Search

Εκπροσωπούν τη Θράκη, με πείσμα αλλά δίχως στήριξη οι Τελάκη και Στοΐτσης

Η Νικολέτα Τελάκη θα συμμετάσχει στο παγκόσμιο κάτω των 15 ετών και ο Κωνσταντίνος Στοΐτσης στο Βαλκανικό αντρών. Προπονητής Π. Μαρινέλης: «Θα ήθελα να τους βλέπω πάντα σε τέτοιες διοργανώσεις».

Το τριήμερο 16 με 18 Σεπτεμβρίου διεξάγεται στη Λάρνακα Κύπρου, από την Κυπριακή Ομοσπονδία ζίου ζίτσου, το παγκόσμιο πρωτάθλημα αγωνιστικού ζίου ζίτσου απευθυνόμενο σε ηλικίες κάτω των 15 ετών και, παράλληλα, το βαλκανικό πρωτάθλημα αντρών και γυναικών. Οι Budo Academy Fightersτης Κομοτηνής θα δώσουν το παρόν με δύο αθλητές, τη Νικολέτα Τελάκη στο παγκόσμιο και τον Κώστα Στοΐτση στο Βαλκανικό. Τα παιδιά αυτά αποτελούν τους μοναδικούς εκπροσώπους της Θράκης στο συγκεκριμένο τουρνουά, ωστόσο δεν τυγχάνουν στήριξης από την πολιτεία. Τα αποτελέσματά τους προσμετρώνται στην παγκόσμια κατάταξη, διότι το τουρνουά είναι αναγνωρισμένο και ως εκ τούτου θα συγκεντρώσει υψηλό ανταγωνισμό, με αθλητές από 29 χώρες να αναμένονται να δώσουν το αγωνιστικό παρόν.

Ο Κώστας Στοΐτσης είναι 29 ετών, εργάζεται και ως προπονητής της ακαδημίας, και θα συμμετάσχει με αποκλειστικό στόχο τα μετάλλια, στην κατηγορία των κ94 κιλών. Είναι ένα δύσκολο άθλημα, γιατί «χρειάζεσαι πολύ καλή φυσική κατάσταση και να μπορείς να παίξεις σε πρώτο μέρος, με γροθιές και κλοτσιές, σε δεύτερο μέρος, δηλαδή να παλέψεις, και σε τρίτο μέρος, στο έδαφος», όπως μας πληροφορεί ο ίδιος. Ξεκίνησε το ζίου ζίτσου το 1998, ενώ ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες από τριών χρονών, όταν ακόμη δεν υπήρχε ζίου ζίτσου στην Ελλάδα. «Θεωρώ ότι είναι ένα άθλημα ολοκληρωμένο. Είμαστε λίγο ξεχασμένοι από όλη την Ελλάδα και προσπαθούμε μόνοι μας να παραμένουμε στο υψηλό επίπεδο.Εδώ και τρεις μήνες ειδικά, προσωπικά κάνω γύρω στις 5 ώρες καθημερινά προπόνηση και ταυτόχρονα διατροφή. Είναι μία πολύ μεγάλη διοργάνωση και ο στόχος μου είναι τα μετάλλια. Θα υπάρχουν πάρα πολλοί και καλοί αθλητές, αλλά εμείς πάμε για τα καλύτερα», λέει ο Κώστας για την προσπάθειά του.

Η Νικολέτα Τελάκη ακολουθεί τα βήματα της μεγάλης της αδελφής, η οποία επίσης διακρίνεται για τις επιδόσεις στις στο ζίου ζίτσου. Στα 14 της χρόνια θα προσπαθήσει να φέρει ένα ξεχωριστό μετάλλιο πίσω στο budo, αγωνιζόμενη στην κατηγορία κ14 κιλά. «Είχε ξεκινήσει και η αδελφή μου το άθλημα, κι έτσι άρχισα κι εγώ. Από την αρχή με κέρδισε το ζίου ζίτσου, γιατί χρειάζεται φυσική κατάσταση, δύναμη και εκρηκτικότητα. Ο στόχος μου είναι το μετάλλιο», μας επισημαίνει η Νικολέτα.

Για τον προπονητή τους, τον Πάρη Μαρινέλη, είναι χαρά να βλέπει τους αθλητές του σε αυτό το υψηλό επίπεδο, διότι έχουν φτάσει εκεί με προσωπικές θυσίες, οικονομικές και χρονικές. Ο ίδιος νιώθει πάρα πολύ καλά και αισιόδοξος για την προσπάθεια των αθλητών μου και θα ήθελε πάντα να τους βλέπει σε τέτοιες διοργανώσεις και προσθέτει –το πρόβλημα- πως «τα έξοδα όλα είναι ιδιωτικά, από την τσέπη των παιδιών, και ο σύλλογος κάνει ό,τι μπορεί με κάποιους σπόνσορες. Δεν υπάρχει καμία στήριξη από το κράτος και τους τοπικούς φορείς. Ακόμη και η προετοιμασία των αθλητών ήταν όλη μέσα από την τσέπη τους. Και είναι σύνθετα πράγματα, τα οποία κοστίζουν πολλά χρήματα».

Παράλληλα οι Budo Academy Fighters έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία τους σε όλα τα τμήματα, ενώ οι εγγραφές παραμένουν «ανοιχτές». Εκεί μπορείτε να μάθετε ζίου ζίτσου (από τριών ετών), τζούντο, κυκλική προπόνηση – crossfit, mixmartialarts (MMA) και πυγμαχία.

Επόμενος σταθμός είναι το κύπελλο ζίου ζίτσου Θράκης, το οποίο και θα διεξαχθεί προσεχώς, όπως κάθε χρόνο προς το τέλος της χρονιάς. «Πρόκειται για ένα κύπελλο που είχε ξεκινήσει ο σύλλογός μας και τελικά έγινε θεσμός. Προσπαθούμε να φέρνουμε στην πόλη μας αθλητές, για να γνωρίζουν περισσότερο το άθλημα του ζίου ζίτσου και τα παρεμφερή με αυτό αγωνίσματα», καταλήγει ο υπεύθυνος της ακαδημίας Πάρης Μαρινέλης

Πηγή: www.xronos.gr

 

Share it