Search

Τρισδιάστατο ομοίωμα πάλης δημιούργησε ο καθηγητής του ΔΠΘ Ιωάννης Μπάρμπας!

Η πάλη, η οποία έλκει τις ρίζες της από την αρχαία Ελλάδα, αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα αθλήματα παγκοσμίως, καθότι απαιτεί έναν συνδυασμό πολλών φυσικών, ψυχικών και πνευματικών ικανοτήτων.

Η μεγάλη δύναμη, η ταχύτητα, η ισορροπία, η ευελιξία, η αντοχή, αλλά και η ακρίβεια των κινήσεων είναι τα βασικά φυσικά χαρακτηριστικά ενός παλαιστή, ενώ η αυτοκυριαρχία, η αυτογνωσία, η αυτοσυγκέντρωση, η επιμονή αλλά και η πειθαρχία, είναι μόλις λίγα από τα πνευματικά εφόδια που θα πρέπει να έχει ή να μάθει να έχει.

Ένας αθλητής πάλης καλείται να αναπτύσσει και να εξελίσσει συνεχώς την τεχνική του, τις οποίες θα πρέπει να αναπτύσσει και να βελτιώνει και κατά την διάρκεια κάθε αγώνα, αφού πρώτα «διαβάσει» τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία του αντιπάλου του.

Ως είθισται, οι ικανότητες ενός παλαιστή, όπως και στην περίπτωση κάθε αθλητή, βελτιώνονται με τη συνεχή εξάσκηση, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση πολλά περισσότερα είναι τα όσα μπορεί ένας παλαιστής να κερδίσει «ασκούμενος» απέναντι σε έναν ζωντανό αντίπαλο, μεταξύ των οποίων και η γρηγορότερη και ικανοποιητικότερη αποθεραπεία του από κάποιον πιθανό τραυματισμό.

Τη λύση στο πρόβλημα αυτό, έρχεται να δώσει το τρισδιάστατο ομοίωμα πάλης που κατασκεύασε ο καθηγητής της ΣΕΦΑΑ και επιστημονικός σύμβουλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης κ. Ιωάννης Μπάρμπας, που αποτελεί άλλο ένα τρανό παράδειγμα του σπουδαίου επιστημονικού και ερευνητικού έργου που διεξάγεται στις «τάξεις» του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος της περιοχής μας.

Το ομοίωμα αυτό, ο ακριβής τίτλος του οποίου είναι “3D DUTH Wrestling Dummy” αποτελεί το απόλυτο εργαλείο προπόνησης για τους αθλητές πάλης, καθώς τους επιτρέπει να προπονηθούν σε πραγματικές συνθήκες αγώνα, με τη μέγιστη ταχύτητα και επαφή, βελτιώνοντας τόσο τη δύναμη, την ταχύτητα, αλλά και την τεχνική τους, δίχως τον κίνδυνο του τραυματισμού.

Και καταγραφή των ποιοτικών χαρακτηριστικών της προπόνησης

Η παγκόσμια καινοτομία του εν λόγω ομοιώματος, έγκειται στο γεγονός ότι την ίδια στιγμή, σημαντικά για τον αθλητή δεδομένα, όπως η τεχνική, η ταχύτητα, η δύναμη κ.ο.κ., καταγράφονται από τους αισθητήρες που υπάρχουν πάνω του, σε μία βάση δεδομένων και αποθηκεύονται, προσφέροντας τη δυνατότητα σε αθλητή και προπονητή να συγκρίνουν τα δεδομένα από προπόνηση σε προπόνηση και να διαμορφώσουν το πρόγραμμά τους, βάσει των αποτελεσμάτων της σύγκρισης αυτής.

Πλούσιος ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός

Το ομοίωμα είναι φτιαγμένο από ανθεκτικά και ευέλικτα υλικά, διαθέτει ασύρματο δίκτυο αλλά και Bluetooth, κάμερα πρώτου προσώπου, ακουστικό αισθητήρα, 19 οπτικούς αισθητήρες, 7 αισθητήρες πίεσης και 4 επιταχυνσιόμετρα, τα δεδομένα των οποίων στέλνονται ασύρματα σε υπολογιστή.

Με τις μετρήσεις αυτές καθώς και τη βοήθεια ενός συστήματος ανάλυσης, τα γραφήματα που περιγράφουν τη κίνηση κάθε σημείου του σώματος του παλαιστή, και κυρίως των ποδιών, μπορούν να προκύψουν από το σύνολο της προπόνησης, καθιστώντας το ομοίωμα τον πολυτιμότερο συνεργάτη κάθε αθλητή πάλης.

Το ομοίωμα αυτό έκανε την πρώτη του «εμφάνιση» στα social media, ωστόσο η επίσημη πρώτη παρουσίασή του θα γίνει στο Διεθνές Συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης που θα πραγματοποιηθεί στο Νόβισαντ της Σερβίας στις 5-7 Μαΐου.

Πηγή: paratiritis-news.gr

Share it