Search

Χρήστος Λισγάρας: “Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια και εύχομαι στο τέλος της χρονιάς να πανηγυρίσουμε γιατί το αξίζουμε”

Τρία χρόνια παρουσίας κλείνει ο Χρήστος Λισγάρας στην Ξάνθη κι όμως γνωρίζουμε λίγα πράγματα γι’ αυτόν. Όχι επειδή περνάει… απαρατήρητος, αφού πρόκειται για έναν «θηριώδη» (ύψος 1.89μ.) στόπερ που ξεχωρίζει για το δυναμικό του παιχνίδι και αποτελεί τον «ογκόλιθο» της ξανθιώτικης άμυνας, όμως λόγω του ότι πρόκειται για έναν χαμηλών τόνων άνθρωπο που δίνει σπάνια συνεντεύξεις και επικεντρώνεται στις δύο μεγάλες του αγάπες. Την οικογένεια του και το ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Χρήστου Λισγάρα στον Δημήτρη Καλτέκη και την εφημερίδα “Εμπρός”:

«Επέλεξα την Ξάνθη ανάμεσα σε τρεις προτάσεις. Μία επιλογή που με έχει δικαιώσει απόλυτα»

«Ε»: Να ξεκινήσουμε με τον ερχομό σου εδώ το καλοκαίρι του 2014, πως προέκυψε η συνεργασία με την Ξάνθη;

Χ.Λ.: «Υπήρχε από παλιά κάτι ανάμεσα σε εμένα και την Ξάνθη, υπήρχε ένα ενδιαφέρον πριν πολλά χρόνια, όμως αυτό μετουσιώθηκε σε συνεργασία εκείνο το καλοκαίρι και μετά τον Αστέρα Τρίπολης, όταν ήρθα σε επαφή με τον κ. Παπαδημητρίου. Τότε είχα τρεις προτάσεις και επέλεξα την Ξάνθη, μία επιλογή που με έχει δικαιώσει απόλυτα».

«Ε»: Στην πρώτη χρονιά σου στην ομάδα της Ξάνθης, μετά από μία φανταστική πορεία φτάσατε στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας. Θεωρείς ότι ήταν η πιο σημαντική στιγμή στην καριέρα σου;

Χ.Λ.: «Παλαιότερα όσο ήμουν στον Ολυμπιακό για δύο χρόνια, αν και δεν είχα συμμετοχές είχα χριστεί πρωταθλητής αλλά και κυπελλούχος, όμως θεωρώ ότι ήταν μεγαλύτερη προσωπική επιτυχία η πορεία στον τελικό με την Ξάνθη, καθώς ως «αουτσάιντερ» φτάσαμε στον τελικό και είχα συμμετοχή σε όλα τα παιχνίδια, εκτός του τελικού. Το που οφείλεται, πιστεύω είχαμε ένα πολύ δυνατό σύνολο υπό την σωστή καθοδήγηση του προπονητή μας. Είχαμε χτίσει μία πολύ καλή ομάδα αλλά πάνω απ’ όλα μία πολύ καλή «παρέα» που ο ένας συμπλήρωνε τον άλλο και γι’ αυτό πιστεύω καταφέραμε να διαγράψουμε εκείνη την πορεία».

«Ε»: Φέτος, δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος η Ξάνθη βρίσκεται τέσσερις βαθμούς πίσω από την 5η θέση που αυτή τη στιγμή κατέχει η ΑΕΚ. Μπορεί να γίνει η «έκπληξη» ώστε να την προσπεράσετε και να τερματίσει η Ξάνθη στην 5άδα που οδηγεί στα πλέι οφ;

Χ.Λ.: «Μαθηματικές ελπίδες υπάρχουν, πιστεύω ήμασταν άτυχοι στα Ιωάννινα, με το Λεβαδειακό και στην Τρίπολη, όπου αν είχαμε πάρει τους βαθμούς που χάσαμε θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς στην 5η θέση. Αυτό δεν μας πτοεί όμως, εμείς κυνηγάμε κάθε παιχνίδι και παίζουμε για τη νίκη σε κάθε ματς. Αν καταφέρουμε και πάρουμε δύο νίκες (σ.σ. εκτός με Λάρισα, εντός με Βέροια) ίσως σταθούμε τυχεροί, αν «στραβοπατήσει» η ΑΕΚ στα παιχνίδια που έχει στο πρόγραμμα της (σ.σ. εκτός με Λεβαδειακό και ΠΑΣ Γιάννινα). Εμείς πάντως δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια».

«Ε»: Πιστεύεις ότι έχει μικρύνει η «ψαλίδα» ανάμεσα στις λεγόμενες «μεγάλες» ομάδες και τις «μικρομεσαίες»;

Χ.Λ.: «Πιστεύω στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν πλέον τεράστιες διαφορές, αυτό τουλάχιστον έχουμε αποδείξει εμείς ως Ξάνθη αλλά και άλλες ομάδες της περιφέρειας που βρισκόμαστε τα τελευταία χρόνια κοντά στις ευρωπαϊκές θέσεις. Αυτό φαίνεται και στη βαθμολογία όπου οι διαφορές είναι μικρές».

«Ε»: Από την επόμενη αγωνιστική περίοδο ο πρωταθλητής θα κρίνεται μέσα από τα πλέι οφ (θέσεις 1-6). Πιστεύεις ότι μπορεί να γίνει η έκπληξη και να κατακτήσει το πρωτάθλημα κάποια άλλη ομάδα εκτός από τις… κλασικές διεκδικήτριες;

Χ.Λ.: «Σίγουρα και αυτό είναι ένα επιπλέον κίνητρο για όλες τις ομάδες, που πιστεύω ότι θα κάνει πιο ανταγωνιστικό και ενδιαφέρον το πρωτάθλημα. Αν αναλογιστούμε τις φετινές μικρές διαφορές ανάμεσα στις ομάδες που βρίσκονται ψηλά και με δεδομένο ότι θα ενισχυθούν κάποιες ακόμη το καλοκαίρι, ίσως την επόμενη σεζόν δούμε κάποια ομάδα – έκπληξη να διεκδικεί μέχρι τέλους τον τίτλο».

«Ε»: Σχεδόν σε όλο το διάστημα της τριετούς παρουσίας σου στην ομάδα της Ξάνθης έχεις συνεργαστεί με τον Ραζβάν Λουτσέσκου (με εξαίρεση το πρώτο διάστημα της σεζόν 2014-15 όπου ξεκίνησε με τον Σάκη Τσιώλη). Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από τον Ρουμάνο προπονητή;

Χ.Λ.: «Θα μιλήσω για τον εαυτό μου και θα έλεγα ότι με έχει βελτιώσει πολύ ατομικά, όπως και τους συμπαίκτες μου. Είναι τελειομανής επάνω στη δουλειά του και μας έχει περάσει αυτή τη νοοτροπία και όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανέβουμε επίπεδο ως ομάδα και έχουμε καταφέρει πολλά. Από το να είμαστε ανταγωνιστικοί σε κάθε ματς στο να πετυχαίνουμε νίκες απέναντι στις λεγόμενες «μεγάλες» ομάδες. Αυτό βέβαια προϋποθέτει να προπονούμαστε σωστά και να ακολουθούμε πιστά τις εντολές και οδηγίες του προπονητή μας».

«Ε»: Στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι αρκετά σπάνιο το να μένει ένας προπονητής τρία χρόνια στον πάγκο της ίδιας ομάδας, όπως συμβαίνει με το παράδειγμα του Ραζβάν Λουτσέσκου. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για τους παίκτες;

Χ.Λ.: «Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό γιατί ο προπονητής δουλεύει επάνω σε ένα πλάνο και αυτό χρειάζεται το χρόνο του ώστε να φανεί. Έτσι δημιουργείται και ένα επιπλέον «δέσιμο» που βοηθάει πολύ. Έχουμε δημιουργήσει μία «οικογένεια» όλοι μαζί, διοίκηση, προπονητικό επιτελείο και παίκτες, «παλιοί» και νεότεροι και αυτό είναι που μας βοηθάει στο να ανακτούμε την αυτοπεποίθηση μετά από άσχημα αποτελέσματα».

«Ε»: Γενικά στις ομάδες που έχεις αγωνιστεί αλλά και στην Ξάνθη υπάρχει αυτό το φαινόμενο των «παλιών» και νεότερων παικτών και πως μπορεί να βοηθήσει αυτό;

Χ.Λ.: «Οι λεγόμενοι «παλιοί» παίκτες παίζουν μεγάλο ρόλο σε μία ομάδα γιατί αυτοί βοηθάνε στο να κρατήσουν το καλό κλίμα, τις ισορροπίες και την ψυχολογία στα αποδυτήρια, όπως βέβαια και το να ενσωματώνονται οι νεοαποκτηθέντες ποδοσφαιριστές. Όπως κι εγώ όταν ήρθα εδώ το καλοκαίρι του 2014  και συνάντησα μεταξύ άλλων τους Φλίσκα, Μπαξεβανίδη, Βασιλακάκη, Μπέρτο και όλους τους άλλους παίκτες που βρισκόταν εδώ, όλα τα παιδιά μας «αγκάλιασαν» και μας βοήθησαν να ενσωματωθούμε. Όπως και για εμένα είναι πλέον η 3η χρονιά εδώ προσπαθούμε να κάνουμε το ίδιο γιατί όπως προανέφερα είναι πολύ σημαντικό το να είμαστε πέρα από ομάδα και μία «οικογένεια».

«Η καλή άμυνα είναι υπόθεση όλης της ομάδας, από τον επιθετικό μέχρι τον τερματοφύλακα»

«Ε»: Στην Ξάνθη έχεις αγωνιστεί στο κέντρο της άμυνας με «παρτενέρ» μεταξύ άλλων τους Καρυπίδη, Γούτα, Φλίσκα, Καρασαλίδη κ.α. Πόσο εύκολο είναι να δέσει μία άμυνα όταν αλλάζουν τα πρόσωπα σε αυτήν;

Χ.Λ.: «Αυτό είναι θέμα και του προπονητή. Όταν ξέρουμε τι ζητάει από εμάς και ακολουθούμε τις οδηγίες του στις αλληλοκαλύψεις κλπ. γίνονται ευκολότερα τα πράγματα. Και εμείς ως παίκτες χτίζουμε μία «χημεία» μεταξύ μας που συμπληρώνει και διορθώνει ο ένας τον άλλο και γι’ αυτό έχουμε δημιουργήσει μία καλή άμυνα. Όμως αυτό δεν είναι δουλειά μόνο των αμυντικών αλλά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο όλης της ομάδας. Όπως λέμε η άμυνα ξεκινάει από την επίθεση και καταλήγει στον τερματοφύλακα, όλοι ομαδικά χρειάζεται να βοηθάνε στην άμυνα όπως και όλοι να βοηθάνε στο δημιουργικό κομμάτι και στην επίθεση».

«Ε»: Ο προπονητής σας τι σας ζητάει περισσότερο; Να προσέχετε την άμυνα ή να παίζετε επιθετικά;

Χ.Λ.: «Θα έλεγα ότι θέλει να παίζουμε επιθετικό ποδόσφαιρο και ας μας θεωρούν ομάδα που παίζει περισσότερο στην κόντρα, γιατί αν δείτε σε όλα τα παιχνίδια μας προσπαθούμε να πιέζουμε ψηλά και να παίζουμε ποδόσφαιρο κατοχής. Είναι ένας συνδυασμός που μας ζητάει συνεχώς ο προπονητής μας και μπορεί να είναι απαιτητικό σύστημα όμως είναι πάρα πολύ ωραίο και τις περισσότερες φορές αποτελεσματικό».

«Ε»: Στις τάξεις των φιλάθλων γίνεται πολύς λόγος για τα συμβόλαια παικτών που λήγουν το ερχόμενο καλοκαίρι. Για εσένα να θεωρούμε δεδομένο ότι θα βρίσκεσαι και την επόμενη σεζόν στην άμυνα της Ξάνθης;

Χ.Λ.: «Όπως είχε ανακοινωθεί και από την ομάδα πριν λίγο καιρό, ανανέωσα κι έχω κι άλλο χρόνο συμβολαίου εδώ. Προσωπικά νιώθω πολύ καλά στην Ξάνθη, όπως και η οικογένεια μου, πλέον εδώ στην πόλη έχω πολύ καλούς φίλους και μου είναι πολύ ευχάριστο αυτό, γεγονός που με βοηθάει στο να τα δίνω όλα για την ομάδα. Πάνω απ’ όλα να είμαστε γεροί και υγιείς και προσωπικά θέλω να παραμείνω και στη συνέχεια στην Ξάνθη».

«Ε»: Πριν έρθεις στην Ξάνθη (2013) είχες μία περιπέτεια που σε άφησε εκτός αγωνιστικών χώρων έξι μήνες (σ.σ. είχε τιμωρηθεί ένα χρόνο γιατί βρέθηκε θετικός στην ουσία οξυλοφρίνη, όμως η ποινή του μειώθηκε στην έφεση καθώς είχε αποδειχτεί ότι αυτό συνέβη εν αγνοία του, έχοντας καταναλώσει νόμιμο σκεύασμα από φάρμακο εμπορίου). Είναι μία δυσκολία που έχεις ξεπεράσει πλέον και τι σου έμαθε αυτή η ιστορία;

Χ.Λ.: «Ήταν μία κακιά στιγμή που μου έμαθε όμως πολλά. Χωρίς να γνωρίζω κάτι, σε ένα συμπλήρωμα διατροφής το οποίο ενώ ήταν εγκεκριμένο και νόμιμο ανιχνεύθηκε μία ουσία που ήταν στη λίστα με τις απαγορευμένες κι έτσι μου επιβλήθηκε η ποινή, η οποία μειώθηκε καθώς τελικά αποδείχθηκε πως δεν το γνώριζα. Όπως και να έχει ήταν μία περιπέτεια που έχει περάσει στο παρελθόν και μέσα από τις δύσκολες στιγμές που είχα περάσει με έκανε πολύ δυνατό και ασφαλώς 100% πιο προσεκτικό. Πλέον είμαι καλά έχω ξεπεράσει τη στεναχώρια που είχα βιώσει και βλέπω μόνο μπροστά».

«Ε»: Ποιον ποδοσφαιριστή από το εξωτερικό θαυμάζεις και αποτελεί πρότυπο για εσένα;

Χ.Λ.: «Ως αμυντικός μεγάλωσα παρακολουθώντας περισσότερο τους Ιταλούς κορυφαίους αμυντικούς όπως οι Νέστα, Μαλντίνι, Καναβάρο και τους είχα ως πρότυπα βλέποντας το παιχνίδι τους. Οι αμυντικοί έχουν εξελιχθεί πλέον πάρα πολύ και βλέπουμε πλήρεις παίκτες όπως ο Σέρχιο Ράμος και ο Τιάγκο Σίλβα που αποτελούν παίκτες – βαρόμετρο για τις ομάδες τους και είναι αυτοί που μπορούν, αν και αμυντικοί, να τις οδηγήσουν στις επιτυχίες.

Ας μη ξεχνάμε τους Έλληνες αμυντικούς που διαπρέπουν στο εξωτερικό, όπως ο Παπασταθόπουλος που είναι βασικός στη Ντόρτμουντ, τον Μανωλά που είναι βασικός στη Ρόμα και τον ζητάνε πολλές μεγάλες ομάδες του εξωτερικού, ο Τοροσίδης με πολλά χρόνια παρουσίας στη Ρόμα και το ιταλικό πρωτάθλημα και αρχηγός της Εθνικής μας αλλά και άλλοι που παίζουν εκτός συνόρων όπως οι Τζαβέλλας, Σάμαρης αλλά και επιθετικοί όπως οι Μήτρογλου και άλλοι. Δεν θέλω να επεκταθώ για να μη ξεχάσω και αδικήσω κανέναν αλλά βλέπουμε την πορεία τους με τις ομάδες τους και την προσφορά τους στην Εθνική Ελλάδας που ξαναβρίσκει το δρόμο της και μας κάνει όλους πολύ χαρούμενους».

«Ε»: Πως περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;

Χ.Λ.: Με την οικογένεια μου και με φίλους. Δεν είμαι πολύ του έξω και λόγω και των παιδιών (σ.σ. ο Λισγάρας έχει μία κόρη 7 κι ένα γιο 5 ετών) όταν βγαίνουμε κοιτάμε να πηγαίνουμε σε μέρη που θα περνάν και αυτά καλά. Επίσης μου αρέσει όποτε βρίσκω χρόνο να κάνω βόλτες με τα πόδια στην πόλη ώστε να βλέπω τα όμορφα σοκάκια και τα άλλα αξιοθέατα και ομορφιές που κρύβει η Ξάνθη και πρέπει να ζήσεις εδώ για να τις μάθεις».

«Ε»: Τέλος ποιες ευχές θα ήθελες να στείλεις στους Ξανθιώτες και όλο τον κόσμο, ενόψει και των εορτών του Πάσχα;

Χ.Λ.: «Επειδή ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς και αυτό το βιώνουμε οι πάντες, το πιο σημαντικό είναι να έχουμε υγεία και αυτή είναι η ευχή μου για όλο τον κόσμο. Επίσης όσοι έχουμε τη δυνατότητα, όχι μόνο τώρα λόγω των ημερών αλλά όλο το χρόνο να βοηθάμε αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη και να είμαστε δίπλα τους. Να δείχνουμε αλληλεγγύη σε όσους χρειάζονται τη στήριξη μας και να δείχνουμε αγάπη για τον συνάνθρωπο μας. Τέλος για την ομάδα μου, εύχομαι μετά τα δύο παιχνίδια που απομένουν να είμαστε εμείς που θα καταφέρουμε να μπούμε στα πλέι οφ, όσο δύσκολο και αν ακούγεται, γιατί το αξίζουμε και εμείς ως ομάδα αλλά και οι φίλαθλοι μας».

Share it