Search

Μπαίνουν διόδια και στο Αρδάνιο Έβρου!

Μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2017 υπολογίζεται ότι θα έχουν τεθεί σε λειτουργία τα διόδια στην περιοχή του τελωνείου των Κήπων και συγκεκριμένα στον κόμβο του Αρδανίου. Ο νέος σταθμός, δεύτερος στον Έβρο, μαζί με τον σταθμό που ήδη κατασκευάζεται στη Μέστη, περιλαμβάνεται στη λίστα με τα 38 διόδια που θα λειτουργήσουν στην Εγνατία Οδό, σύμφωνα με την επίσημη Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Στην απόφαση, με την οποία κλείνει ένα ακόμα προαπαιτούμενο για τη συμφωνία με τους δανειστές και για την προώθηση του διαγωνισμού παραχώρησης του οδικού άξονα από το ΤΑΙΠΕΔ, περιλαμβάνεται και ο απώτατος χρόνος λειτουργίας των σταθμών διοδίων, η κατασκευή και ενεργοποίηση των οποίων καθυστερούν εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων του προσωπικού της Εγνατία Οδός ΑΕ (κάθε ημέρα που υπάρχει διαγωνισμός κατασκευής νέων σταθμών διοδίων).

Συγκεκριμένα προβλέπεται πως για τους μετωπικούς σταθμούς Παμβώτιδας, Μέστης, Ιεροπηγής και Ευζώνων, απώτατος χρόνος λειτουργίας είναι η 31η Αυγούστου 2017.

Για τον μετωπικό σταθμό διοδίων Σιάτιστας, η 1η Νοεμβρίου 2017, για τους σταθμούς διοδίων Θεσσαλονίκης, Ασπροβάλτας, Καβάλας και Στρυμονικού, η 10η Οκτωβρίου 2017, για τον μετωπικό σταθμό διοδίων στο Αρδάνιο, η 1η Νοεμβρίου 2017 ενώ την ίδια ημερομηνία προβλέπεται να λειτουργήσει και το σύνολο των είκοσι πλευρικών σταθμών διοδίων.

Στο θέμα των σταθμών διοδίων που κατασκευάζονται ο ένας μετά τον άλλο, σε όλη τη χώρα, αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.

Λίγες ώρες πριν την παράσταση διαμαρτυρίας στον υπό κατασκευή νέο σταθμό των διοδίων στη Μέστη και με την πρόθεση της Εγνατίας Οδού για δημιουργία διοδιων και στους Κήπους, ο κ. Σπίρτζης κατακεραύνωνε τον σχεδιασμό των προηγούμενων κυβερνήσεων, λέγοντας πως «τα διόδια είναι ένα από τα μελανά σημεία των συμβάσεων αυτών». Και, συμπλήρωσε, «το λέω αυτό γιατί έγινε ένας σχεδιασμός που δεν έλαβε καθόλου υπόψη του την κοινωνία, την οικονομική κρίση, το πώς μπορεί να συμβάλλει θετικά η χρήση του αυτοκινητοδρόμου στο ξεπέρασμα της κρίσης».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης, «το δικό μας μέλημα είναι να πάμε σε ένα ενιαίο ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων, ήδη ετοιμαζόμαστε γι’ αυτό». Και, πρόσθεσε, «δεύτερον, θα επιχειρήσουμε να πάμε σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και τους παραχωρησιούχους προκειμένου να μπορεί ο χρόνος να είναι ένα μεταβλητό μέγεθος για την παραχώρηση, άρα να μπορούμε να έχουμε μείωση των τιμών των διοδίων». Ωστόσο, ο διαγωνισμός αυτός υπολογίζεται ότι θα προκηρυχθεί στα τέλη του 2017, και θα αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση ενιαίου τεχνολογικού συστήματος που θα υποστηρίζει την εφαρμογή των αναλογικών διοδίων. Όσο για την εγκατάσταση του συστήματος; Έχουμε ακόμη… Εκτιμάται για τέλη του 2018, αν όλα πάνε καλά…

Πηγή: alexpoli.gr

Share it