιτάμε το δέντρο, θα αρνηθούμε την εικόνα του κάδρου και θα αρκεστούμε σε ένα σχήμα του.

Για κάποιους σίγουρα είναι καλύτερα να μασάνε, παρά να μιλάνε γιατί εκτίθενται ανεπανόρθωτα. Καταρχάς, το αρθρογραφείν,  το δημοσιογραφίζειν, το ερευνείν, είναι λέξεις (συγχωρέστε με για την εσκεμμένους νεολογισμούς και τη λεξιγενεσία) που οπωσδήποτε ευρισκόμενες στην ίδια πρόταση με τη λέξη ThrakiSportS, ε μία δυσθυμία θα τη νοιώθουν . Ή ακόμη και μία αγανάκτηση ρε αδερφέ. Για να μην υποπέσουμε στην φενάκη πως όλοι είναι ίδιοι, φυσικά δεν αναφερόμαστε σε ανθρώπους που πράγματι εργάζονται με συνείδηση όπως ο Γιάννης Παπαδόπουλος ή φυσικά ο άριστος επαγγελματίας φωτογράφος , Μπάμπης Κυπριανίδης και η συνάδελφός του Έλενα Καρατζίδου (ας με συγχωρέσουν η κυρία και οι δύο κύριοι για την ονομαστική αναφορά, αλλά επιθυμούσα οπωσδήποτε να υπάρξει ο διαχωρισμός).

Η συγκεκριμένη λοιπόν ιστοσελίδα, τις τελευταίες μέρες διαισθανόμενη πως πνέει τα λοίσθια, προέβη σε μία εκούσια αήθη, σκοπίμως προσβλητική και εγγενής κατάπτυστη, σειρά δημοσιεύσεων με σκοπό να πλήξει το ήθος και το κύρος του SportsAddict.gr. Τουτέστιν μεθερμηνευόμενον, ο κύριος ή η κυρία αρθρογράφος (κατά την προσφιλή τακτική της συγκεκριμένης ιστοσελίδας να φέρει ανυπόγραφα άρθρα) υπερέβη τα εσκαμμένα κατασκευάζοντας θεωρίες συνωμοσίας που βασίζονται σε σαθρές βάσεις, με σκοπό να χτυπήσει την δυναμική του SportsAddict.gr, το οποίο ο κόσμος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εμπιστεύεται για την έγκυρη και αμερόληπτη ενημέρωσή του. Και αυτά δε είναι και τα στοιχεία που έχουν δώσει στο μέσο μας τη δυνατότητα να κερδίσει την αγάπη του αναγνωστικού κοινού: Η εγκυρότητα, η αμεροληψία και το ήθος που για κάποιους είναι απλές λέξεις χωρίς υπόβαθρο και ουσία.

Ένας συνειδητός λοιπόν, ενορχηστρωμένος γκεμπελισμός που σκοπό έχει να σπείρει τον σπόρο της αμφισβήτησης στο αναγνωστικό κοινό, απέναντι σε ένα  δημοσιογραφικό μέσο, αναδύθηκε απ’ τον γεμάτο δυσωδία οχετό άρθρων. Και διερωτώμαι: περιμένοντας να θερίσουν τι; Δεν αντιλαμβάνονται πως δεν θα ευδοκιμήσει ο καρπός γιατί πολύ απλά πραγματοποιώντας επίθεση κατά του ήθους του SportsAddict, ουσιαστικά βάλλουν κατά εαυτών, προβάλλοντας χωρίς ψιμύθια την σπιθαμιαία ηθική τους υπόσταση;

Μιλώντας με τεκμήρια, παραθέτω: Η εν λόγω ιστοσελίδα, ορμώμενη απ’ την είδηση πως ο λίμπερο του Εθνικού Αλεξ/πολης Γρηγόρης Κοντοστάθης έμεινε ελεύθερος, κατασκεύασε μία πλήρη διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας, αποκαλώντας το SA γραφείο τύπου του Εθνικού Αλεξανδρούπολης στο άρθρο με τίτλο: Volley League: Πρωτοφανή γκάφα του Εθνικού Αλεξανδρούπολης με Κοντοστάθη αποκάλυψε το… Γραφείο Τύπου της ομάδας.

Γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως απαντώντας σ’ έναν παραλογισμό, γίνεσαι κατά κάποιο τρόπο συμμέτοχος του και τον ενθαρρύνεις, θα κάνω το λάθος να απαντήσω στο σαθρό αυτό κατασκεύασμα, που μπορεί να νοηθεί μόνο ως αποκύημα αρρωστημένης φαντασίας, παραθέτοντας μερικά άρθρα του SportsAddict.gr (εδώ και εδώ) στα οποία παρουσιάζονται στο μεγάλο αναγνωστικό του κοινό, ειδήσεις που φυσικά μόνο ευχάριστες δεν ήταν για τη διοίκηση του Εθνικού. Αν έτσι νοούνται από κάποιους τα γραφεία τύπου, σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Α, και παρεμπιπτόντως, τα δύο άρθρα ήταν αποκλειστικά θέματα του site μας (τόσο η συνέντευξη του Θ. Δημητριάδη, όσο και το θέμα με τους τρεις πρώην του Εθνικού), θέματα που έσπευσαν να κάνουν copy paste και χωρίς αναφορά πηγής, απ’ το μέσο είχε το θράσος ανερυθρίαστα να προσβάλει με μένος, το SportsAddict.gr.

Άλλωστε μία απ’ τις ποικίλες ευθύνες ενός μέσου, είναι η καταγραφή των γεγονότων και όχι η δημιουργία φημών, ανούσιων παραφιλολογιών και στην περίπτωσή μας η διασπορά ψευδών ειδήσεων με σκοπό τα κλικ ή χειρότερα την ηθική βλάβη προσώπων. Για την αναφορά του ονόματος του δημοσιογράφου Γιώργου Πανταζίδη αρμόδιος να απαντήσει αν το κρίνει σκόπιμο είναι μόνο ο ίδιος. Η διαδρομή του στον χώρο και η δημοσιογραφική του υπόσταση, δεν μου επιτρέπουν να διανοηθώ να μιλήσω εκ μέρους του.

Νωρίτερα χρονικά (καλά θα μου πείτε η ώρα ανάρτησης που αναγράφεται σε άρθρα στο εν λόγω site “παίζει” καθώς την ορίζουν ανάλογα με τα κέφια τους) την ίδια μέρα (Τετάρτη 26 Ιουλίου) ξεμύτησε και άλλο δημοσιογραφικό μαργαριτάρι. Παραθέτοντας και πάλι ως οφείλω και όπως ορίζει η άλφα-βήτα οποιασδήποτε ανθρωπιστικής επιστήμης και η συνείδηση μου, σε άρθρο του μέσου, έγινε θέμα η διάψευση ανανέωσης συνεργασίας μεταξύ δύο συμβαλλόμενων μερών, απ’ το ένα μέρος. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε η διοίκηση, διέψευσε ο ποδοσφαιριστής. Όντως εν τέλει δεν υπήρξε ανανέωση. Όλο αυτό λοιπόν, είτε το πιστεύετε είτε όχι, στάθηκε η αφορμή, να καταγγελθεί το γεγονός πως ο συνάδελφος κάνει tag (χαχαχα μα είναι να μην γελά κανείς μαζί τους;) σε αναρτήσεις του και θίχτηκε ακόμη πως δεν έκανε θέμα την διάψευση του ποδοσφαιριστή διότι: “για το μέσο που υπηρετεί, προέχουν οι δημόσιες σχέσεις παρά η αλήθεια, ειδικά αν πρόκειται με αυτήν να χαλάσουν τελείως οι ήδη τραυματισμένες σχέσεις…(sic)“. Μιλούν για δημόσιες σχέσεις αυτοί που ενοχλούν καθημερινά παράγοντες του ερασιτεχνικού αθλητισμού της Θράκης, με σκοπό να τους βάλουν χέρι, ώστε να διακόψουν όποια επαφή με το SportsAddict. Υπάρχει πάτος άραγε;

Το SportsAddict.gr παρά τα όποια –πολλά– λάθη του, έχει αποδείξει με τη διαδρομή του αν αν προτάσσει τις δημόσιες σχέσεις ή την αλήθεια, την διασπορά παραφιλολογιών και ψευδών ως αποκλειστικές πληροφορίες (βλ. δήθεν δήλωσεις κ. Καραολάνη πως θα κατέβει ο Πανθρακικός στη Γ’ ΕΘνική, δήλωση που δεν έγινε ποτέ και πουθενά) ή την πραγματικότητα, τα πυροτεχνήματα με σκοπό τα κλικ (βλ. άρθρο όνειδος για την δημοσιογραφία όπου χωρίς να υπάρχει συντάκτης του εν λόγω μέσου στο γήπεδο, κατασκεύασε είδηση που γεννά αβίαστα τον κλαυσίγελο, καθώς μπέρδεψε πετσέτα με σημαιάκι) ή την σοβαρότητα. Ο δημοσιογράφος του thrakisports εξ Αθηνών ή Θεσ/νικης (τι πατέντα και αυτή ε;)  μιλά για προσφιλή συνήθεια του SportsAddict.gr να αναζητά με «επιθετικό» τρόπο περισσότερα κλικ και like και πραγματικά διαβάζοντάς το, διερωτάσαι αν σε γελούν τα μάτια σου, γιατί δεν γίνεται να κρίνει κάποιος τόσο φανερά και αμακιγιάριστα, εξ ιδίων τα αλλότρια. Δεν θα παραθέσω άλλα απ’ τα πολλά ενδεικτικά που έχω κατά νου. Τουλάχιστον για τώρα.

Το μένος αυτό του συντάκτη ή των συντακτών των άρθρων (βάλτε υπογραφή ντε!) έχει γενεσιουργό αιτία και την γνωρίζουν πολύ καλά. Είναι η δυναμική του SportsAddict.gr, το οποίο ο κόσμος έχει αγκαλιάσει και εμπιστεύεται. Που ακόμη και ο δημοσιογραφικός κόσμος το χαιρέτισε θετικά και για το οποίο εξ όσων γνωρίζω έχει θετική εντύπωση τόσο για την εγκυρότητά του, όσο και για την ηθική ακεραιότητα των συντακτών του. Site και blog τα οποία τρέχουν άνθρωποι με αγνή αγάπη για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και Π-Α-Ρ-Ο-Υ-Σ-Ι-Α στα γήπεδα. Και αναφέρομαι φυσικά στο thrakiotis.com, το thrakisport.gr, το rodopisports.gr και το xanthisport.gr. Δυστυχώς για το thrakisports, είναι ανύπαρκτο σε όλη τη Θράκη πλην της Ροδόπης, εκεί που για να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, έχει σταθερή και αξιόλογη παρουσία λόγω των ανθρώπων που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Η αλλοτριωμένη αντίληψη που έχουν κάποιοι στο thrakisports για το σημαίνει δημοσιογραφία και το τι επιτάσσει το λειτούργημα αυτό, δεν είναι κάτι που αποκρυσταλλώθηκε τώρα. Έτσι πορεύονταν, έτσι πορεύονται, έτσι θα πορεύονται. Δημιουργώντας θέματα εκ των ων ουκ άνευ με σκοπό να πραγματοποιηθεί σούσουρο. Πραγματοποιώντας δημοσιογραφία από facebook στις πλείστες των περιπτώσεων γιατί δεν έχουν φυσική παρουσία. Δημιουργώντας άρθρα από καφενειακού τύπου συζητήσεις και τι άκουσε να λέει ο περιπτεράς του τάδε μεγαλομετόχου στον δείνα αθλητή. Έχοντας ως βασικό δημοσιογραφικό εργαλείο το copy-paste και την παράλληλη μη αναφορά της πηγής, κάτι που συνιστά κατάφωρη καταπάτηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Τα παραπάνω τα γνωρίζουν σχεδόν όλοι οι συνάδελφοι στην “πιάτσα” και πραγματικά δεν μπορώ να διανοηθώ πως αποφεύγουν της αντίληψης του αναγνωστικού κοινού.

Οι αναρτήσεις της Τετάρτης και ο καταφανής γκεμπελισμός με στόχο την διασπορά ψευδών ειδήσεων, την παραπληροφόρηση του κοινού και την ηθική βλάβη των συντακτών του SportsAddict ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η ανηθικότητά τους και η κατάπτωσή τους, έγιναν φανερές σε όλους. Από δω και πέρα πολύ περισσότερο, εσείς οι αναγνώστες έχετε ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το ποιους επιλέγετε να διαβάζετε. Πλέον γνωρίζετε κάποια πράγματα καλύτερα και η γνώση είναι δύναμη.

Το SportsAddict.gr (όπως και άλλα μέσα που αναφέρθηκαν παραπάνω) λειτουργούσε και λειτουργεί με σκοπό την καταγραφή της αλήθειας, με τα λάθη τα πολλά και τα σωστά του τα επίσης πολλά. Δεν απεργάστηκε ποτέ στο να παραπληροφορήσει εσκεμμένα το κοινό, να σπιλώσει συνειδήσεις και να ρίξει λάσπη στον ανεμιστήρα.

Σε μόλις ένα χρόνο ζωής ανέλαβε να μεταδώσει ΖΩΝΤΑΝΑ με ΕΙΚΟΝΑ και ΗΧΟ Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, και ανταποκρίθηκε επαρκώς. Δεδομένα τους κακοφάνηκε που κάποιοι προσπαθούν να προάγουν τον  αθλητισμό στη Θράκη αλλά και στην ΑΜ-Θ, και όχι να κάνουν φεισμπουκική δημοσιογραφία απ’ τον καναπέ. Δεν πειράζει θα συνηθίσουν γιατί έρχονται και άλλα…

Υ.Γ.1 Τι έχει αν γίνει τώρα που μπαίνει και νέο αίμα από Διδυμότειχο, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη; Το SportsAddict διευρύνει τη δημοσιογραφική βάση του, ώστε να καλύψει τα όποια κενά (κυρίως σε Ροδόπη και Β. Έβρο) με σκοπό την ακόμη πιο άμεση και έγκυρη ενημέρωσή σας!

Υ.Γ.2 Πηγή βάζαμε, βάζουμε και θα βάζουμε πάντα, όταν ανεβάζουμε άρθρο της οποία πρωτογενής πηγή είναι άλλο μέσο!

Υ.Γ.3 Νιώθω άσχημα γράφοντας το άρθρο. Όχι γιατί έθιξα κακώς κείμενα και είπα αλήθειες, αλλά γιατί έπεσα στο επίπεδό τους.

“Όποιος παλεύει με τέρατα, πρέπει να προσέξει να μη γίνει τέρας”, Φ. Νίτσε.

Όπου τέρας, βάλτε την εκφυλισμένη μορφή δημοσιογραφίας.

Όχι στο SportsAddict, δεν θα γίνουμε σαν αυτούς…

 

 

Share it