Search

Μονοθέσιο τύπου Formula made in… Ξάνθη! Μια ομάδα φοιτητών του ΔΠΘ καινοτομεί (+ΦΩΤΟ)

Ένα μονοθέσιο αυτοκίνητο, τύπου Formula, κατασκευάζει μια ομάδα δραστήριων φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ξάνθη. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2015 ενώ πλέον παίρνει σάρκα και οστά με την κατασκευή του μονοθέσιου και τη συμμετοχή της φοιτητικής ομάδας στον διεθνή διαγωνισμό Formula SAE, στην Ιταλία.
Η ομάδα Democritus Racing Team DRT ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2015, στην πλειοψηφία της από φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης ενώ πλέον αποτελείται από φοιτητές διαφόρων τμημάτων του ΔΠΘ με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Αντώνιο Γαστεράτο. Οι φοιτητές συγκεντρώνονται σε ειδικό χώρο που τους έχει παραχωρηθεί μέσα στα Πανεπιστήμια, στην Ξάνθη, και οργανώνουν τις δράσεις τους ενώ πλέον βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης του σχεδιαστικού τμήματος του οχήματος, το οποίο θα περάσει στη φάση της παραγωγής. Η ομάδα χωρίζεται σε δύο βασικά τμήματα, αυτό της Παραγωγής και αυτό του Marketing.
Όπως εξηγεί η Έλενα Τσέκου, από το τμήμα Marketing, μένει να παραχωρηθεί ένας ακόμη χώρος μέσα στα Πανεπιστήμια στον οποίο θα προχωρήσει η κατασκευή του οχήματος.  Οι φοιτητές έχουν καταφέρει μέσω χορηγιών να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα υλικά για την κατασκευή του οχήματος ενώ αξίζει να σημειωθεί πως όλο το project στηρίζεται σε δωρεές που συγκεντρώνουν οι ίδιοι μέσω προωθητικών ενεργειών με στόχο να κάνουν γνωστή τη δράση τους. Είναι η πρώτη φορά που το ΔΠΘ θα δώσει το παρών στον παγκόσμιο διαγωνισμό φοιτητών που διοργανώνεται από την SAE, όπου θα παρουσιαστούν αντίστοιχα μονοθέσια οχήματα και θα διακριθούν βάσει χαρακτηριστικών.
“Είναι το μεράκι που έχουν αρκετά από τα μέλη μας πάνω σε αυτό τον τομέα αλλά είναι και το γεγονός πως πρόκειται για κάτι πρακτικό” εξηγεί η Έλενα Τσέκου σχετικά με τα κίνητρα που πυροδοτούν τη συμμετοχή των φοιτητών στην εν λόγω ομάδα, συμπληρώνοντας πως“εδώ πραγματικά βλέπουμε τη δύσκολη δουλειά του να το σχεδιάσεις αρχικά και να το κατασκευάσεις στη συνέχεια. Παράλληλα όλο αυτό σε βάζει και σε ένα ομαδικό πνεύμα και σε ένα περιβάλλον όπου συνεργάζεσαι με άλλα τριάντα άτομα και είναι μια εμπειρία που μας προσφέρει πολύ σημαντικά πράγματα”. Όπως τονίζει  η ίδια υπάρχει τομέας καινοτομίας μέσα στην κατασκευή των φοιτητών, η οποία είναι κοντά στην πραγματικότητα και τα οχήματα που κυκλοφορούν αλλά οι φοιτητές κυνηγούν το κάτι καινοτόμο.
“Είναι πολύ σημαντικό να βρούμε ένα χώρο. Έχουμε χορηγία για όλα τα εργαλεία και αυτά πρέπει κάπου να μπουν, ώστε να ξεκινήσει σιγά σιγά η κατασκευή συγχρόνως με τις χορηγίες που θα φέρουμε, γιατί απαιτούνται χρήματα για την κατασκευή” συμπληρώνει η ίδια, υπογραμμίζοντας πως οι φοιτητές ευελπιστούν να βρεθεί άμεσα ο απαιτούμενος χώρος ώστε να ξεκινήσει κατευθείαν η κατασκευή του οχήματος.
Στήριξη μέσω χορηγιών 
Το όλο εγχείρημα των φοιτητών στηρίζεται σε χορηγίες, τις οποίες αναζητούν οι ίδιοι μέσω ενεργειών που αναλαμβάνει το τμήμα Marketing. Οι χορηγοί εκτός του ότι στηρίζουν την προσπάθεια των φοιτητών παράλληλα απολαμβάνουν και μια σειρά από προνόμια με κυριότερο αυτό της προβολής, μιας και τα λογότυπά τους προβάλλονται στις δράσεις της ομάδας αλλά και πάνω στο μονοθέσιο που κατασκευάζεται.
Αυτή την περίοδο οι φοιτητές “τρέχουν” το project  50×50, ένα εγχείρημα μέσω του οποίου καλούν 50 τοπικές επιχειρήσεις της Ξάνθης να χορηγήσουν το έργο της ομάδας με το ποσό των 50 ευρώ. Στόχος της προσπάθειας είναι η δημιουργία μιας δυναμικής, αμφίδρομης σχέσης ανάμεσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα της Ξάνθης και τις τοπικές επιχειρήσεις ενώ όπως αναφέρουν και οι φοιτητές κάθε μια από αυτές τις επιχειρήσεις θα βοηθήσει αισθητά την ομάδα και θα την φέρει ένα βήμα πιο κοντά στον απώτερο σκοπό της, τη δημιουργία του πρώτου αγωνιστικού μονοθέσιου στην πόλη μας.
*Δείτε το site που κατασκεύασαν οι φοιτητές για το έργο τους, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες επικοινωνίας με την ομάδα για πιθανές χορηγίες ΕΔΩ
*Δείτε τη σελίδα των φοιτητών στο Facebook ΕΔΩ

 

 

 

Λίγα λόγια για την ομάδα Democritus Racing Team 
Η ομάδα Democritus Racing Team (DRT) ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2015 στην πόλη της Ξάνθης. Σκοπός της ομάδας είναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός μονοθεσίου, σύμφωνα με τους κανονισμούς της διεθνούς οργάνωσης FSAE (Formula Society of Automotive Engineers), με στόχο την συμμετοχή της στους διαγωνισμούς της ίδιας οργάνωσης.Τον Οκτώβρη του 2015 την ομάδα αποτελούσαν αρχικά, 8 ιδρυτικά μέλη. το Φεβρουάριο του 2016, έφτασε η στιγμή για την συμπλήρωση του δυναμικού της Democritus Racing Team με την ένταξη των νέων μελών. Η επιλογή (Recruitment) έγινε έπειτα από ένα τριήμερο διεξοδικών συνεντεύξεων με όλους τους υποψηφίους, ο αριθμός των οποίων ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Βασικό κριτήριο για την ένταξη τους ήταν ο συνδυασμός τόσο βασικών γνώσεων, όσο θέληση και όρεξη να συνεισφέρουν στην εξέλιξη της ομάδας. Η ομάδα πλέον αποτελείται από 32 μέλη.Την ίδια χρονική περίοδο με τη δημιουργία της Democritus Racing Team, θεμελιώθηκε η συνεργασία με τον υπεύθυνο καθηγητή (Faculty Advisor) της ομάδας, Αναπληρωτή Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος ΜΠΔ Dr Αντώνιο Γαστεράτο. Ο Dr Γαστεράτος αποτελεί το συνδετικό κρίκο με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και επικοινωνεί καθημερινώς με τους υπευθύνους προκειμένου να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν καλύτερη υποστήριξη από την πανεπιστημιακή κοινότητα και την πόλη της Ξάνθης.

Στόχος της Democritus Racing Team είναι η συμμετοχή της μέσα στο 2017 στους αγώνες κατηγορίας 3 της FSAE, όπου κάθε ομάδα έχει τη δυνατότητα να διαγωνιστεί μόνο με τα σχέδιά της για το μονοθέσιο. Έπειτα, μέχρι το καλοκαίρι του 2018 η ομάδα αποσκοπεί στην κατασκευή του μονοθεσίου και στη συμμετοχή της στην κατηγορία 1 που αφορά το διαγωνισμό πια με μονοθέσιο.

Παρουσίαση Project
Το Project 50χ50 είναι ένα εγχείρημα της ομάδας Democritus Racing Team να καλέσει 50 τοπικές επιχειρήσεις της Ξάνθης να χορηγήσουν το έργο της με το ποσό των 50€. Στόχος της προσπάθειας είναι η δημιουργία μιας δυναμικής, αμφίδρομης σχέσης ανάμεσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα της Ξάνθης και τις τοπικές επιχειρήσεις. Κάθε μία από αυτές θα βοηθήσει την ομάδα αισθητά και θα την φέρει ένα βήμα πιο κοντά στον απώτερο σκοπό της, την δημιουργία του πρώτου αγωνιστικού μονοθεσίου στην πόλη μας.

Προνόμια Χορηγών
Διαφήμιση της εταιρίας στο επίσημο website της ομάδας (www.democritusracingteam.com)
Διαφήμιση της εταιρίας στην επίσημη σελίδα της ομάδας στο Facebook*
Προβολή του logo της εταιρίας σε ειδικά διαμορφωμένο banner (0,85m x 2,00m) του Project σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις της ομάδας
Εκδήλωση στην Ξάνθη προς τιμήν των Χορηγών μας
Προβολή του logo της εταιρείας στο επίσημο μηνιαίο Newsletter της ομάδας

Πηγή:Xanthinea.gr

Share it