Search

Σάββας Αϊβάζης: «Ο ΠΑΟΚ Κοσμίου οφείλει κάθε χρόνο να πρωταγωνιστεί»

Ο νέος κόουτς του ΠΑΟΚ Κοσμίου παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στον «ΠτΘ» και στους Κώστα Αβραμίδη και Βασίλη Μανδράου στην οποία μίλησε για όλους και για όλα, εξηγεί τους λόγους της τρίτης αυτής συνεργασίας με την «ομάδα της καρδιάς του», όπως την χαρακτήρισε, αλλά και τους στόχους που πλέον θέτει για την νέα χρονιά.

Επίσης περιγράφει την εμπειρία του ως κόουτς του Μέγα Αλέξανδρου Ιάσμου και το πού κρίθηκε η απώλεια της ανόδου και του πρωταθλήματος, ευχαριστεί την ομάδα του Μέγα Αλέξανδρου για τη συνεργασία που είχαν, σχολιάζει για το πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε και την διαιτησία καθώς και τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος της Α΄κατηγορίας.

Τέλος στέλνει το δικό του μήνυμα στον κόσμο του ΠΑΟΚ Κοσμίου αλλά και γενικότερα στους φιλάθλους του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

Σάββας Αϊβάζης όμως αναλυτικά…

ΠτΘ: Πώς αισθάνεσαι που επιστρέφεις μετά από 20 μήνες στην ομάδα της καρδιάς σου για τρίτη φορά ως προπονητής;

Σ.Α: Καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που ασχολείστε με το τοπικό αλλά και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Για μας είναι ένα πολύ μεγάλο και θετικό βήμα για να φαίνεται και το τοπικό και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και σας δίνω πολλά συγχαρητήρια γι’ αυτό.
Όσο αφορά τώρα στην επιστροφή μου στο «σπίτι» μου, στην ομάδα της καρδιάς μου, στην ομάδα που έκανα τα πρώτα μου ποδοσφαιρικά βήματα, στον ΠΑΟΚ Κοσμίου, από εδώ ξεκίνησα ως αθλητής. Επίσης ένα πολύ μεγάλο βήμα που έκανα στην καριέρα μου με το να γίνω προπονητής, μου το έδωσε ο ΠΑΟΚ Κοσμίου γι’ αυτό δεν μπορώ να ξεχάσω ποτέ καταρχήν ότι είμαι από εδώ αλλά και ότι τα πρώτα μου προπονητικά βήματα, τις πρώτες επιτυχίες αυτού του επαγγέλματος ή χόμπι, μου τα έδωσε ο ΠΑΟΚ Κοσμίου.

Σίγουρα αυτά τα πράγματα στη ζωή μένουν και δεν μπορείς να αρνηθείς ποτέ να γυρίσεις σε ένα «σπίτι», όπου όλα αυτά εδώ γύρω που βλέπετε αλλά και το γήπεδο φτιάχτηκαν με τη δική μας παρουσία.

«Επιδιώκω ένα οικογενειακό κλίμα»

ΠτΘ: Δεδομένου ότι η τελευταία συνεργασία με την ομάδα πριν 20 μήνες δεν έληξε κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, θυμίζουμε πως είχες καθίσει ως προπονητής σε 4 παιχνίδια πρωταθλήματος και 1 κυπέλλου , πώς προέκυψε αυτή η τρίτη συνεργασία;

Σ.Α: Το παρελθόν είναι βέβαια παρελθόν αλλά πρέπει να αναφέρεις κάποια πράγματα για να μη γίνουν και στο μέλλον.

Πιστεύω πως βασικός λόγος εκείνης της αποχώρησης από την ομάδα δεν ήταν τόσο τα αποτελέσματα. Νομίζω ότι αυτό που εγώ διεκδικώ πάντα αλλά νομίζω ότι το έχω πετύχει και σαν προπονητής στον ΠΑΟΚ Κοσμίου αλλά και στην προηγούμενη μου ομάδα, τον Μέγα Αλέξανδρο Ιάσμου, είναι η συνοχή, η αγάπη και η ομοιογένεια ανάμεσα σε μένα, στους ανθρώπους της διοίκησης και στους ποδοσφαιριστές.

Άρα επιδιώκω ένα οικογενειακό κλίμα. Αυτή η οικογένεια πάντα μέσα από τα αποδυτήρια έδινε τις επιτυχίες σε αυτή την ομάδα. Νομίζω εκείνη τη χρονιά και με δικά μου λάθη και με λάθη της διοίκησης αλλά και λάθη των παιδιών δεν είχαμε τη συνοχή των προηγούμενων ετών.

Πιστεύω ήταν ο βασικότερος λόγος που έγινε η απομάκρυνση εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή και τη στιγμή που η ομάδα άρχισε να παίρνει ξανά τα πάνω της και βλέπαμε πάλι με διαφορετικό μάτι τη συνέχεια εκείνου του πρωταθλήματος. Αλλά δεν πειράζει έτσι είναι η ζωή. Έγιναν αυτά που έγιναν τότε. Νομίζω ότι πρέπει να διδαχθούμε από αυτά και να μην κάνουμε τα ίδια λάθη, για να δούμε καλύτερα το μέλλον του ΠΑΟΚ Κοσμίου.

«Στόχος είναι να βρούμε ποδοσφαιριστές που θα έχουν όρεξη για προπόνηση και για να αγωνιστούν»

ΠτΘ.: Σε ό,τι αφορά το ρόστερ της ομάδας. Έχετε κάνει κάποιες συζητήσεις με τη διοίκηση; Ήδη έχουν ανακοινωθεί κάποιες ανανεώσεις αλλά και βασικές αποχωρήσεις όπως του Ταμάμη και του Κυπιρτόγλου και φαντάζομαι θα ακολουθήσουν και άλλες. Πώς θα αναπληρώσετε αυτά τα βασικά κενά;

Σ.Α. To δυσάρεστο είναι πως με αυτούς που φεύγουν δεν μπορούμε να μιλήσουμε, γιατί φεύγουν από την πόλη και είναι δύσκολο να μπορέσεις να πείσεις ένα παιδί να μείνει μακριά από τον τόπο του για να παίξει σε κάποια ομάδα ποδόσφαιρο. Είναι πολύ δύσκολο από πολλούς τομείς. Σίγουρα είναι πολύ βασικοί ποδοσφαιριστές και εκτός από αυτούς που ανέφερες είναι ο Φλέγγας, ο Μητρούσης, ο Μαδούρας.

Είναι μεγάλες απώλειες. Παίχτες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε οποιαδήποτε θέση την ομάδα για να πάρει το πρωτάθλημα. Αυτό βέβαια το γνώριζαν πιο πριν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ Κοσμίου ότι θα φύγουν οι συγκεκριμένοι παίχτες από την ομάδα και από την Κομοτηνή γενικότερα.

Άρα ήδη είχαν γίνει κάποιες σκέψεις για το πώς θα αντικατασταθούν αυτοί οι παίχτες καθώς οι περισσότεροι ήταν πάνω από δύο χρόνια στην ομάδα. Θα πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλοι παίχτες που θα πλαισιώσουν την υπόλοιπη ομάδα και θα δεθούν γρήγορα με τον ΠΑΟΚ Κοσμίου, διότι ήδη ακούγονται υπερβολικά πολλά έξω. Στόχος είναι να βρούμε ποδοσφαιριστές που θα έχουν όρεξη για προπόνηση και για να αγωνιστούν, να δεθούν με την ομάδα και να έχουν λίγο περισσότερο νεύρο, διότι μιλάμε για ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και όταν βγαίνει λίγο περισσότερο ο εγωισμός πετυχαίνεις πιο εύκολα μερικά πράγματα.

«Πρωταρχικός μας στόχος είναι να βρούμε παιδιά που είναι από τον νομό Ροδόπης»

ΠτΘ: Για τους νέους παίχτες που θα έρθουν στην ομάδα θα ψάξετε στην τοπική αγορά;

Σ.Α.: Το καλύτερο για όλες τις ομάδες στο τοπικό πρωτάθλημα είναι να πλαισιώνονται από παίχτες που είναι από τον νομό. Και αυτό διότι δυσκολευόμαστε όταν έρχονται οι γιορτές και το καλοκαίρι. Δεν μπορείς να πιέσεις τους φοιτητές να μην γυρίσουν στο σπίτι τους και να μείνουν εδώ για να αγωνίζονται ή να προπονούνται με οποιαδήποτε ομάδα. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να βρούμε παιδιά που είναι από τον νομό Ροδόπης.

Αυτό βέβαια είναι αρκετά δύσκολο γιατί πλέον υπάρχουν από τον νομό δύο ομάδες στην Γ΄ εθνική και δεν ξέρουμε τι θα γίνει με την ομάδα του Πανθρακικού. Εμείς βάζουμε ως δεδομένο πως θα έχουμε τρείς ομάδες στην Γ΄ εθνική και αυτό είναι μειονέκτημα για τις ομάδες που αγωνίζονται στο τοπικό, γιατί οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές δικαιωματικά θα θέλουν να αγωνιστούν στην Γ΄ εθνική. Από εκεί και πέρα, εμείς σαν ΠΑΟΚ Κοσμίου στα παιδιά που θέλουν το κάτι παραπάνω είμαστε μαζί τους και ας το κάνουν. Εγώ σαν Σάββας Αϊβάζης θέλω πάντα το καλό των παιδιών. Αν μπορούν να κάνουν μια καριέρα παραπάνω από το τοπικό να την κάνουν.

Εγώ έχω να πω πως ο ΠΑΟΚ Κοσμίου είναι πάντα πρωταγωνιστής τα τελευταία χρόνια, με πολύ καλές εγκαταστάσεις αποδυτήρια, με πολύ καλό αγωνιστικό χώρο που είναι μεγάλο κίνητρο για κάθε ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή. Αυτά έχουμε να προτείνουμε στα παιδιά και όπως επίσης πως ο ΠΑΟΚ Κοσμίου κάθε χρονιά πρέπει να είναι πρωταγωνιστής και να κυνηγάει όλους τους τίτλους.

«Σίγουρα υπάρχουν παίχτες από την προηγούμενη ομάδα μου που μπορούν να βοήθησαν εμένα προσωπικά αλλά και τον ΠΑΟΚ Κοσμίου»

ΠτΘ: Υπάρχουν παίχτες από την προηγούμενη σας ομάδα, τον Μέγα Αλέξανδρο Ιάσμου, που θα θέλατε να έρθουν στον ΠΑΟΚ Κοσμίου;

Σ.Α.: Σίγουρα όταν δουλεύεις με μερικούς παίχτες σε οποιαδήποτε ομάδα, κρατάς τα στοιχεία που νομίζεις σαν προπονητής και θέλεις να τα φέρεις και στη νέα σου ομάδα. Αν δεις τους παίχτες που προανέφερα ότι αποχωρούν αγωνιστικά από τον ΠΑΟΚ Κοσμίου, αγωνίζονται σε σημαντικές θέσεις που είναι στον άξονα και προς τα πίσω. Άποψη δική μου και της διοίκησης είναι να προσεγγίσουμε άτομα που αγωνίζονται στο κέντρο αλλά και στην αμυντική γραμμή, γιατί εκεί έχουμε τις περισσότερες απώλειες. Σίγουρα υπάρχουν παίχτες από την προηγούμενη ομάδα μου που μπορούν να βοήθησαν εμένα προσωπικά αλλά και τον ΠΑΟΚ Κοσμίου, που είναι σε αυτές τις θέσεις.

Σίγουρα θα γίνουν κάποιες συζητήσεις, σίγουρα θα τους πλησιάσω. Δεν το κρύβω αυτό το πράγμα. Θα τους τονίσω τι μπορεί να τους προσφέρει σαν ομάδα ο ΠΑΟΚ Κοσμίου για κίνητρο και πώς θα τους βοηθήσει πρώτα σαν ανθρώπους και μετά σαν ποδοσφαιριστές που είναι πολύ βασικό. Μετά από εκεί υπάρχουν και άλλα παιδιά. Βασικό για μένα σαν άνθρωπος είναι ένας ποδοσφαιριστής να είναι πρώτα φίλος μου και να αγαπάει αυτό που κάνει. Πρέπει να δει αυτό το χόμπι του με διαφορετική «ματιά» στο μυαλό του όταν θα έρθει να παίξει εδώ μπάλα. Αυτό θα κοιτάξω και εγώ να κάνω και είναι πολύ κοντινό το παράδειγμα του Μέγα Αλέξανδρου Ιάσμου. Αυτό έχω να υποσχεθώ εγώ σε αυτά τα παιδιά που θα προσεγγίσω: πως θα δώσω τα πάντα για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν σαν άνθρωποι και σαν ποδοσφαιριστές.

«Στόχος της ομάδας είναι να πρωταγωνιστήσει αλλά πρέπει να γίνει πάλι μια καινούργια αρχή»

ΠτΘ: Ποιοί είναι οι στόχοι για τη νέα σεζόν;

Σ.Α: Βασικά πρέπει να αναφέρουμε ότι στόχος αυτής της ομάδας που λέγεται ΠΑΟΚ Κοσμίου κάθε χρονιά, θέλουμε δεν θέλουμε -θέλουμε βέβαια και γι’ αυτό είμαστε εδώ- είναι να πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα.
Αυτό βέβαια πρέπει να το δούμε με ένα διαφορετικό μάτι χωρίς να λέμε πολύ μεγάλα λόγια και χωρίς να λέμε πολλές και δίχως ουσία λέξεις που δεν θα μας βοηθήσουν στη συνέχεια.

Ναι ο στόχος της ομάδας είναι να πρωταγωνιστήσει αλλά πρέπει να γίνει πάλι μια καινούργια αρχή. Αυτή η καινούργια αρχή έχει σχέση με εμένα, με τους ανθρώπους της διοίκησης, με τους ποδοσφαιριστές που υπάρχουν στην ομάδα αλλά και με τους ποδοσφαιριστές που θα έρθουν. Άρα η οικογένεια όταν θα γίνει, και εγώ δεν κρύβομαι ποτέ και το ξέρεις, θα σου πω ότι αυτός ο στόχος είναι ο βασικότερος της ομάδας, δηλαδή να πάρει το πρωτάθλημα φέτος. Αυτή τη στιγμή όμως πρέπει να φτιαχτούμε όσο μπορούμε καλύτερα και να βάλουμε γερές βάσεις για να κατακτήσουμε αυτόν τον στόχο.

ΠτΘ: Ποιό είναι το χρονικό όριο που θα έχετε κατασταλάξει πλήρως στο νέο ρόστερ της ομάδας;

Σ.Α: Το βασικό όταν μιλάς για πρωταθλητισμό είναι πριν την έναρξη της προετοιμασίας το 80%, για να μην πω 90%, του ρόστερ να έχει γεμίσει. Δεν θέλω να πω ότι πρέπει να έχει διαμορφωθεί στο 100%, γιατί μέχρι τελευταία στιγμή θα υπάρχουν απομακρύνσεις παιχτών, φοιτητές που θα λείπουν το καλοκαίρι και θα επιστρέψουν εκείνο το διάστημα. Βέβαια οι περισσότεροι τώρα θα φροντίσουν να ικανοποιηθούν και να κατασταλάξουν για το πού θα παίξουν τη νέα περίοδο αλλά υπάρχουν και παιδιά που θα είναι ελεύθερα εκείνη την περίοδο αλλά και καινούργιοι φοιτητές.

Εγώ θα κοιτάξω στο 80% να έχει ολοκληρωθεί το ρόστερ και αυτό που είπαμε με τη διοίκηση, την επόμενη κιόλας μέρα μετά την συμφωνία μας, είναι πρώτον και βασικότερο όλων να κρατήσουμε τα παιδιά που έχουν μείνει στην ομάδα του Κοσμίου. Είναι πολύ βασικό αυτό. Μπορεί να έχουν βγει προς τα έξω ποια παιδιά έχουν φύγει από την ομάδα αλλά το ποσοστό των παιδιών που έχουν μείνει είναι μεγαλύτερο και είναι πολύ θετικό αυτό.

Από αυτή την εβδομάδα -δεν είναι είδηση- θα αρχίσουν οι προτάσεις στα νέα παιδιά που θα ενσωματωθούν στην ομάδα τη νέα χρονιά. Είναι δύσκολο αλλά έχουμε αρκετό χρονικό περιθώριο. Αυτό που θέλω είναι πρώτα να συζητάω με τα παιδιά και μετά να μπαίνουμε στο θέμα «πρόταση». Από αυτή λοιπόν την εβδομάδα η ομάδα μπαίνει στη διαδικασία προτάσεων σε νέους παίχτες.

ΠτΘ: Πότε περίπου θα ξεκινήσει η προετοιμασία της ομάδας;

Σ.Α: Πρώτον είναι βασικό το πότε ξεκινάει το πρωτάθλημα, δεύτερον υπάρχουν παιχνίδια κυπέλλου λίγο πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, άρα, αν, όπως πιστεύω, μέσα Σεπτεμβρίου ξεκινήσει το πρωτάθλημα, νομίζω πιθανή αλλά και πιο σωστή ημερομηνία είναι 16 Αυγούστου και για να έχουμε ένα σχετικά μεγάλο χρόνο προετοιμασίας αλλά και να έχουμε ένα μικρό χρόνο προσέλευσης, γιατί θα έχουμε ένα μικρό χρόνο που θα έρθουν τα περισσότερα παιδιά που είναι φοιτητές.

ΠτΘ: Πόσα φιλικά θέλετε να δώσει η ομάδα μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος;

Σ.Α: Ήμουν πάντοτε υπέρ των φιλικών, γιατί μέσα από αυτά θα δουν οι παίχτες το στυλ που θέλω να περάσω στην ομάδα και οι παίχτες με τους οποίους θα δουλέψω πρέπει να προσαρμόζονται πιο εύκολα στο τρόπο παιχνιδιού μου. Άρα τα φιλικά χρειάζονται αλλά και πάλι ξαναλέω εξαρτάται από το πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα και πότε θα κλείσει το ρόστερ. Από αυτά θα καθοριστούν τα φιλικά παιχνίδια.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Μέγα Αλέξανδρο Ιάσμου για την τιμή που μου έκανε να είμαι πρώτος προπονητής σε μια ιστορική ομάδα»

ΠτΘ : Ο Μέγας Αλέξανδρος Ιάσμου παρόλο που στη κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος τερμάτισε πρώτος στα play off η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Τι έφταιξε;

Σ.Α: Καταρχάς εφόσον αναφερθήκατε στην πρώην μου ομάδα, τον Μέγα Αλέξανδρο Ιάσμου, θα ήθελα από τη μεριά μου να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τιμή που μου έκανε να είμαι πρώτος προπονητής σε μια ιστορική ομάδα. Θα αναφερθώ ιδιαίτερα στον πρόεδρο της ομάδας, τον τίμιο -και λέω μεγάλη λέξη- τον αυτόν άνθρωπο κύριο Μεχμέτ Ομέρ που ήταν πάντα κοντά μου και δίπλα στους ποδοσφαιριστές. Το μόνο που έχω να πω σε αυτήν την ομάδα και σε όλους γύρω από αυτήν που την αγκάλιασαν είναι πως έκανα μόνο φίλους και θα είναι για μένα αγαπητά πρόσωπα.

Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί μέσω του Μέγα Αλέξανδρου με τη δουλειά που έδειξα και την πορεία που είχαμε, σήμερα βρίσκομαι στον ΠΑΟΚ Κοσμίου αλλά επίσης αυτό έδωσε το δικαίωμα διάφοροι να πουν πως είμαι ένας προπονητής που μπορώ να προσφέρω πολλά σε μια ομάδα.

Σε ό,τι αφορά αυτό που ρωτήσατε. Ο στόχος της ομάδας στην αρχή της χρονιάς ήταν να καταφέρει να μπει στην εξάδα.

Άρα όταν ξεκίνησε αυτή η χρονιά ο βασικός στόχος ήταν να καταφέρει να ξαναγίνει ο Μέγας ομάδα. Αυτό ήταν βασικό, γιατί είχε να παίξει στην Α1 δύο-δυόμιση χρόνια, αν δεν κάνω λάθος. Η ομάδα ξεκίνησε με δύο στόχους, ο πρώτος να μην κινδυνέψει και ο δεύτερος να καταφέρει να μπει στην εξάδα και όσο μπορεί η ομάδα να καταφέρει να πάει ψηλότερα στον θεσμό του κυπέλλου. Αυτό με την πάροδο του χρόνου και με τη δουλειά των παιδιών, της διοίκησης και τη δικιά μου άλλαξε με το ρόστερ όμως να μην είναι το ίδιο ισχυρό με του ΠΑΟΚ Κοσμίου, της Ελπίδας Σαπών ή της Δόξας Νέου Σιδηροχωρίου. Η ομάδα είχε 13-14 παίχτες που είχαν κάνει πρωταθλητισμό στην Α2 κατηγορία πλην ορισμένων εξαιρέσεων, γεγονός που παίζει σημαντικό ρόλο. Άρα “χτίστηκε” μια ομάδα με την λογική να μπει στην εξάδα και στη συνέχεια αυτό ανατράπηκε και βλέπαμε ότι μπορούσαμε να πάμε παραπάνω. Αυτό που άλλαξε άρδην ήταν ότι και εσείς (δημοσιογράφοι) και η διοίκηση αλλά μετά από ένα σημείο ακόμη και εγώ πιστέψαμε ότι η ομάδα έπρεπε να πάει για πρωτάθλημα. Όταν ξεκινάς μια χρονιά με στόχο να μπεις στην εξάδα βάζεις αρχικά βάσεις γι’ αυτό και την επόμενη χρονιά σχεδιάζεις το κάτι παραπάνω. Σ’ εκείνο λοιπόν το σημείο το βήμα αυτό έγινε πολύ βιαστικά και με λάθος τρόπο.

Τον Δεκέμβριο η ομάδα πήρε τον Βιόπουλο και τον Γιανακιτζίδη, αλλά με δυο παίχτες δεν μπορούσε να αλλάξει ολόκληρο το «σύμπαν». Απλά αυτοί οι παίχτες μπήκαν στην ομάδα και έδωσαν περισσότερη ποιότητα, μεγαλύτερο ερέθισμα και εκεί παρασυρθήκαμε όλοι και είπαμε “πάμε για πρωτάθλημα”. Ναι όταν τελείωσε η κανονική διάρκεια το πίστεψα κι εγώ. Αυτό όμως που δεν ανέφερε κανείς ως τώρα, γιατί όταν μιλάμε για ποδόσφαιρο πρέπει να αναφέρουμε το πώς χτίζεται μια ομάδα, είναι ότι από τον Μέγα Αλέξανδρο έφυγε ο τερματοφύλακας μας, Μπαϊράμ Ισμαήλ, στον πρώτο γύρο. Η ομάδα είχε χτιστεί γύρω από αυτόν και σε αυτόν τον άνθρωπο οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό τα πολύ καλά αποτελέσματα. Στον πρώτο γύρο μάλιστα δεχτήκαμε μόλις 3 γκολ με το τρίτο να το δεχόμαστε στο τελευταίο παιχνίδι του πρώτου γύρου.

Άρα όταν ένα τόσο μεγάλο “όπλο” φεύγει από την ομάδα σου, κοιτάς να το αναπληρώσεις αλλά δεν μπορείς εύκολα να βρεις ανάλογο “όπλο”. Η ομάδα για τα μπαράζ δεν είχε και ακόμη έναν πολύτιμο παίχτη της, τον Μυστρίδη που ήταν ένας πολύ βασικός τομέας αυτής της ομάδας. Όταν για διάφορους λόγους ο Γιώργος δεν ήθελε να συνεχίσει στα μπαράζ δυστυχώς ψάχναμε να βρούμε λύσεις για το πώς θα αναπληρώσουμε και το πώς θα δώσουμε μεγαλύτερο ερέθισμα στη ομάδα για να καλυφθεί αυτή η θέση. Νομίζω και εκεί δεν μπορούσαμε να καλύψουμε τόσο εύκολα την απώλεια που είχαμε με την φυγή του Γιώργου(Μυστρίδης).

Έπειτα με άλλους παίχτες προσπαθήσαμε να ξαναδημιουργήσουμε αυτό που είχαμε πριν, αλλά δεν τα καταφέραμε γιατί ήμασταν και πολύ άτυχοι καθώς η ομάδα δεχόταν τρεις τελικές και έτρωγε δυο γκολ. Ήμασταν η ομάδα που στο ημίχρονο έπρεπε να κερδίζει με δύο και τρία γκολ διαφορά για να μην κινδυνέψει και χάσει βαθμούς. Παράλληλα δεν υπήρχε και συγκέντρωση και σε αυτό συνέβαλλε ότι δεν είχαμε πολλούς παίχτες με εμπειρία πρωταθλητισμού στην Α1.

Και πάλι όμως συγχαρητήρια στα παιδιά για την προσπάθεια τους. Απλά είναι διαφορετικό να παίζεις στο 93′ και να κάνεις άμυνα να κρατήσεις ένα αποτέλεσμα και διαφορετικά να κοιτάς πώς θα βγάλεις και μια-δυο επιθέσεις. Εμείς κάναμε το δεύτερο και το πληρώσαμε. Στο τέλος η ομάδα της Δόξας έδειξε πως είναι πιο δεμένη και πιο τυχερή και πήρε το πρωτάθλημα. Εμείς δεν είχαμε την τύχη καθόλου με το μέρος μας και δείξαμε λάθος νοοτροπία έξω από τα αποδυτήρια, πράγμα που το πληρώσαμε.

«Για την τιμωρία φταίγαμε εμείς οι ίδιοι»

ΠτΘ: Εάν στο παιχνίδι με την Δόξα Νέου Σιδηροχωρίου δεν γινόταν αυτά που έγιναν και δεν τιμωρούνταν η ομάδα πιστεύετε ο Μέγας Αλέξανδρος θα έπαιρνε το πρωτάθλημα και την άνοδο;

Σ.Α.: Εκείνο το διάστημα η Δόξα είχε φύγει 4 βαθμούς. Στο επόμενο παιχνίδι είχαμε κάνει μια βαριά ήττα μέσα στις Σάπες ενώ είχε απώλεια και η ομάδα του Νέου Σιδηροχωρίου. Εάν εμείς κερδίζαμε εκείνη την αγωνιστική μέσα στην Ελπίδα, θα ήταν η διαφορά στους 2 βαθμούς αλλά θα έμπαινε στο κόλπο και η τωρινή ομάδα μου ο ΠΑΟΚ Κοσμίου, οπότε ο ανταγωνισμός θα ήταν μεγαλύτερος. Αλλά και πάλι να κερδίζαμε, αφού ήρθε η τιμωρία, νομίζω μας έβγαλε εντελώς έξω από τους στόχους μας.

Για να τελειώσω αυτό το θέμα, δεν θέλω να δώσω σε κανέναν ευθύνη για την τιμωρία του Μέγα Αλέξανδρου.
Για την τιμωρία φταίγαμε εμείς οι ίδιοι. Εμείς κάναμε το λάθος. Ήταν η τρίτη φορά που τιμωρήθηκε η ομάδα. Ας το δουν κάποιοι άλλοι αυτό. Παίξαμε ημιτελικό κυπέλλου σε ουδέτερο γήπεδο με την τωρινή μου ομάδα, παίξαμε πάλι τιμωρημένοι σε ουδέτερο γήπεδο, όπως και με την Ελπίδα Σαπών που χάσαμε. Δηλαδή εμείς είμαστε αυτοί που φταίξαμε. Σε όλη την κανονική διάρκεια η ομάδα ήταν αήττητη στην έδρα της. Γιατί κάποιο το γκρέμισαν αυτό; Είχαμε μόνο μια ισοπαλία με τον Σπάρτακο. Αυτό έχω να πω. Είναι κάτι που πέρασε, δεν ξεχνάω όμως ανθρώπους και καταστάσεις. Χαιρετώ όλους τους φίλους, γιατί έκανα πραγματικούς φίλους. Πλέον το μέλλον είναι για μένα ο ΠΑΟΚ Κοσμίου.

ΠτΘ: Συμφωνείτε με τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος;

Σ.Α: Εάν έλεγα όχι, θα το έλεγα διότι τη χρονιά που πέρασε τερματίσαμε πρώτοι αλλά δεν ανεβήκαμε κατηγορία (σ.σ. γελώντας). Γίνεται νομίζω στη Δράμα και στον Έβρο ο πρώτος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος να βγαίνει κατευθείαν στην Γ’ εθνική. Ή αφήνεις τις ομάδες και βλέπεις τη διάρκεια τους, ότι δηλαδή όντως αξίζει αυτή η ομάδα να ανέβει κατηγορία, καθώς σε όλα τα παιχνίδια του πρωταθλήματος ήταν η καλύτερη και η πιο σταθερή ή στα δέκα παιχνίδια του μίνι πρωταθλήματος παίζει ρόλο η κούραση, η τύχη, η διάθεση καθώς μιλάμε για ερασιτέχνες και όχι για επαγγελματίες, οι απουσίες που εμείς πληρώσαμε ακριβά. Άρα εν μέρει είναι καλό ο πρωταθλητής να βγαίνει κατευθείαν.

Από την άλλη δίνεις όμως κίνητρο στις υπόλοιπες ομάδες να παλέψουν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Τη χρονιά που πέρασε οι βαθμολογικές διαφορές μεταξύ των ομάδων ήταν μικρές. Εμείς ως Μέγας Αλέξανδρος Ιάσμου ήμασταν στο +4 από το Σιδηροχώρι και στο +6 από το Κόσμιο. Αν δεις άλλες κατηγορίες θα πεις πω αυτές είναι πολύ μεγάλες διαφορές. Υπήρχαν ομάδες που τερματίσαμε 11 βαθμούς μπροστά και στην τελική κατάταξη είμαστε μόλις έναν βαθμό μπροστά. Συνεπώς κάπου υπάρχει δίκιο και κάπου άδικο. Αλλά καλό είναι, αφού βλέπεις πως σε όλη τη διάρκεια μια ομάδα έχει μια σταθερότητα όπως αυτή που είχε η ομάδα του Ιάσμου που είχε 28 βαθμούς στον πρώτο γύρο και 28 στον δεύτερο, δηλαδή είναι όλα μετρημένα, να κερδίζει και την άνοδο.

Βέβαια πότε φόρτσαρε η ομάδα πότε όχι, πότε είχε απώλειες πότε την “κοιλιά” της. Στα μπαράζ ήρθε η μεγάλη “κοιλιά”. Δεν είχαμε καθαρό μυαλό, δεν είχαμε τύχη, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο. Φυσικά αυτό ισχύει για όλες τις ομάδες αλλά μου είναι “φρέσκο” αυτό που έγινε με τον Ίασμο και το αναλύω. Καλό λοιπόν είναι να βγαίνει κατευθείαν μια ομάδα, γιατί φανταστείτε μια ομάδα που είναι 7 βαθμούς μπροστά, και ας παίρνει πλεονέκτημα 4 βαθμούς στα μπαράζ που είναι μία νίκη και μία ισοπαλία, να χάνει το πρωτάθλημα. Για να δημιουργήσεις μια διαφορά επτά βαθμών σ’ ένα πρωτάθλημα 12 ομάδων είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Γιατί να μην τον αφήσεις να ολοκληρώσει και να κάνει πραγματικότητα το όνειρο του, αυτό που είχε δηλαδή όταν δημιούργησε αυτή τη διαφορά;

«Ήταν πολύ δυνατό το πρωτάθλημα»

ΠτΘ: Θεωρείτε ότι το φετινό πρωτάθλημα ήταν ανταγωνιστικό και από τα καλύτερα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια;

Σ.Α. Ναι ήταν πολύ δυνατό το πρωτάθλημα. Ακόμη και με τις θεωρητικά μικρότερες ομάδες οι μεγαλύτεροι είχαν απώλειες βαθμών και μπορούσαν σε κάθε στιγμή να σου κάνουν ζημιά. Επίσης υπήρχαν πολλές ομάδες που διεκδικούσαν το κύπελλο και το πρωτάθλημα και αυτό έδινε ερέθισμα τουλάχιστον για τέσσερις ομάδες.
Η μεγάλη έκπληξη προήρθε από μια καλή προσπάθεια που έγινε από τη Δόξα Γρατινής. Μια ομάδα που φτιάχτηκε τελευταία στιγμή και πήγε πολύ καλά στα Play Off. Επίσης και ο Ορφέας Ξυλαγανής που είναι πάντα μια υπολογίσιμη δύναμη, ο Σπάρτακος Αγίων Θεοδώρων που άργησε να πάρει λίγο μπροστά αλλά ήταν μια πολύ υπολογίσιμη ομάδα και μπορούσε σε οποιαδήποτε ομάδα να κόψει βαθμούς. Ήταν όντως ένα πολύ καλύτερο πρωτάθλημα. Το καλύτερο όμως θα είναι να αυξηθούν οι ομάδες. Να υπάρχει μεγαλύτερη διάρκεια σε ένα πρωτάθλημα. Να υπάρχει περισσότερη ώρα για να δουλέψεις μέσα στο γήπεδο. Έτσι βοηθάς τον ερασιτέχνη και τις ομάδες. Να μπουν ομάδες που να μην σταματήσουν στα μέσα της σεζόν. Αυτό δεν βοηθάει το τοπικό ποδόσφαιρο. Πάντα έλεγα ότι τουλάχιστον 14 ομάδες είναι καλύτερος αριθμός από τις 12.

Βέβαια με την κρίση που έχει δημιουργηθεί γενικά στην Ελλάδα δυσκολεύονται οι περισσότεροι. Δεν τους δίνω άδικο αλλά ας κοιτάξει και η ΕΠΣ Θράκης να προσπαθήσει να δώσει κίνητρα να φτιαχτούν νέες ομάδες γιατί έτσι και μόνο έτσι θα πάει μπροστά το ποδόσφαιρο μας. Δέστε τον Πανθρακικό. Από εκεί που ήταν μια ομάδα πρότυπο στη Σούπερ Λίγκ, κοιτάξτε που έχει φτάσει. Πρέπει η ΕΠΣ να δώσει κίνητρα στις ομάδες να μπορούν να προσεγγίσουν παιδιά. Να έρθουν παιδιά στο γήπεδο. Δεν είναι μόνο πρωταθλητισμός. Εάν έρθει στο γήπεδο και τους μάθεις βασικά πράγματα μπορεί από μόνο του το παιδί να αναζητήσει τον πρωταθλητισμό.

Πιστεύω πως και το νέο πρωτάθλημα πάλι θα είναι καλύτερο, δεν ξέρω εάν είναι το ίδιο ανταγωνιστικό, όπως το περσινό και αυτό διότι είναι τρείς ομάδες από τον νομό στην Γ΄εθνική. Δεν ξέρω οι υπόλοιπες ομάδες ποια είναι τα σκεπτικά τους, ελπίζω να δυναμώσουν όλες για να δούμε ένα καλό τοπικό πρωτάθλημα.

Επίσης θα ήθελα να τονίσω πως φέτος είχαμε πάρα πολλές καλές διαιτησίες και δεν αναφέρομαι μόνο για τον Μέγα Αλέξανδρο Ιάσμου. Νομίζω ήταν από τις καλύτερες χρονιές από άποψη διαιτησίας. Αν έγιναν κάποια λάθη ήταν ανθρώπινα και δεν ήταν εσκεμμένα.

ΠτΘ: Ποιό είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στον κόσμο του ΠΑΟΚ Κοσμίου ενόψει της νέας χρονιάς αλλά και το μήνυμα γενικά στους ανθρώπους που παρακολουθούν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, με αφορμή τα περιστατικά βίας σε πολλά γήπεδα την περσινή σεζόν;

Σ.Α: Το μήνυμα που θέλω να στείλω στον κόσμο του ΠΑΟΚ Κοσμίου είναι ότι εγώ προσωπικά αλλά και οι άνθρωποι της διοίκησης, που βλέπω από τώρα πως είναι πολύ ορεξάτοι, γεγονός που έπαιξε μεγάλο ρόλο για να έρθω στην ομάδα, είμαστε βέβαιοι πως ο κόσμος που θα έρθει στο γήπεδο να παρακολουθήσει την ομάδα θα ευχαριστηθεί ποδόσφαιρο. Αυτό εγώ από την πλευρά μου το εγγυώμαι.

Το δεύτερο μήνυμα που θέλω να δώσω είναι ότι ζούμε σε μια κλειστή κοινωνία και δεν είναι καλό να έχουμε έχθρες για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Δεν είναι καλό η ζήλεια ή το λεγόμενο ποδοσφαιρικό πάθος να βγαίνει προς τα έξω με λάθος τρόπο. Γιατί υπάρχει πολύ ζήλεια είτε αυτή προέρχεται από τη μεριά των παιχτών, των παραγόντων, των προπονητών. Ο καθένας κάνει τη δουλειά του και δεν πρέπει να υπάρχουν έχθρες. Όλοι προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο πρώτα για τον τόπο μας και έπειτα για την ομάδα που αγωνιζόμαστε και υπηρετούμε.

Αυτό που έχω να πω και για τον κόσμο του Κοσμίου είναι ότι ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που έδωσε πάρα πολλά σε αυτό τον τόπο. Έδωσε δύο ανόδους στη Δ’ εθνική και γράφτηκε το όνομα του ΠΑΟΚ Κοσμίου σε πολλές γνωστές εφημερίδες και σάιτ που δεν είχε γραφτεί ούτε καν ο Πανθρακικός.

Ας έρθουν κοντά στην ομάδα. Είχε δώσει μια άνοδο στη Γ’ εθνική και έχει έρθει ξένος κόσμος στον τόπο μας. Γιατί να μην βοηθήσουν, να έρθουν κοντά στην ομάδα; Εμείς όσο να ‘ναι διαφημιζόμαστε. Ο τόπος μας “ανέβηκε” όσο ήταν ο Πανθρακικός στην superleague. Δούλεψαν οι πάντες γύρω από τον Πανθρακικό όπως οι εταιρείες, τα μαγαζιά, οι παιδικές ομάδες που μεγάλωσαν, άρα είναι ένα κίνητρο και γιατί να μην το εκμεταλλευτούμε. Αυτό έχω να προτείνω και στον κόσμο του ΠΑΟΚ Κοσμίου. Αυτή η ομάδα έδωσε πολλά και τώρα μπορεί και ο κόσμος να μας δώσει με καλοδεχούμενο τρόπο την αγάπη του και τη συνεισφορά του με το να έρχεται στο γήπεδο.

Πηγή: paratiritis-news.gr

Share it