Κινέζικο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη

Το πρωί της Πέμπτης 6 Οκτωβρίου, εκπρόσωποι του κινεζικού ομίλου με επικεφαλής τους κ. Peter Zhang και Sir Richard Heygate, συνοδευόμενοι από τεχνικούς συμβούλους – στελέχη της εταιρίας “Navision Capital Partners” με επικεφαλής τους κ.κ. Alex Barlos και Mathew Edwards, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του ομίλου στη χώρα μας, επισκέφτηκαν τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελο Λαμπάκη, με σκοπό να εκφράσουν και δια ζώσης τοέντονο ενδιαφέρον τους σε τομείς επενδυτικής δραστηριότητας που ο Δήμος Αλεξανδρούπολης προσφέρει.

Συγκεκριμένα, τα πεδία ενδιαφέροντος που συζητήθηκαν αφορούν:

α) την αξιοποίηση της έκτασης 500 περίπου στρεμμάτων που βρίσκεται μεταξύ Λιμένος και Αεροδρομίου, ιδιοκτησίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, για την οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου ήδη διενεργούν την κατάρτιση διακήρυξης ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού, με σκοπό την εξεύρεση και προσέλκυση επενδυτών για τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Διαμετακομιστικού Εμπορίου,

β) την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Αλεξανδρούπολης – Τραϊανούπολης μέσω τουριστικής και αγροτοπαραγωγικής ανάπτυξης, όπου ο Δήμος διαθέτει και έκταση 400 στρεμμάτων για δημιουργία θερμοκηπίων και

γ) την επέκταση και αναβάθμιση του δικτύου συνδυασμένων μεταφορών της πόλης και του Λιμένα.

Συμφωνήθηκε ότι πέραν του πλαισίου των έργων υποδομών, η προοπτική συνεργασίας και η πολιτισμική εγγύτητα μεταξύ των δύο μερών θα ενισχυθούν από έναν αριθμό κοινών συναντήσεων και δράσεων μεταξύ του Δήμου και των εκπροσώπων των συνεργαζόμενων εταιρειών της “SinoFortone”, καθώς επίσης και με προσωπικότητες κινεζικών επενδυτικών και εμπορικών Οργανισμών. Συμφωνήθηκε επίσης ότι η περαιτέρω επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών θα τεθεί στο εξής σε περισσότερο τεχνική βάση.

Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε ως απόλυτα επιτυχημένη και παραγωγική και επισφραγίστηκε με την υπογραφή του σχετικού Μνημονίου Συνεννόησης από τον Δήμαρχο και τους κ. κ. Peter Zhang και Sir Richard Heygate.

Από πλευράς του Δήμου στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Τραϊανούπολης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων κ. Ιωάννης Φαλέκας και ο Εκπρόσωπος Τύπου κ. Κώστας Γκοτσίδης.

Να σημειωθεί πως επιτυχής επίσης κρίνεται η συνάντηση και η συζήτηση που είχε την ίδια μέρα η Διοίκηση και τα στελέχη του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης με τους εκπροσώπους του κινεζικού επενδυτικού Ομίλου SINOFORTONE GROUP και της NAVISION CAPITAL PARTNERS.

Οι εκπρόσωποι της SINOFORTONE επισήμαναν τις στενή σχέση και τους ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες , καθώς και ότι η Κίνα υλοποιεί μία διεθνή στρατηγική με την επωνυμία «Μία Ζώνη, ένας Δρόμος» , που αποσκοπεί στην εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης και της Κίνας.

Ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης αποτελεί στρατηγικό σταθμό στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών και της εμπορικής διακίνησης (όπως είναι ο εμπορικός «δρόμος του μεταξιού»). Για τους λόγους αυτούς προτάθηκε η υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών, με σκοπό την έναρξη συζητήσεων για την διακρίβωση των παραπάνω αλλά και την αναζήτηση τρόπων και διαδικασιών χρηματοδότησης για έργα βελτίωσης στον λιμένα που θα τον καταστήσουν στρατηγικό κόμβο στη διακίνηση φορτίων.

Οι εκπρόσωποι του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης ενημέρωσαν τους εκπροσώπους του Ομίλου για τις σημερινές υποδομές του λιμένα, τις ενέργειες που έχουν γίνει ή που προωθούνται στον τομέα αυτό και τις εκτιμήσεις για τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται.

Κατάληξη της συζήτησης υπήρξε η σύνταξη και υπογραφή ενός ακόμη ΜνημονίουΣυνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών με ανάλογο περιεχόμενο, καθώς και η άμεση σύσταση Ομάδας Εργασίας για να αρχίσει ένας γόνιμος διάλογος σε όλα τα προαναφερθέντα θέματα.

Πηγή: e-evros.gr

Share it