Search

Έτος “Στέφανου Καραθεοδωρή” το 2017 για το Δήμο Ορεστιάδας

Το 2017 ο Δήμος Ορεστιάδας αποφάσισε να τιμήσει μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες που έχουν καταγωγή από τις προγονικές πατρίδες του Δήμου, τον Στέφανο Καραθεοδωρή.

Ο Στέφανος Καραθεοδωρής υπήρξε Έλληνας ιατρός και λόγιος.

Εμείς επικοινωνήσαμε με τον Αντιδήμαρχο Ορεστιάδας κ. Ορμανλίδη Χρήστο ο οποίος μας ανέφερε τα εξής:

«Το Δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας έλαβε μία απόφαση εξαιρετικής σημασίας και ιδιαίτερης βαρύτητας για τα πολιτιστικά δρώμενα και την ιστορική  συνέχεια του τόπου μας. Συγκεκριμένα αποφάσισε την ανακήρυξη του έτους  2017 ως έτους Στεφάνου Καραθεοδωρή. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται μια  σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις για την προβολή και ανάδειξη του έργου  της οικογένειας Καραθεοδωρή το οποίο υπήρξε μεγάλης σημασίας για την επιστήμη, το έθνος και την εκκλησία. Στόχος μας η ίδρυση μουσείου Γένους Καραθεοδωρή στη γενέτειρα των Καραθεοδωρή την Ν. Βύσσα το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Θράκη».

Ο Δήμος Ορεστιάδας τιμώντας τη μνήμη, του ιατροφιλόσοφου Στέφανου Καραθεοδωρή, μίας από τις σημαντικότερες ιστορικές προσωπικότητες, που έλκουν την καταγωγή τους από τις προγονικές πατρίδες, των σημερινών κατοίκων του Δήμου μας, και συγκεκριμένα από το Βοσνοχώρι της Ανατ.Θράκης, σημερινή Ν.Βύσσα ανακηρύσσει, το έτος 2017, σε έτος ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ.

Με αφορμή την συμπλήρωση 150 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου αυτού γενάρχη της οικογένειας των Καραθεοδωρή και με την συμμετοχή και ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου, θα αποδοθούν οι οφειλόμενες τιμές σε μια μεγάλη μορφή της Ομογένειας της Πόλης και του Γένους και όλες οι ενέργειές μας θα στοχεύουν στην ανάδειξη του ως ενός σημαντικού ορόσημου πολλαπλού συμβολισμού.

Η εμβληματική του Μορφή, συνδέεται με τις καλύτερες παραδόσεις του Γένους, αφού και ο ίδιος ήταν ένα υψηλό δημιούργημα εκείνου του καταπληκτικού κοινοτικού μηχανισμού αλληλεγγύης, που δημιούργησε τις προϋποθέσεις, για την πνευματική εξέλιξη των παιδιών, που δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν τις αναγκαίες για την μόρφωση τους πολυδάπανες και μακροχρόνιες σπουδές. Καθοριστικός, για την προώθησή του ήταν ο ρόλος του Εθνομάρτυρα Οικουμενικού Πατριάρχη Κων/πόλεως Κυρίλλου Στ΄. Αλλά και αργότερα, όταν εδραιώθηκε ως προσωπικός γιατρός του Σουλτάνου, κατόρθωσε να προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στο Γένος, αφού ήταν ταυτόχρονα και πολύτιμος Σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ένα τεράστιο πολιτισμικό και πνευματικό κεφάλαιο στην Ιστορία του νεότερου Ελληνισμού, αποτελεί η Ίδρυση του εν Κωνσταντινουπόλει Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου, ο οποίος δικαίως θα αποκαλείτο, ως το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού του Ελληνισμού, όπου υπήρξε εκ των ιδρυτών και πρώτος Πρόεδρος.

Σε μια εποχή κρίσιμη, όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για αυτή καθ΄ αυτή την επιβίωση μας ως Έθνος, η προαγωγή και προβολή εμβληματικών μορφών όπως αυτή του Στέφανου Καραθεοδωρή, πρέπει να αποτελεί έμπνευση και οδηγό-συμπαραστάτη στον αγώνας μας για επιβίωση, προκοπή, αλληλεγγύη, ηθική και διανοητική ανάπτυξη και εξέλιξη.

Η ανάγκη για σύνδεση με τις ρίζες μας, η γνώση της ιστορίας μας, η μελέτη της εξελικτικής πορείας μας μέσα στο χρόνο, είναι προφανής και η ικανοποίησή της θα αποτελέσει κινητήριο δύναμη ενδυνάμωσής μας και τόνωσης της συλλογικής μνήμης της προέλευσής και καταγωγής μας. Θα μας επιστρέψει μεγάλο μέρος της Εθνικής μας υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας που φαίνεται να δοκιμάζεται σε τούτους τους χαλεπούς καιρούς.

Μακριά από Εθνικιστικούς αστερισμούς, η ανάγνωση της ιστορίας μας και η ψηλάφησή της δια μέσου της ιχνηλασίας της πορείας ζωής σπουδαίων προγόνων, παραδειγματίζει, ενδυναμώνει, σηματοδοτεί, ενθαρρύνει και υποστηρίζει την σημερινή μας ύπαρξη.

Στόχος μας η Ίδρυση Μουσείου “Γένους Καραθεοδωρή”, στο οποίο θα αναδειχθούν όλες εκείνες οι μορφές της οικογένειας που αποτελούν πρότυπα και σύμβολα διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου ο Δήμος μας έχει εξασφαλίσει πέτρινο παραδοσιακό κτίριο 350 τ.μ., το οποίο μετά τις αναγκαίες μετατροπές, ευελπιστούμε ότι θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο του 2017, ώστε να εγκαινιαστεί βάσει του προγραμματισμού μας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Πηγή: e-evros..gr

Share it