Search

Σφραγίζονται παιδικές χαρές στον Δήμο Κομοτηνής με εντολή εισαγγελέα!

Σφράγισμα ή αποξήλωση περιμένει πολλές παιδικές χαρές του Δήμου Κομοτηνής, μετά από παρέμβαση της εισαγγελέως Πρωτοδικών για το θέμα των μη πιστοποιημένων παιδικών χαρών στην Κομοτηνή.

Η εισαγγελέας με έγγραφό της ζητά από το Δήμο να συμμορφωθεί πλήρως με τον νόμο, που ισχύει από το 2014, για την πιστοποίηση των παιδικών χαρών, όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής τη Δευτέρα 28 Μαρτίου. Αυτό σημαίνει πως όσες παιδικές χαρές δεν είναι πιστοποιημένες, πρέπει να σφραγιστούν ή να αποξηλωθούν, ώστε να μην χρησιμοποιούνται από τα παιδιά.

Μέχρι τώρα, ο Δήμος Κομοτηνής, συνέχιζε να λειτουργεί περίπου 75 παιδικές χαρές, παρά το γεγονός ότι δεν διέθεταν πιστοποίηση, μιας και όπως είχε επανειλημμένα τονίσει ο ίδιος ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, το κόστος για να γίνει αυτό μεμιάς ήταν απαγορευτικό. Για αυτό και ο Δήμος είχε επιλέξει να κρατήσει λειτουργικές τις παιδικές χαρές, με μέριμνα για την ασφάλεια των παιδιών, ενώ παράλληλα, με τα πενιχρά έσοδα που έχει, κάθε χρόνο πραγματοποιούσε παρεμβάσεις, με στόχο να πιστοποιούνται σιγά σιγά οι παιδικές χαρές.

Παρόλα αυτά το έγγραφο από την εισαγγελία  είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν οι παιδικές χαρές, μέχρι να ανακατασκευαστούν και πιστοποιηθούν. Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, κάποιες παιδικές χαρές θα παραμείνουν ανοικτές, είτε επειδή βρίσκονται υπό πιστοποίηση είτε γιατί ανακατασκευάζονται και θα μπορούν να πάρουν την πιστοποίηση. Άλλωστε εδώ και λίγο καιρό ο Δήμος είχε συνεργασία με ειδικό φορέα πιστοποίησης, ώστε να τους επιδείξει τι πρέπει να κάνουν για να αποκαταστήσουν τις παιδικές χαρές και αυτές τις ημέρες τρέχει διαγωνισμός για την αποκατάσταση 13 παιδικών χαρών του Δήμου Κομοτηνής.

Παράλληλα έχει ζητηθεί από την κοινοπραξία του TAP στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να κατασκευάσει 5 παιδικές χαρές στους οικισμούς από τους οποίους θα περάσει, δηλαδή σε Θρυλόριο, Ροδίτη, Φύλακα, Μεγάλο Δουκάτο και Κόσμιο. Ταυτόχρονα στόχος του Δήμου είναι να εντάξει στο νέο Leader, όπως είχε κάνει και στο προηγούμενο, ένα αριθμό παιδικών χαρών, ώστε συνολικά, μέχρι την αρχή της άνοιξης του 2018, οι μισές υφιστάμενες παιδικές χαρές στο Δήμο να είναι πιστοποιημένες.

Πρόταση για «υιοθέτηση» παιδικών χαρών από εταιρείες της περιοχής

Την λύπη της για το θέμα εξέφρασε η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς η πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου, που σημείωσε πως όλο το προηγούμενο διάστημα, η εικόνα των παιδικών χαρών, πέρα από το θέμα της πιστοποίησης, δεν περιποιούσε τιμή για τον Δήμο.

Παρόλα αυτά τόνισε πως ως παράταξη θα στηρίξουν το Δήμο σε ό,τι χρειαστεί, ενώ ζήτησε στους χώρους που θα αποξηλωθούν παιδικές χαρές, αυτές να γίνουν χώροι αναψυχής προσβάσιμοι και καλαίσθητοι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους κατοίκους.

Επανέφερε δε μια πρόταση που είχε διατυπώσει και παλαιότερα, να συνταχθεί μια πρόταση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ώστε τοπικές εταιρείες που έχουν την δυνατότητα να παρέμβουν-υιοθετήσουν παιδικές χαρές στις οποίες θα μπορούν να γίνουν οι βασικές εργασίες.

Διαχρονικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση

Τα πολλά παράπονα για τις παιδικές χαρές που υπάρχουν από συμπολίτες μας μετέφερε στο Συμβούλιο η επικεφαλής της «Πολη-τικής ανατροπής» κ. Ελένη Λαφτσή, που άφησε αιχμές για διαχρονικές ευθύνες που βαρύνουν όλες τις προηγούμενες διοικήσεις, οι οποίες στα χρόνια της ευμάρειας δεν φρόντισαν για αυτές.

Σημείωσε δε πως θα πρέπει να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι παιδικές χαρές που σταμάτησαν να λειτουργούν, μιας και θεωρεί πως είναι αναγκαίο να υπάρχει παιδική χαρά σε κάθε περιοχή, επισημαίνοντας παράλληλα πως για ακόμα μια φορά ο Δήμος φαίνεται να ενεργεί εκ των υστέρων και όχι εκ των προτέρων.

Αναζήτηση πόρων για τις παιδικές χαρές

Την άποψη ότι το κενό στο τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα και το τι νομοθετείται είναι εξωφρενικό, όμως μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να λειτουργήσει, παρά τις υψηλές απαιτήσεις για την πιστοποίηση των παιδικών χαρών εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης του «Σπάρτακου» κ. Κώστας Καραΐσκος.  Για αυτό σημείωσε πως θα πρέπει αφενός ο Δήμος να συμβιβαστεί με την εντολή, όμως θα πρέπει αφετέρου να αναζητήσει πόρους και τρόπους ώστε να λειτουργήσουν κανονικά οι παιδικές χαρές.

Ανάγκη επαρκών οικονομικών πόρων

Τέλος από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο κ. Νίκος Φακιρίδης τόνισε πως το συγκεκριμένο θέμα αναδεικνύει το θέμα της διεκδίκησης επαρκών οικονομικών πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την κάλυψη των αναγκών των Δήμων και των δημοτών, αλλά και το θέμα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με όλα τα δικαιώματα, που να καλύπτουν τις ανάγκες του δήμου, μιας και επαρκή οικονομικά και επαρκές προσωπικό, μπορούν να στηρίξουν καλύτερα και οικονομικότερα πρόγραμμα συντήρησης και κατασκευής παιδικών χαρών.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι πενιχροί πόροι του Δήμου, το LEADER και αντισταθμιστικά έσοδα από την κατασκευή του TAP, μπορούν να δώσουν μερική λύση, σημείωσε, προτείνοντας παράλληλα να υπάρξει συνεργασία με ειδικούς αλλά και με άλλους δήμους  για την κατασκευή σύγχρονων παιδικών χαρών με οικονομικότερους όρους.

Πηγή: Paratiritis-news.gr

Share it