Search

Η Κομοτηνή σε κλίμα κατάνυξης!

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωση του Χριστού το ξημέρωμα τις ίδιας μέρας. Έτσι και η Κομοτηνή βρίσκεται σε κλίμα κατάνυξης και σήμερα στις 21:00 οι επιτάφιοι τεσσάρων εκκλησιών συναντώνται στο Ηρώο, σε μια θαυμαστή τελετή.
Η ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Την Ενάτη Ώρα της ημέρας ακούγεται το «Τετέλεσται». Η θεία ψυχή Του κατεβαίνει στον Άδη. Το «Πρωτευαγγέλιο», η πρώτη χαρμόσυνη υπόσχεση του Θεού στους πεσμένους Προπάτορες, αρχίζει να εκπληρώνεται. Μέχρι λίγο πριν τις 11:00 τελείται η λειτουργία των Μεγάλων Ωρών όπου οι γυναίκες μοιρολογούν και κλαίνε για τον Χριστό ενώ άλλοι προσκυνούν και αποτείνουν φόρο τιμής στον σταυρωθέντα Χριστό. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο όπου θα γίνει η περιφορά του το βράδυ.
Η «ΕΝΩΣΗ» ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ
Το ξεχωριστό τελετουργικό που εδώ και μερικά χρόνια συμβαίνει στην Κομοτηνή, φέρνει σε «ένωση» τέσσερις επιταφίους εκκλησιών της Κομοτηνής, όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες αρχείου του «Χ» από την περσινή συνάντηση. Συγκεκριμένα, μητροπολιτικός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ναός Της Του Θεού Σοφίας, καθεδρικός ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ναός Αγίου Γεωργίου, μαζί με τους επιταφίους και τους πιστούς, συναντώνται στις 21:00 μπροστά στο ηρώο, με την πλατεία της Κομοτηνής να είναι κατάμεστη.

Φυσικά, οι ακολουθίες των επιταφίων -που έχουν στολιστεί από τη Μεγάλη Πέμπτη- ξεκινούν κανονικά στις 19:00, ξεχωριστά σε κάθε εκκλησία της Κομοτηνής.
Όπως μας εξηγεί ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων «θα συγκεντρωθούμε στο ηρώο της πόλης, οι τέσσερις ενορίες, γιατί η Αγία Βαρβάρα, ο Άγιος Στυλιανός και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είναι αρκετά μακριά. Οι υπόλοιπες τέσσερις εκκλησίες θα βρεθούμε στο ηρώο, όπου θα αναπέμψουμε τη δέηση προς τον Χριστό, υπέρ υγείας του κλήρου, των αρχόντων και του λαού της μητροπόλεως».
Ο μητροπολίτης αναδεικνύει και τη σημασιολογία της Μεγάλης Παρασκευής και της συγκεκριμένης «ένωσης». «Είναι μια ξεχωριστή μέρα όχι μόνο για την Κομοτηνή, αλλά γενικά για την ορθοδοξία και όλους τους ανθρώπους. Το έχουμε ανάγκη, έστω κι αν δεν το καταλαβαίνουμε, να πορεύεται ο επιτάφιος, κι εμείς να ακολουθούμε. Και υπάρχει μια σημειολογία, ότι δηλαδή πορεύεται ο Χριστός, ανοίγει δρόμο, και μας δείχνει το δρόμο για να πορευτούμε κι εμείς από τον Σταυρό στην Ανάσταση», αναδεικνύει.
Φέτος, για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί τις απογευματινές ώρες επιτάφιος και στο Σισμανόγλειο Κομοτηνής, κατόπιν συνεργασίας της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας-Κομοτηνής και των Φίλων του Νοσοκομείου.

«ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ» ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΙΟ ΜΑΚΡΙΝΟ ΧΩΡΙΟ
Οι πιστοί παρακολουθούν θρησκευτικές τελετές καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και το Σάββατο αναμένουν το αναστάσιμο μήνυμα που θα σημάνει σε όλες τις εκκλησίας σήμερα τα μεσάνυχτα. «Σε όλες τις εκκλησίες της πόλης και των χωριών, έστω και λίγο πιο νωρίς, θα ακουστεί το Χριστός Ανέστη, αυτό το μήνυμα της Ζωής», μας εξηγεί ο κ.κ. Παντελεήμων.
Στις 20:00 το αναστάσιμο μήνυμα θα ακουστεί στις φυλακές Κομοτηνής, στις 20:30 στο Σισμανόγλειο και στις 21:00 στα Δημοτικά Κοιμητήρια. Πρόκειται για τρεις ιδιαίτερες τελετές. Ειδικά για την τελευταία, ο μητροπολίτης αναφέρει ότι «είναι πολύ συγκινητικά, γιατί έρχεται κόσμος που έχει βιώσει την απώλεια πρόσφατα, απώλειες συζύγων, παιδιών, γονέων. Πέρσι που πήγα στο Κοιμητήριο και κάναμε για πρώτη φορά Ανάσταση, είδα την αγωνία και την ικανοποίηση των ανθρώπων. Μας ευχαρίστησαν, γιατί είχαν τη δυνατότητα να κάνουν Ανάσταση με τους ανθρώπους που έχασαν πρόσφατα».
Στις 24:00 το «Χριστός Ανέστη» θα ακουστεί ηχηρά σε όλη την Κομοτηνή.

Share it