Search

Αρκάντιους Μάλαρτς: «Μου λείπει η Ελλάδα, ενημερώνομαι για τα νέα της Ξάνθης»

Σε συνέντευξη του στο gazzetta.gr ο άλλοτε πορτιέρο της Ξάνθης και νυν της Λέγκια Βαρσοβίας μίλησε για όλα και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη θρακιώτικη ομάδα.

Η συνέντευξη:

«Ναι, μου λείπει η Ελλάδα. Έπαιξα πολλά χρόνια εκεί και εξακολουθώ να ενδιαφέρομαι για την χώρα. Παρακολουθώ τον Παναθηναϊκό, αλλά και την Εθνική Ελλάδας. Επίσης ενημερώνομαι για τα νέα της Ξάνθης και της Λάρισας. Αγαπώ την Ελλάδα και έρχομαι στα ρεπό μου για δύο-τρεις μέρες με την οικογένεια μου».

Ο Μάλαρτζ προτού επαναπατριστεί είχε φτάσει στο peak της καριέρας του με τον Παναθηναϊκό. Τα πράγματα ωστόσο δεν πήγαν όπως θα ήθελε.

«Ο Παναθηναϊκός είναι η μεγαλύτερη ομάδα στην οποία αγωνίστηκα. Είχα όμως πρόβλημα με τον κόουτς (σ.σ.: Τεν Κάτε) και έπρεπε να φύγω. Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Δεν είχα μάνατζερ, ούτε έχω. Ήμουν μόνος μου. Εάν είχα ατζέντη ίσως πίεζε καταστάσεις και βοηθούσε γιατί είχα υπογράψει πενταετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό. Για μένα ήταν σημαντικό να παίζω.

Μίλησα με τον πρόεδρο και πήγα δανεικός στον ΟΦΗ. Επέστρεψα, αλλά δεν άλλαξε κάτι και έτσι συνέχισα στη Λάρισα. Προς θεού δεν λέω πως κάποιος φταίει. Είμαι χαρούμενος τώρα που παίζω στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ευτυχώς ο Θεός βλέπει και με βοήθησε».

Ο τερματοφύλακας της Λέγκια τονίζει στο gazzetta.gr πως ο Χενκ Τεν Κάτε έδινε σημασία στην εμφάνιση του και όχι στις ικανότητες του. Μάλιστα αναγκάστηκε να κουρευτεί, καθώς ο Ολλανδός δυσανασχετούσε με το κούρεμα του.

«Ναι, ο Τεν Κάτε είχε πρόβλημα με το κούρεμα μου, επειδή είχα μοικάνα. Αυτό όμως είναι το στίλ μου. Μου είπε άνθρωπος της ομάδας πως έλεγε ο Τεν Κάτε πως δεν ήθελε τσίρκο στην ομάδα. Γελάω με όλα αυτά. Το σημαντικότερο είναι η προπόνηση και η σκληρή δουλειά, όπου τα έδινα όλα. Είπα τότε αν είναι πρόβλημα το μαλλί μου να κουρευτώ όπως και έκανα ξυρίζοντας τα μαλλιά μου στο ξεκίνημα της προετοιμασίας αν θυμάσαι».

Η Ελλάδα πάντα υπάρχει στο μυαλό του, ωστόσο όπως σημειώνει δεν θα μπορούσε να προβλέψει το επόμενο βήμα της καριέρας του μετά τα όσα αναπάντεχα έχουν συμβεί.

«Δεν ξέρεις ποτέ τι σχέδια κάνει ο θεός για σένα. Μετά την Παναχαϊκή έψαχνα ομάδα στην Ελλάδα και βρέθηκα στην Κύπρο. Πίστεψα πως θα μείνω στον Εθνικό Άχνας, αλλά γύρισα στην Πολωνία. Προχθές έπαιξα κόντρα στη Ρεάλ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει. Τώρα είμαι ευχαριστημένος εδώ στη Λέγκια. Στόχος μας είναι να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα και να να ξεπεράσουμε την Σπόρτινγκ Λισαβόνας στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ προκειμένου να συνεχίσουμε στο Europa League».

Ο Αρκάντιους Μάλαρτζ είχε φτάσει μία ανάσα από την ελληνοποίηση του, με τον Ότο Ρεχάγκελ να τον προαλείφει για διάδοχο του Νικοπολίδη.

«Ήταν η εποχή που ο Νικοπολίδης θα σταματούσε. Έπαιζα στον Παναθηναϊκό και θυμάμαι πως μου μίλησα ο Φύσσας και ο Καραγκούνης. Μου είπαν πως είμαι καλός και θα ήταν καλή ιδέα να παίξω στην Εθνική Ελλάδας. Μάλιστα μίλησαν στον Ρεχάγκελ, ο οποίος ήταν θετικός. Ήταν μία σοβαρή απόφαση για μένα και δεν ήμουν βέβαιος εάν θα μπορούσα να αγωνιστώ στην Εθνική Ελλάδας. Εκτιμώ πάντως τα καλά λόγια και το ενδιαφέρον που έδειξαν».

Στην πρώτη του σεζόν στην Ελλάδα με την φανέλα της Ξάνθης, αναδείχθηκε κορυφαίος γκολκίπερ του ελληνικού πρωταθλήματος διατηρώντας μεταξύ άλλων απαραβίαστη την εστία του για εφτά διαδοχικά ματς.

«Μπορείς να το πεις πως στην Ξάνθη ηταν πολύ καλή χρονιά. Τα καλύτερα όμως είναι μπροστά μου. Καλές χρονιές έκανα με την Μπελσατόφ αλλά και την Λέγκια επίσης. Όταν ήρθα στην Ξάνθη δεν ήξερα ούτε αγγλικά. Έφευγα πρώτη φορά από την Πολωνία και δεν γνώριζα κανέναν. Μέσα σε εφτά μήνες είχα μάθει ελληνικά και έκανα τις πρώτες μου δηλώσεις. Με βοήθησαν πολύ τα παιδιά από την Ξάνθη, πραγματικά φοβερά άτομα».

Ο 36χρονος πορτιέρο δεν κρύβει την απογοήτευση του για το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός δεν έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να επιστρέψει στην κορυφή.

«Ήμουν καλά στον Παναθηναϊκό. Είναι μεγάλη ομάδα. Είναι κρίμα που ο Ολυμπιακός είναι τα τελευταία χρόνια πάνω από τον Παναθηναϊκό. Ξέρω πως ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, όμως πλέον έχει παίκτες με καλό όνομα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει γιατί δεν είμαι μέσα στην ομάδα. Έμαθα ηττήθηκε με 3-0 στο ντέρμπι από τον Ολυμπιακό».

Ο Μάλαρτζ, όπως τονίζει ζει ένα όνειρο με την συμμετοχή του στο Τσάμπιονς Λιγκ.

«Η συμμετοχή μου στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη Λέγκια είναι ένα όνειρο για μένα. Επιστρέψαμε στη διοργάνωση έπειτα από 20 χρόνια. Είναι η ευκαιρία να μας δουν στο εξωτερικό και να απολαύσουμε τα ματς. Δεν παίξαμε καλά στα πρώτα παιχνίδια, αλλά τουλάχιστον παλέψαμε.

Δεν κλειστήκαμε και δεν γυρίζουμε πίσω την μπάλα, αλλά προσπαθούμε να παίξουμε ποδόσφαιρο. Αντιμετωπίζουμε τεράστιους παίκτες όπως οι Κριστιάνο Ρονάλντο, Μπέιλ και Ομπαμεγιάνγκ. Πρέπει όμως να κερδίζουμε και στο πρωτάθλημα για να μπορούμε να παίζουμε στην Ευρώπη».

Ο έμπειρος τερματοφύλακας σκοπεύει να συνεχίσει να αγωνίζεται για λίγα χρόνια ακόμη ακολουθώντας το παράδειγμα των Μπουφόν και Νικοπολίδη.

«Ο Θεός μόνο μπορεί να κάνει πλάνο. Νιώθω καλά, το σώμα μου είναι εντάξει. Δεν νιώθω 36 ετών, αλλά 28. Δουλεύω σκληρά στις προπονήσεις. Παίρνω ως παραδείγματα τους Μπουφόν, Νικοπολίδη και Χάουαρντ που έπαιζαν μέχρι τα 40 τους. Το ίδιο θέλω και εγώ από την στιγμή που ανταποκρίνεται το σώμα μου».

Share it