Search

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός της ΠΑΜ-Θ για το 2017

Με βασικό αίτημα την προσέλκυση πόρων από χρηματοδοτικά εργαλεία, χωρίς την εμπλοκή της κεντρικής διοίκησης

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το έτος 2017, στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής.

Ο πρώτος, για τον νέο Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο, προϋπολογισμός, ο οποίος ανέρχεται στα 99.587.621 ευρώ, καταψηφίστηκε από την Ελληνική Αυγή, ενώ λευκό ψήφισαν η παράταξη των Οικολόγων, της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης και η Κοινωνική συμμαχία, η οποία δήλωσε ωστόσο την σύμφωνη γνώμη της μόνο για τους κωδικούς που αφορούν στην μισθοδοσία, την μεταφορά μαθητών και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας είναι ισοσκελισμένος, και σε αυτόν υπολογίζονται έσοδα 70.507.659 ευρώ, εκ των οποίων τα 55.407.659 ευρώ προέρχονται από τον τακτικό προϋπολογισμό ενώ 15.100.000 ευρώ θα προέλθουν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Σε αυτό συνυπολογίζεται το προβλεπόμενο ταμειακό υπόλοιπο του οικονομικού έτους 2016, που ανέρχεται στα 29.089.962 ευρώ, ώστε τα έσοδα να ανέλθουν στα 99.597.621, όπως και τα έξοδα της Περιφέρειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο προϋπολογισμός αυτός αναμένεται να αλλάξει κατά τη διάρκεια του έτους, με την ένταξη έργων και δράσεων μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Χρήστος Μέτιος «Ο προϋπολογισμός του 2017 μας επιτρέπει να εξυπηρετήσουμε τις βασικές μας ανάγκες και μας δίνει μια μικρή δυνατότητα δράσης»

«Ο προϋπολογισμός δεν είναι μια απλή λογιστική αποτύπωση των εσόδων και των εξόδων αλλά κάτι πολύ πιο ουσιώδες, καθώς αποτυπώνει τα οικονομικά δεδομένα, τα οικονομικά στοιχεία των πολιτικών που θα εφαρμοστούν στο επόμενο έτος» σημείωσε στην τοποθέτηση του ο κ. Μέτιος για να επισημάνει πως ο προϋπολογισμός του 2017 «μας επιτρέπει να εξυπηρετήσουμε τις βασικές μας ανάγκες και μας δίνει μια μικρή δυνατότητα δράσης, με επενδυτικές δαπάνες, που αργότερα φυσικά, όταν θα έρθει προς συζήτηση το πρόγραμμα δράσης θα ανατεθούν σε συγκεκριμένα έργα». «Με τα χρήματα του προϋπολογισμού, θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις βασικές μας συντηρήσεις, όσον αφορά τους δρόμους, όσον αφορά τον ηλεκτροφωτισμό, τα κτίρια, και ίσως γίνουν κάποια μικρά έργα αντιπλημμυρικά» σημείωσε ο ίδιος κάνοντας λόγο για «πολύ στενά περιθώρια» τα οποία οδηγούν την Περιφέρεια ΑΜ-Θ στην ανάγκη της διεκδίκησης πόρων από άλλες πηγές χρηματοδότησης, με στόχο «την ουσιαστική και καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας».

Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ επανέλαβε τη στήριξή του σε οποιαδήποτε πρόταση κι αν διατυπωθεί μέσα στα στενά οικονομικά πλαίσια που υπάρχουν και τόνισε πως «το κρίσιμο σημείο είναι το πώς θα αναδιαρθρώσουμε την οικονομία μας και πώς θα μπορέσουμε να πετύχουμε ανάπτυξη» καλώντας το σώμα να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2017.

Φώτης Καραλίδης «Ανελαστικός, αντιαναπτυξιακός και χωρίς προοπτική αισιοδοξίας ο προϋπολογισμός»

Για έναν «ανελαστικό», «αντιαναπτυξιακό» και «δίχως όραμα, καθόλου διεκδικητικό και προοπτική αισιοδοξίας» προϋπολογισμό έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φώτης Καραλίδης, που όπως επεσήμανε απευθυνόμενος προς τον κ. Μέτιο «εκφράζει απόλυτα τους χαμηλούς σας στόχους».

«Έχετε κάνει τον πολιτισμό και τα πανηγύρια άθλημά σας», συνέχισε ο κ. Καραλίδης εκφράζοντας την αντίθεσή του, για τα χρήματα που διατίθενται για τη διοργάνωση εκδηλώσεων στο σύνολο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, εν αντιθέσει με τους πόρους που δίνονται για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και μελέτες.

Στα στενά περιθώρια ανάπτυξης που αφήνει η κεντρική διοίκηση αναφέρθηκε ο κ. Ηρακλής Χατζηθεοδωρίδης από την παράταξη «Μακεδονίας – Θράκη – Ελλάδα μας» υπογραμμίζοντας πως «θα πρέπει να προσαρμοστούμε στην πραγματικότητα», ενώ στα ολοένα και μειούμενα κονδύλια από πλευράς της κεντρικής εξουσίας και στην ανάγκη διαμαρτυρίας και διεκδίκησης περισσότερων πόρων, από πλευράς της Περιφέρειας ΑΜ-Θ προς την κεντρική διοίκηση, για να μπορέσει να ασκήσει τις δικές της πολιτικές, υπογράμμισαν με την σειρά τους ο κ. Βασίλης Τραϊφόρος από τη «Γνώση και συνεργασία» και η κ. Κατερίνα Γεροστεργίου της «Οικολογία Αλληλεγγύη».

Στην ανάγκη δημιουργίας στρατηγικής προσέλκυσης πόρων, απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς την εμπλοκή του κεντρικού μηχανισμού στάθηκε με τη σειρά του ο κ. Παύλος Δαμιανίδης, τονίζοντας πως «η Ευρώπη των Περιφερειών υφίσταται ανεξαρτήτως του αν η κεντρική διοίκηση το έχει αντιληφθεί η όχι», ενώ ο κ. Λασκαρίδης, από πλευράς της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης» έκανε λόγο για έναν προϋπολογισμό ο οποίος «στερείται κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικού προσήμου, οράματος και αναπτυξιακής πολιτικής».

Πηγή: paratiritis-news.gr

Share it