Search

Δεύτερος στην Ελλάδα ο ΕΟΣ Κομοτηνής!

Στη δεύτερη θέση πανελληνίως αντικρίσαμε τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Κομοτηνής, στην αξιολόγηση του διεθνώς αναγνωρισμένου περιοδικού “Κορυφές: το περιοδικό του βουνού”. Με 1.366 βαθμούς, ο ΕΟΣ Κομοτηνής έχει για τα καλά βάλει …γερά θεμέλια στα ελληνικά -κι όχι μόνο βουνά- και υπολείπεται μόλις 29 βαθμών, προκειμένου να φτάσει τον εξίσου δραστήριο ΕΟΣ Αχαρνών στην πρώτη θέση!

Περήφανος για το κατόρθωμα των νεότερων, που ήρθε να συμπληρώσει τη διαχρονική προσπάθεια του ΕΟΣ, παρουσιάζεται ο επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου Κωνσταντίνος Σαραντάκος. Ο ίδιος έχει παραδώσει το “τιμόνι” κι αισθάνεται δικαιωμένος για την προσπάθεια όσων συνεχίζουν το έργο, με τον ίδιο να παραμένει ενεργό μέλος αυτής της “οικογένειας” ορειβατών. “Είμαι περήφανος, γιατί η διάδοχη κατάσταση που άφησα προ επταετίας είναι ακόμη καλύτερη. Όταν ήμουν εγώ ήμασταν έβδομοι, τώρα είμαστε δεύτεροι. Όταν κάποιος φεύγει, πρέπει να αφήνει πίσω του ένα πεδίο κατάλληλο, για να καταφέρει να ευδοκιμήσει η πρόοδος του συλλόγου”, μας εξηγεί και αναδεικνύει το λόγο για τον οποίο, σύμφωνα με την άποψή του, ο σύλλογος πήρε τη δεύτερη θέση.

“Αυτό το πάθος που έχουμε όλοι, για κάτι που κάνουμε από μόνοι μας, εθελοντικά, χωρίς να μας το επιβάλλει κανείς”, αναδεικνύει και χαρακτηρίζει την ορειβασία ως “το καλύτερο ψυχοφάρμακο. Ένας δημιουργικός τρόπος ζωής, που σε ωριμάζει και σε βελτιώνει καθημερινά. Πρέπει να είσαι ταπεινός, σώφρων και λογικός, γιατί αν δεν κάνεις κάτι σωστά στην αναρρίχηση κινδυνεύει η σωματική σου ακεραιότητα”.

Ο κ. Σαραντάκος τονίζει πως οι Κομοτηναίοι ορειβάτες θα μπορούσαν να είναι και στην πρώτη θέση της κατάταξης αν είχαν μπει στη λίστα με τα πεπραγμένα του συλλόγου, όλα όσα είχαν κάνει και κάποια μέλη που δεν τα είπαν. “Αν σε μια σειρά δεν είσαι πρώτος, όλα τα άλλα νούμερα δεν είναι τίποτα. Παρόλα αυτά είμαστε στην Α’ κατηγορία, αν και είμαστε ένας σύλλογος της ακριτικής Θράκης και, άρα, για να κάνουμε μεγάλες κορυφές πρέπει να κάνουμε πολλά χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή”, τονίζει ο κ. Σαραντάκος και συμπληρώνει κάποιες από τις επιτυχίες του συλλόγου το τελευταίο διάστημα: ανάβαση στο όρος Αγκογκάγνουα στα σύνορα Αργεντινής Χιλής , στην υψηλότερη κορυφή της Αλάσκας και στο όρος Ούσπα στην Ρωσία όπου πρώτη φορά ανέβηκαν Έλληνες ορειβάτες κι αυτοί ήταν του ορειβατικού συλλόγου Κομοτηνής, απόπειρα της Κικής Τσακαλδήμη να ανέβει στην κορυφή του Έβερεστ, όπου δεν τα κατάφερε για 300 μέτρα, 1η θέση στην ελληνική επανάληψη με μπιβουάκ (διανυκτέρευση κρεμασμένοι σε βράχους ), και άλλες διακρίσεις. Παράλληλα “ο σύλλογος κάνει ορειβατικό σκι, ορειβατικό μαραθώνιο, αγωνιστική αναρρίχηση, φυσική αναρρίχηση, πεζοπορία, ψηλά βουνά”.

Μάλιστα, η αγωνιστική αναρρίχηση από τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 θα αποτελέσει επίσημο Ολυμπιακό Αγώνισμα και ο ΕΟΣ έχει κάνει το ‘κομμάτι’ του, προκειμένου να το διαδώσει στην Κομοτηνή, δημιουργώντας αγωνιστική πίστα 15 μέτρων, που πληροί αγωνιστικές προδιαγραφές και προδιαγραφές ασφαλείας. Εκεί κάθε χρόνο γίνονται αρκετοί αγώνες με ευρεία συμμετοχή. “Έχουμε την τύχη να έχουμε τον εκπαιδευτή ορειβασίας Αρχοντή Εξακοΐδη και τέσσερις βοηθούς εκπαιδευτές. Έτσι, μπορούμε μόνοι μας να οργανώσουμε αγώνες και να βρούμε μέσα από αυτούς τα νέα ταλέντα της ορειβασίας. Γι’ αυτό κι έχουμε κατηγορίες από μικρές ηλικίες”, εξηγεί ο κ. Σαραντάκος.

“Ευτυχώς που με διακόψατε, γιατί όταν μιλώ για κάτι που αγαπώ δεν μπορώ να σταματήσω εύκολα”, καταλήγει με εμφανές το πάθος του για την ορειβασία ο Κωνσταντίνος Σαραντάκος.

Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Α’ Κατηγορία:
1. ΕΟΣ Αχαρνών 1.395
2. ΕΟΣ Κομοτηνής 1.366
3. ΠΟΑ 1.338
4. ΟΑΛ Θεσσαλονίκης 1.312
5. ΕΟΣ Χανίων 1.137
6. ΕΟΣ Αθηνών 1.109,5
7. ΣΕΟ Θεσσαλονίκης 1.002
8. ΑΟΣ 972

Ακολουθούν τα υπόλοιπα σωματεία χωρισμένα στις κατηγορίες: Β’, Γ’, Δ’, Ε’, Χωρίς Δράση. Την Περιφέρεια ΑΜ-Θ εκπροσωπούν οι: ΕΟΣ Ξάνθης με 231 βαθμούς, ΛΟΧ Καβάλας με 183, ΕΟΣ Προσοτσάνης με 125, ΕΟΣ Δράμας με 112, ΣΧΟ Καβάλας με 68.

Share it