Search

Θετικά έκρινε την πρόταση της αντιπολίτευσης ο Δήμαρχος Ξάνθης, και εισηγήθηκε για το θέμα του νέου κολυμβητηρίου στην Οικονομική Επιτροπή!

Η τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ξάνθης για τον Φεβρουάριο είχε κοπή βασιλόπιτας, εισήγηση του Δημάρχου Ξάνθης, θέματα ημερήσιας διάταξης αλλά και εκτός. Η Επιτροπή συνεδρίασε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου το μεσημέρι της Δευτέρας, 6 Φεβρουαρίου, ξεκινώντας με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας, έστω και αν ήταν η τρίτη συνεδρίαση του νέου έτους. Το φλουρί και ένα μικρό δώρο κέρδισε ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, Αργύρης Ζολώτας.

Θετικός ο Δήμαρχος για την νέα κολυμβητική δεξαμενή

oikonomiki vasilopita17Για την πρόταση που είχαν καταθέσει μέλη της «Κοινωνίας Δημοτών» στις 20 Ιανουαρίου σχετικά με την κατασκευή ανοιχτού τύπου θερμαινόμενου κολυμβητηρίου, μαζί με μία οικονομοτεχνική μελέτη γνωστής εταιρείας που έχει αναλάβει την κατασκευή κολυμβητικών εγκαταστάσεων στις τελευταίες δύο Ολυμπιάδες, ενημέρωσε ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος. Θυμίζουμε ότι η πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης βασίστηκε σε παρόμοια πρόταση για κατασκευή μικρότερης πισίνας στον διπλανό χώρο του γηπέδου μπάσκετ που είχε καταθέσει μέσω συνέντευξής του στο «Ε» στις 3 Νοεμβρίου του 2016 ο επί 27 έτη πρόεδρος του ΚΟΞ, Μάριος Κουτσουρίδης. Ο κ. Δημαρχόπουλος έκρινε αρχικά θετικά την πρωτοβουλία αλλά και την ίδια την πρόταση, παρά τις ελλείψεις που παρουσιάζει, ευχαριστώντας και συγχαίροντας γι’ αυτό τα μέλη της αντιπολίτευσης, καθώς το θέμα αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα του δήμου Ξάνθης που χρονίζει. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ξάνθης, η πρόταση μελετήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα όποια κενά περιέχει (αποδυτήρια, βοηθητικοί χώροι κτλ) μπορούν να συμπληρωθούν στην πορεία της μελέτης. Τόνισε ότι οι χρόνοι που περιγράφονται στην μελέτη αφορούν μόνο την τοποθέτηση, αλλά υπάρχουν αρκετές διαδικασίες και προεργασία που πρέπει να γίνει από πλευράς δήμου στο θέμα της αδειοδότησης.

Αυστηρή η νομοθεσία για τους κολυμβητικούς χώρους – Εξετάζεται έκταση 2,5 στρεμμάτων ήδη χαρακτηρισμένη ως αθλητικός χώρος

Το κυριότερο πρόβλημα που υπάρχει, μετά από υποδείξεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, είναι ο χώρος τοποθέτησης της προκάτ πισίνας. Ο χώρος που είχε προταθεί στο γήπεδο μπάσκετ πλησίον του παλιού Κολυμβητηρίου δεν επαρκεί. Σύμφωνα με τον κ. Δημαρχόπουλο, η νομοθεσία για τις κολυμβητικές εγκαταστάσεις είναι από τις πλέον αυστηρές. Για να δοθεί η οικοδομική άδεια για εκσκαφή του χώρου και η έγκριση λειτουργικότητας, η υδατοδεξαμενή θα πρέπει να τοποθετηθεί σε χώρο έκτασης τουλάχιστον 2,5 στρεμμάτων, χαρακτηρισμένου ως αθλητικού χώρου, άρτιου και οικοδομήσιμου. Η εξεύρεση του κατάλληλου χώρου και οι διαδικασίες αδειοδότησης θα προχωρούν παράλληλα με τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για το παλιό Κολυμβητήριο, ενώ αναφορικά με το τελικό κόστος, ο Δήμαρχος Ξάνθης εξήγησε ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τις 300.000 ευρώ που περιγράφει η πρόταση για την υδατοδεξαμενή. Ο κ. Δημαρχόπουλος ζήτησε την αρωγή της αντιπολίτευσης σε όλη την διαδικασία και την συζήτηση από κοινού των λεπτομερειών, αφού ‘’τα δύσκολα αρχίζουν τώρα’’, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Δεύτερο κολυμβητήριο αλλά με διασφάλιση της λειτουργίας του

Σχολιάζοντας ο κ. Βασιλούδης ανέφερε ότι ασφαλώς θα υπάρξει βοήθεια από την πλευρά της «Κοινωνίας Δημοτών», παρότι είναι σπάνιο στην πολιτική ζωή να συμφωνούν ακόμη και στα αυτονόητα οι πολιτικοί αντίπαλοι. Αυτό που επισήμανε όμως ήταν η προσοχή στην διασφάλιση της λειτουργίας του κολυμβητηρίου. «Πρέπει να την διαχειριστούμε σωστά, ώστε να μην κλείσει και γίνει ποτίστρα για περιστέρια, αλλά ούτε και να μείνει πίσω η ολοκλήρωση του παλιού κολυμβητηρίου», σημείωσε ο ίδιος. Ο κ. Φανουράκης, που είχε την κύρια ευθύνη για την κατάθεση της πρότασης, δήλωσε ικανοποιημένος που η πρόταση έγινε δεκτή από την δημοτική αρχή, τονίζοντας την σημασία που έχει για τον δήμο αλλά και ολόκληρο τον νομό, όχι μόνο για όσους αθλούνται, αλλά και για πολλούς συμπολίτες μας με προβλήματα υγείας.

Διαγωνισμοί, ενστάσεις και ‘’κλείσιμο’’ οικονομικού έτους 2016

Από τα εννέα θέματα της ημερήσιας διάταξης και το ένα εκτός, τα περισσότερα αφορούσαν πρακτικά διενέργειας διαγωνισμών, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρωθεί εδώ και μήνες λόγω των συνεχών ενστάσεων είτε της μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Εκτός ημερήσιας αναγνώστηκε μία επιστολή για τον διαγωνισμό του ΤΕΒΑ, με τα μέλη της αντιπολίτευσης να μειοψηφούν στο αν θα έπρεπε να συζητηθεί, καθώς το ζήτημα αφορά την επιτροπή διαγωνισμού και όχι την Οικονομική Επιτροπή. Στον διαγωνισμό αυτό συνεχίζουν δύο εταιρείες που καλύπτουν τις έξι ομάδες προϊόντων, ενώ δεν υπήρξε ενδιαφέρον από καμιά εταιρεία για τα οπωρολαχανικά. Στην εισηγητική έκθεση 4ου τριμήνου του έτους 2016 για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ο προϊστάμενος κ. Ζολώτας ενημέρωσε ότι υπήρξε θετικό πρόσημο στην συνολική στοχοθεσία και σε επιμέρους τομείς, ενώ η υστέρηση που καταγράφηκε σε έκτακτα έσοδα από επιχορηγήσεις αφορά κυρίως την καθυστέρηση των διαδικασιών μετά την αλλαγή του νόμου για τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων τον Αύγουστο του 2016. Ομόφωνα εγκρίθηκε η εκπροσώπηση πρώην Αντιδημάρχων από δικηγόρο του δήμου Ξάνθης ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης για υπόθεση αγωγής από επίθεση αδέσποτων σκυλιών.

Πηγή: Χάρης Διαφωνίδης, empros.gr 

Share it