Search

Δημήτρης Μάγκος: Ο Εβρίτης που διαπρέπει στο ποδόσφαιρο κωφών!

Όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, τότε θα βρεις τον τρόπο να το πετύχεις, ακόμα και αν συναντήσεις δυσκολίες.

Κάπως έτσι ήταν τα πράγματα για τον Δημήτρη Μάγκο που από μικρός αγαπούσε το ποδοσφαίρο και τίποτα δεν θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο του. Σημαντική ήταν βέβαια όπως ο ίδιος μας λέει η συμβολή της οικογένειας του και ιδιαίτερα του πατέρα του ο οποίος είναι παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και στάθηκε κοντά του από τα πρώτα του βήματα στο άθλημα.

Ο Δημήτρης λοιπόν ήταν ένα συνηθισμένο παιδί. Με μία μόνο διαφορά. Από τη γέννηση του δεν μπορούσε να ακούσει τους ήχους γύρω του.

Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε σε τίποτα. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στα 6 του χρόνια και από τις ακαδημίες του Εθνικού Αλεξανδρούπολης. Στη συνέχεια αγωνίστηκε σε Απαλό, Καππαδοκία, Ποντιακό και ΆΛΕΞ. Τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη με τη σύζυγο του Ελένη, παίζοντας δύο χρόνια στην Ελπίδα Τούμπας και τη φετινή σεζόν στην Πράσινη Θύελλα.

Παράλληλα ο Μάγκος έχει αγωνιστεί στο πρωτάθλημα Κωφών και στο Τσάμπιονς Λιγκ Κωφών. Πρόσφατα πήρε μεταγραφή στον Αθλητικό Όμιλο Κωφων (Α.Ο.Κ), ενώ πριν έπαιζε στον Παναθλητικο Όμιλο Κωφών (Π.Ο.Κ) και στον Αθλητικό Σύλλογο Κωφών Βορείου Ελλάδος (Α.Σ.Κ.Β.Ε). Στην καριέρα του έχει κατακτήσει 9 πρωταθλήματα κωφών και 2 Τσάμπιονς Λιγκ κωφών μέχρι στιγμής.

Επίσης, έχει αγωνιστεί με την Εθνική Ελλάδας κωφών από το 1998 έως το 2015. Σε αυτό το διάστημα είχε δύο διακρίσεις. Το 2001 κατέκτησε την 4η θέση στην Ολυμπιάδα κωφών και το 2008 την 5η θέση στο Παγκόσμιο κωφών.

Πάμε να δούμε όμως τι είπε ο Δημήτρης για την πορεία του, την Εθνική Ελλάδας, τον πατέρα του σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ΕβροSport…

«Ευχαριστώ τον πατέρα μου που πίστεψε σε μένα»

Δημήτρη πώς ξεκίνησε η ενασχόληση σου με τον αθλητισμό; Έπαιξε τον ρόλο του το γεγονός ότι ο πατέρας σου ήταν ποδοσφαιριστής;

«Όλα ξεκίνησαν τον πατέρα μου. Με βοήθησε παρά πολύ και τον ευχαριστώ πολύ που πίστεψε σε εμένα».

Πώς είναι η εμπειρία να φοράς τη φανέλα με το εθνόσημο;

«Νιώθω πολύ περήφανος που φόρεσα την φανέλα της Ελλάδας. Οι εμπειρίες ηταν πολλές. Υπήρχαν καλές και άσχημες στιγμές, αλλά οι περισσότερες εμπειρίες ήταν ευχάριστες».

Ποια είναι η αντιμετώπιση του κόσμου όταν μαθαίνει για το ποδόσφαιρο κωφών; Γνωρίζει για τους αγώνες σας;

«Καταρχάς, εδώ στην Ελλάδα δυστυχώς ο κόσμος δεν γνωρίζει για το ποδόσφαιρο κωφών. Θεωρώ ότι ο κόσμος από την κοινωνία των κωφών με αντιμετώπιζε με το πιο ευχάριστο τρόπο. Με επευφημούσε και μου έδινε κουράγιο και δύναμη για να συνεχίσω αυτό που κάνω».

Πιστεύεις ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη προβολή των αγώνων σας από τα ΜΜΕ;

«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει ποτέ μεγαλύτερη προβολή των αγώνων απο τα ΜΜΕ γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο γενικότερα να παρακολουθεί ποδόσφαιρο κωφών».

Βλέπουμε πολλές φορές άτομα με ειδικές ανάγκες να είναι κλεισμένα στο σπίτι τους. Θέλεις να δώσεις ένα μήνυμα στους ανθρώπους αυτούς; Είναι ο αθλητισμός μία ευκαιρία να βγουν από το σπίτι;

«Θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος τρόπος άτομα με ειδικές ανάγκες να ασχολούνται με τον αθλητισμό γενικότερα γιατί αυτό τους δίνει αυτοπεποίθηση και θάρρος για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής τους».

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα για τον Δημήτρη Μάγκο στο 14ο τεύχος του ΕβροSport που κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα του Έβρου.

Share it