Search

Δεύτερη στην Ελλάδα η Παρασκευή Κάλτσου από το 1ο ΓΕΛ Κομοτηνής!

Οι κόποι επιβραβεύτηκαν για μια νεαρή Κομοτηναία κολυμβήτρια, η οποία πέτυχε σημαντική διάκριση για την ίδια, το σχολείο της, αλλά και τον αθλητισμό της Ροδόπης.

Συγκεκριμένα, η 16χρονη μαθήτρια του 1ου ΓΕΛ Κομοτηνής, Παρασκευή Κάλτσου, “κατέβηκε” στους πανελλήνιους σχολικούς αγώνες, που πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο Παρασκευή 3 με Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, και κατάφερε να πετύχει τη δεύτερη θέση στα 100 μ. πεταλούδας.

Το πρωί του Σαββάτου, η μικρή κολυμβήτρια πέρασε την προκριματική σειρά και το βράδυ αγωνίστηκε στον τελικό. Εκεί με επίδοση 1:06,18 τερμάτισε στη δεύτερη θέση, κερδίζοντας επάξια το ασημένιο μετάλλιο. Να σημειωθεί ότι η νικήτρια του αγωνίσματος ήταν ταχύτερη μόνο κατά …τρία δέκατα του δευτερολέπτου, δηλαδή σημείωσε επίδοση 1:06,15, κάτι που αποδεικνύει αφενός πόσο κοντά βρέθηκε η Παρασκευή στο χρυσό κι αφετέρου την ποιότητα του συναγωνισμού. Η κολυμβήτρια αγωνιζόταν με τα χρώματα της Ναυταθλητικής Ένωσης Ροδόπης, όμως το προηγούμενο διάστημα πήρε μεταγραφή σε μεγαλύτερο σύλλογο, με την ευγενική παραχώρηση του “ΝΕΡΟ”.

“Ασχολούμαι με την κολύμβηση από την 1η Δημοτικού, δηλαδή περίπου δέκα χρόνια”, θα μας πει η Παρασκευή Κάλτσου, η οποία ήθελε να φέρει μια διάκριση στο 1ο ΓΕΛ: “Ήταν μια ευκαιρία για να φέρω μια διάκριση στο σχολείο μου!” Κολυμπώντας εδώ και δέκα χρόνια μας μιλάει για τη διαφορά των ατομικών αθλημάτων, έναντι των ομαδικών: “Η προπόνηση είναι διαφορετική, σε σχέση με τα ομαδικά αθλήματα, γιατί είσαι μόνος σου, και διανύεις στην πισίνα πολλά χιλιόμετρα. Παρόλα αυτά μου αρέσει που το άθλημα είναι ατομικό, διότι όταν ένας αθλητής έχει κάποιο επίτευγμα, τότε νιώθει περήφανος γι’ αυτό, καθώς ήρθε από δική του προσπάθεια”, αναφέρει. Η ίδια αγωνίζεται κυρίως στην πεταλούδα, ένα δύσκολο στυλ στο κολύμπι. Για το πως προέκυψε αυτή η επιλογή καταλήγει στο ότι “συμμετέχοντας σε διάφορους αγώνες, καταλάβαμε ότι μπορώ να κάνω κάτι καλό στην πεταλούδα”. Δυστυχώς το επίπεδο του υγρού στίβου στην Ελλάδα είναι χαμηλό και η στήριξη μικρή, άρα πολλά παιδιά, που θα μπορούσαν σε άλλες χώρες να γίνουν επαγγελματίες κολυμβητές, στην Ελλάδα λογικό είναι να διστάζουν. Έτσι και η Παρασκευή θεωρεί ότι είναι δύσκολο να δει την κολύμβηση αμιγώς επαγγελματικά.

Αλ. Μπεκιάρης: “Οι Κομοτηναίοι κολυμβητές περνούν μέσα από τον σύλλογο”
Ο Αλέξανδρος Μπεκιάρης είναι προπονητής στη Ναυταθλητική Ένωση Ροδόπης, όπου η Παρασκευή “έχτισε” τις βάσεις. Ο ίδιος μας πληροφορεί ότι “η Παρασκευή είναι πολύ καλή κολυμβήτρια, γι’ αυτό και τη ζήτησαν μεταγραφή” και συμπληρώνει πως “οι Κομοτηναίοι κολυμβητές περνούν μέσα από τον σύλλογο. Οι μεταγραφές γίνονται καθαρά για λόγους υποστήριξης του παιδιού, προκειμένου να συμμετέχουν σε σκυτάλες αλλά και να έχουν μια οικονομική υποστήριξη. Για παράδειγμα φέτος κάναμε μεταγραφή σε συλλόγους σε Βόλο, Καβάλα, Θεσσαλονίκη (Άρης). Αυτός είναι ο στόχος μας, τα παιδιά να πηγαίνουν σε επόμενο επίπεδο”. Στόχος είναι ο σύλλογος και ο ίδιος προσωπικά να βοηθούν τα παιδιά, καθώς “τέτοιες διακρίσεις τα βοηθούν στην εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για παράδειγμα η Παρασκευή με τη δεύτερη θέση που πέτυχε, κέρδισε 8% μοριοδότηση για τις πανελλήνιες. Τα παιδιά κάνουν θυσίες, δηλαδή έρχονται δυο ώρες την ημέρα στο κολυμβητήριο, γι’ αυτό ανταμείβονται”.
Παράλληλα, η συνεργασία Δήμου Κομοτηνής, Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Ναυταθλητικής Ένωσης Ροδόπης συνεχίζεται για μια ακόμη χρονιά, με θετικά αποτελέσματα.

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ “ΝΕΡΟ”
Σε Καβάλα, Αλεξανδρούπολη αλλά και …Βερολίνο, θα βρεθούν οι αθλητές του συλλόγου μέσα στο επόμενο 30ήμερο, προκειμένου να συμμετέχουν στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις. Αναλυτικά:
-17-19 Φεβρουαρίου (Καβάλα): Χειμερινοί αγώνες Βορείου Ελλάδος, με συμμετοχή 15 κολυμβητών 13-18 ετών.
-3-5 Μαρτίου (Βερολίνο): Διεθνείς διασυλλογικοί αγώνες, με συμμετοχή 14 κολυμβητών 13-18 ετών. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχή χρονιά που ο σύλλογος συμμετέχει στον θεσμό, οποίος είναι άρτιος στο οργανωτικό επίπεδο, οι αγώνες γίνονται σε υψηλό συναγωνισμό, και η εμπειρία είναι ξεχωριστή για τα παιδιά.
-11 Μαρτίου (Αλεξανδρούπολη): Χειμερινοί αγώνες προαγωνιστικών κατηγοριών, με συμμετοχή 30-35 κολυμβητών 9-12 ετών.

Share it