Search

Προχωράει το θέμα της αξιοποίησης γεωθερμίας για θέρμανση στο Δήμο Αλεξανδρούπολης

Την πρώτη άδεια για πώληση θερμικής ενέργειας έλαβε το γεωθερμικό πεδίο του Αρίστηνου.

«Ξεκινά μια νέα εποχή για τη γεωθερμία και την αξιοποίησή της με πιο σύντομες διαδικασίες», ανέφερε ο αντιδήμαρχος ενέργειας και φυσικών πόρων Γ. Φαλέκας

Μία νέα, σημαντική πρωτιά εξασφάλισε ο δήμος Αλεξανδρούπολης στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλει τα τελευταία χρόνια για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της γεωθερμίας. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε πριν λίγες μέρες την πρώτη άδεια για πώληση θερμικής ενέργειας από γεωθερμία, η οποία αφορά στην υλοποίηση του πρώτου έργου αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου του Αρίστηνου για θέρμανση, ύψους 6,5 εκατ. ευρώ.

«Εργαζόμαστε εντατικά αυτό το διάστημα για να καταθέσουμε για χρηματοδότηση το εν λόγω έργο. Η άδεια είναι ότι πιο βασικό για την χρηματοδότηση και είναι η πρώτη στη χώρα. Η υλοποίηση αυτού του έργου είναι οι συμβατικές μας υποχρεώσεις που έχει ο Δήμος από την παραχώρηση του γεωθερμικού πεδίου. Έτσι εξασφαλίζουμε την μελλοντική εκμετάλλευση και την υλοποίηση των νέων έργων για την συνέχεια της ιδιοκτησίας του πεδίου ως Δήμος τουλάχιστον για τα επόμενα 50 χρόνια (με τη νέα νομοθεσία)» σημείωσε μιλώντας στη ΓΝΩΜΗ ο αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του δήμου Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Φαλέκας .

Μιλώντας στη Greenagenda.gr, ο κ. Φαλέκας, είπε πως «μετά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που αναμένεται τους επόμενους μήνες ξεκινά μια νέα εποχή για τη γεωθερμία και την αξιοποίησή της με πιο σύντομες διαδικασίες», ενώ εξήρε την «αμέριστη», όπως τη χαρακτήρισε, συμπαράσταση του Υπουργείου Ενέργειας στο συγκεκριμένο θέμα.

Αυτή η πρώτη αδειοδότηση περιλαμβάνει ως βασικό έργο τα 18 χιλιόμετρα δικτύου αγροτικής τηλεθέρμανσης και αφορά την ώθηση των διαδικασιών στις θερμοκηπιακές επενδύσεις. Στη παρούσα φάση έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τρεις ιδιώτες επενδυτές για τα πρώτα 45 στρέμματα υδροπονικών θερμοκηπιακών μονάδων. Πέρα από την αγροτική χρήση, επιπλέον 12 δημοτικά κτήρια του δήμου θα θερμαίνονται με γεωθερμία.

Πηγή: gnomionline.gr – Ρεπορτάζ: Κική Ηπειρώτου

Share it