Search

Πρωταγωνιστής στο ντοκιμαντέρ του OTE TV o Θρακιώτης Παραολυμπιονίκης Μάκης Καλαράς

Τι κοινό μπορεί να έχουν ένας παραολυμπιονίκης και δύο αγρότες πέρα ίσως από το νεαρό της ηλικίας τους; Παρά τα εμπόδια που αντιμετώπισαν και οι τρεις κατάφεραν άνετα να τα ξεπεράσουν, να χτίσουν τη ζωή τους από την αρχή, να ξεχωρίσουν και να διακριθούν.

Ο Μάκης Καλαράς, ο Θοδωρής και ο Γιώργος Βασιλόπουλος είναι τα νέα πρόσωπα που λάμπουν και μας εμπνέουν με τις ιστορίες τους στο τρίτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ με τίτλο «Φάροι», παραγωγής COSMOTE TV. Ένα τροχαίο ατύχημα στα 17 του άφησε τον Μάκη παράλυτο αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να κατακτήσει αργυρό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Είναι επίσης ο μοναδικός Έλληνας αθλητής που ασχολείται με το καθιστό σκι και ο μοναδικός που συμμετείχε τόσο στους θερινούς όσο και στους χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες.  Από την άλλη πλευρά, τα δύο ξαδέλφια από την Αμαλιάδα ανακηρύχθηκαν πέρυσι καλύτεροι νέοι αγρότες της Ευρώπης. Γιατί οι φονικές πυρκαγιές της Ηλείας, το 2007, μπορεί να έκαναν στάχτη τους ελαιώνες τους όχι όμως και τα όνειρά τους.

Ο παραολυμπιονίκης που δεν στερείται τίποτα

Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά αθλήματα με τα οποία δεν έχει ασχοληθεί ο Μάκης Καλαράς. Μέχρι τα δεκαεφτά του χρόνια έπαιζε μπάσκετ, ποδόσφαιρο και έκανε ελληνορωμαϊκή πάλη. Τότε ήρθε το ατύχημα. «17 χρονών και έκανα σούζες με τη μηχανή, χωρίς δίπλωμα, χωρίς κράνος, χωρίς τίποτα». Ο Μάκης έμεινε ανάπηρος και μετά από λίγους μήνες προσαρμογής, πήρε μια απόφαση: να αρπάξει από τα μαλλιά την καινούρια του ζωή.

«Τέσσερις φορές την εβδομάδα κάνω σκι και καθημερινά πηγαίνω γυμναστήριο» λέει ο ίδιος στο Protagon. Είναι ασημένιος παραολυμπιονίκης στη δισκοβολία, το 2004, στην Αθήνα και σημαιοφόρος της Ελλάδος στους χειμερινούς Παραολυμιακούς το 2014 στη Ρωσία. Επίσης είναι ο μοναδικός έλληνας παραολυμπιονίκης θερινών και χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων.

Οσο για τα αθλήματα με τα οποία έχει ασχοληθεί από τότε που του ανακοίνωσαν ότι δεν θα περπατήσει ξανά; Εχουμε και λέμε: χορός, μπάσκετ σε αμαξίδιο, κολύμβηση, άρση βαρών επί πάγκου, δισκοβολία και  άλλα. Πλέον έχει καταλήξει στις καταβάσεις στα χιόνια, άλλιως καθιστό σκι. Το καλοκαίρι ασχολείται με τα αντίστοιχα σπορ της εποχής όπως το κανό, το κάιτ σερφ και το γουέικ μπορντ. Πηγαίνει σε μπαρ αλλά δεν καπνίζει, δεν πίνει αλκοόλ και δεν τρώει τηγανιτά.

Λίγες λέξεις να ανταλλάξεις με τον Μάκη, αρκούν για να καταλάβεις ότι ο παραολυμπιονίκης καταρρίπτει με ευκολία κάθε στερεότυπο. Είναι σίγουρα ένας «νικητής της ζωής» αλλά και ο άνθρωπος που θα γελούσε με έναν τέτοιο κλισέ χαρακτηρισμό.

Ο Μάκης Καλαράς, εκτός από την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό, έχει και έντονη εθελοντική δράση. «Αφού έχουμε λύσει τα προβλήματά μας, ασχολούμαστε με τα προβλήματα των άλλων» λέει χαριτολογώντας. Πηγαίνει λοιπόν συχνά σε σχολεία και μιλάει σε μικρά παιδιά για την ζωή ενός ατόμου με αναπηρία. «Φυσικά τους μιλάω και για το δικό μου ατύχημα» μας λέει. «Στο μέλλον νομίζω θα ασχολούμαι αποκλειστικά με την εκπαίδευση των νέων στο ζήτημα της αναπηρίας αλλά και της ασφαλούς οδήγησης». Τον τελευταίο καιρό κάνει και σεμινάρια αυτόνομης διαβίωσης σε άλλα άτομα με αναπηρία.

Η Αθήνα ως γνωστόν δεν είναι ιδιαίτερα φιλική στα άτομα που κυκλοφορούν με αναπηρικά αμαξίδια. Πώς αντιμετωπίζει όμως ο Μάκης τα καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν με μία απλή βόλτα στους δρόμους της πόλης; «Αρχικά, για να κυκλοφορήσει ένα άτομο με αναπηρία στον δρόμο χρειάζεται να έχει θράσος. Πρέπει να έχεις αποδεχτεί ότι θα αντιμετωπίζεις κάθε μέρα προβλήματα. Επίσης,  πρέπει να μην είσαι αδύναμος. Εγώ, για παράδειγμα, δεν ντρέπομαι να ζητήσω βοήθεια αν χρειαστώ».

«Εχω μάθει να μην στερούμαι τίποτα» λέει ο ίδιος. «Πίστεψέ με, μετά από 22 χρόνια έχω καταφέρει να είμαι χίλια τοις εκατό αυτόνομος». Ο Μάκης οδηγεί, ψωνίζει, μαγειρεύει, ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο, κάνει αμέτρητα χιλιόμετρα με το ειδικό ποδήλατο του (χειρήλατο) και φυσικά αθλείται καθημερινά. Κυρίως δεν φοβάται και δεν διστάζει να ζήσει όπως επιθυμεί. Άλλωστε, όπως λέει και ο ίδιος, «το θέμα δεν είναι να μετατρέψεις το σπίτι σου σε ένα χρυσό κλουβί και να κλειστείς σε αυτό». I.K

*Στο 3ο επεισόδιο της εκπομπής «Φάροι» του Cosmote History θα δούμε το ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τις ιστορίες του Μάκη Καλάρα καθώς και του Θοδωρή και του Γιώργου Βασιλόπουλου, την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου στις 23.00.

Πηγή: protagon.gr

Share it