Search

Γιάννης Φυσέκης: Ποιος είναι ο άνθρωπος που τιμάται την Κυριακή στην Αλεξανδρούπολη;

Την Κυριακή στις 18:00 στο στάδιο «Φώτης Κοσμάς», η ομάδα ποδοσφαίρου στης Αστυνομικής Διέυθυνσης Αλεξανδρούπολης αντιμετωπίζει σε φιλικό φιλανθρωπικό αγώνα μία ομάδα φίλων του Γιάννη Φυσέκη, ο οποίος είναι και το το τιμώμενο πρόσωπο.

Ποιος είναι όμως ο Γιάννης Φυσέκης;

Ο Φυσέκης είναι καταρχάς ένας άνθρωπος με δύο αγάπες. Η μία είναι η επιστήμη του, η Μοριακή Βιολογία και η άλλη είναι ο αθλητισμός. Η πρώτη ήταν αυτή που τον κέρδισε και τον έκανε να αποσυρθεί σε νεαρή ηλικία από το ποδόσφαιρο (30 ετών).

Πάμε όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Γιάννης Φυσέκης ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην Δόξα Τρίλοφου, ομάδα της Θεσσαλονίκης από την οποία και κατάγεται. Στα 17 του χρόνια περνάει στη σχολή Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής στην Αλεξανδρούπολη. Τότε όλα αλλάζουν. Γίνεται παίκτης του Εθνικού Αλεξανδρούπολης στον οποίο παίζει μία σεζόν και μετά κάνει ένα μεγάλο βήμα στην καριέρα του καθώς υπογράφει στην ΑΕΚ. Στην «Ένωση» άνηκε από το 2006 μέχρι το 2009, αλλά σε αυτό το διάστημα έπαιξε δανεικός σε Αναγέννηση Καρδίτσας, Λαμία και Απόλλωνα Σμύρνης. Τον Ιούνιο του ’09 έλυσε το συμβόλαιο με την ΑΕΚ και επόμενος σταθμός του ήταν ο ΠΑΟ Νέων Επιβατών Θεσ/νίκης. Εκεί έμεινε για ένα εξάμηνο και το δεύτερο μισό της σεζόν βρέθηκε στον Πανσερραϊκό.

Το 2010 επιστρέφει στον Έβρο και πάλι για τον Εθνικό και μένει 4 χρόνια. Σε αυτό το χρονικό διάστημα πανηγυρίζει νταμπλ στην Α’ ΕΠΣ Έβρου και παίζει με τους Θρακιώτες στη Γ’ Εθνική. Η σεζόν 2015/16 είναι η τελευταία της καριέρας του τερματοφύλακα από τη Θεσ/νίκη και τον βρίσκει με τη φανέλα του Άρη. Τότε ήταν που πήρε μία απόφαση που ξάφνιασε πολλούς κυρίως για τον λόγο για τον οποίο την πήρε. Αποφάσισε λοιπόν να σταματήσει το ποδόσφαιρο έτσι ώστε να επικεντρωθεί στο διδακτορικό του στη Μοριακή Βιολογία. Και λέμε ότι ξάφνιασε ο λόγος γιατί είναι πολύ σπάνιο στις μέρες μας ένας ποδοσφαιριστής να αποσυρθεί για να ακολουθήσει ένα άλλο επάγγελμα και μάλιστα σε τόσο νεαρή ηλικία.

Όταν η είδηση αυτή έγινε γνωστή όλα τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν πάνω του. ΜΜΕ από όλη την Ελλάδα τον πλησίασαν και του ζήτησαν να τους πει δύο λόγια κάτι που βέβαια έκανε με περισσή ευγένεια, πράγμα που άλλωστε τον χαρακτήριζε σε όλη του την πορεία στον αθλητισμό. Όταν λοιπόν τον ρώτησαν πως έφτασε στην απόφαση να αποσυρθεί απάντησε:

“Είμαι στην τελική ευθεία του διδακτορικού και οι υποχρεώσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Φτάνει σε ένα σημείο και λες «Πρέπει να διαλέξω». Δεν μπορώ να κάνω μέτρια πράγματα στη ζωή μου. Η ομάδα είναι πάρα πολύ δυνατή φέτος και θα ήθελα στην προπόνηση να είμαι όσο πιο τυπικός γίνεται, οπότε δεν θα μπορώ. Το μυαλό έστω και λίγο θα είναι κάπου αλλού. Από την άλλη στο Πανεπιστήμιο είμαι σε ένα επίπεδο που θα πρέπει να παρακολουθώ συνέδρια. Ως επιστήμονας πρέπει να παρουσιάζεις τη δουλειά σου, να συγκεντρώνεσαι σε αυτή. Οπότε από το να είμαι μέτριος σε δύο πράγματα, θέλω να προσπαθήσω να είμαι όσο καλύτερος μπορώ σε ένα. Νιώθω ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή γιατί και η ομάδα πλέον ενισχύθηκε αρκετά οπότε δεν νιώθω ότι την  «κρεμάω» ή της δημιουργώ πρόβλημα γιατί θα πάει έτσι κι αλλιώς καλά. Έτσι το ένιωσα, έτσι έκατσε μέσα μου, θεωρώ ότι πλέον είναι κατάλληλη στιγμή. Βέβαια τις πρώτες μέρες που το είχα αποφασίσει, ήμουν συνέχεια με δάκρυα στα μάτια. Δεν ήταν ένα εύκολο αντίο”.

Σήμερα 1,5 χρόνο μετά από αυτή την απόφαση, ο Γιάννης τελείωσε το στρατιωτικό του, παράλληλα έπαιζε μπάσκετ στον Εθνικό και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του. Κάπου εδώ ένας κύκλος κλείνει και αυτό είναι μάλλον το σημείο που πρέπει να εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους βραβεύεται την Κυριακή.

Βραβεύεται για την προσφορά του στον αθλητισμό της περιοχής, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ο Φυσέκης ήταν υπόδειγμα αθλητή και ανθρώπου κατά την παρουσία του στην Αλεξανδρούπολη. Αγαπήθηκε από όλους και κανένας δεν είχε να πει άσχημη κουβέντα γι’ αυτόν. Από μόνο του αυτό είναι πολύ σημαντικό. Άλλωστε στο κάλεσμα των διοργανωτών του αγώνα που θα γίνει την Κυριακή προς ποδοσφαιριστές, υπήρχε από όλους θετική απάντηση. Παλιοί συμπαίκτες, αντίπαλοι, αλλά και παίκτες που δεν είχαν βρεθεί ποτέ στο δρόμο του Φυσέκη είπαν το ναι και θα βρεθούν στο «Φώτης Κοσμάς». Ανάμεσα τους ο νυν προπονητής της Άνθειας/Αρίστεινου και πρώην παίκτης του Εθνικού Μιχάλης Φλώρος, οι επίσης πρώην συμπάικτες του Αμπραχαμιάν & Θεοδωράκης, αλλά και πολλοί άλλοι όπως ο Νίκος Καλτσάς και ο Δημήτρης Σιώπης. Παρών και ο προπονητής με τον οποίο πανηγύρισε την άνοδο στη Γ’ Εθνική Βασίλης Τσιομλεκίδης (προπονητής πια της Αστυνομίας), αλλά και ο πρώην γυμναστής του Εθνικού Αντώνης Τσικάκης που θα αναλάβει να… κοουτσάρει τους Φίλους Φυσέκη.

Όλοι θα είναι εκεί για να τιμήσουν τον Γιάννη. Μάζι με πολύ κόσμο που αγάπησε και τον αγάπησε στις εξέδρες. Κάποτε κάποιος είχε πει ότι το σπουδαίο είναι να σε τιμούν εν ζωή. Αυτό νομίζω τα λέει όλα…

Υ.Γ.: Ραντεβού την Κυριακή 4 Ιουνίου στις 18:00 στο στάδιο «Φώτης Κοσμάς» της Αλεξανδρούπολης. Μαζί με τους εαυτούς σας προσκομίστε στο γήπεδο και μερικά τρόφιμα ή είδη πρώτης ανάγκης που θα διατεθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου. Θα είναι μεγάλη βοήθεια για ανθρώπους που τα χρειάζονται.

 

 

 

Share it