Search

Πωλείται και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης!

Τεράστια ερωτηματικά προκύπτουν για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης καθώς μετά το χθεσινό μας δημοσίευμα για τις πληροφορίες που επιμένουν, ο πάντα ενημερωμένος για το λιμάνι Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α) Νίκος Παπανικολόπουλος, απάντησε στο ερώτημα που θέσαμε… πως είναι δυνατόν εφόσον όπως λέει ο κ. Δούκας τα περιφερειακά λιμάνια έχουν εξαιρεθεί από τις ιδιωτικοποιήσεις, το ΤΑΙΠΕΔ να ζητά από σύμβουλο να τα αξιολογήσει για να πωληθούν…

Σύμφωνα με τον Υποναύαρχο, είναι μνημονιακή υποχρέωση η αποκρατικοποίηση (δηλαδή η ιδιωτικοποίηση) και στα 12 λιμανια που λειτουργούν ως Οργανισμοί Λιμένα ΑΕ.

Προβλέπεται από το νόμο 3985/2011 «Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» (ΦΕΚ151Α/1-7-2011), τον αποκαλούμενο «δεύτερο μνημόνιο».

Συγκεκριμένα από το μεσοπρόθεσμο του μνημονίου Σαμαρά, προβλέπεται, η αποκρατικοποίηση όχι μόνο των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης (μέσω της πώλησης μετοχών του ΟΛΠ ΑΕ και ΟΛΘ ΑΕ) αλλά και των άλλων δέκα λιμάνιών Α.Ε (περιλαμβανομένου του ΟΛΑ ΑΕ). Μάλιστα προβλέπεται η πώληση μετοχών ποσοστού 100% μέσα στην περίοδο 2012-2013.

Η πώληση αναφέρεται ως “λιμάνια” ξεχωριστά από τα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Πειραιά. Δείτε παρακάτω τα αποσπάσματα του ΦΕΚ που δείχνουν την πρόβλεψη για τα 2 μεγάλα λιμάνια της χώρας και πιο κάτω για τα έτη 2012 και 2013 την αναφορά στα άλλα λιμάνια τα οποία μάλιστα χωρίζονται και σε “δυο φουρνιές”.

Αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε ότι οι “θεσμοί” το καλοκαίρι του 2015 είχαν ζητήσει να ξεπαγώσει άμεσα η διαδικασία για την πώληση των περιφερειακών λιμανιών πράγμα που είχαν απαιτήσει γραπτώς μεταξύ άλλων απαιτήσεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στη συνέχεια όμως και με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μπήκαν άλλες προτεραιότητες στις ιδιωτικοποιήσεις. Κι αν αυτά δεν αρκούν για να κατανοήσουν όσοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει θέμα πώλησης λιμανιών… καλό θα είναι να κοιτάξουν στην επίσημη ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ όπου το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης “φιγουράρει” στην επίσημη λίστα προς επικείμενη αξιοποίηση!

Το βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει επισήμως καμία εξαίρεση και μάλλον είναι αδύνατον να υπάρξει αφού ήδη από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τα λιμάνια είχαν μπει σε λίστα μνημονιακού ξεπουλήματος. Αυτό που ουσιαστικά μπορεί να ανακόψει το “ξαφνικό” ενδιαφέρον του ΤΑΙΠΕΔ είναι η παρέμβαση βουλευτών και της ίδιας της κυβέρνησης, αυτό όμως δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως επίσημη εξαίρεση, ούτε μπορούν να παρουσιάζονται ως φήμες οι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας ακόμα και αυτές που δεν υπέγραψε ο Σύριζα, τις νομιμοποίησε όμως υπογράφοντας τη συνέχεια των “προγραμμάτων” αυτών.

Πηγή: alexpoli.gr

Share it