Search

Δεν περνάει η διάταξη της UEFA, οδεύει στον γκρεμό ο Παναθηναϊκός!

Πιο ορατός από ποτέ είναι ο κίνδυνος του υποβιβασμού για το «τριφύλλι». Όπως ανέφερε ο Άρης Ασβεστάς για το Sdna.gr, η UEFA φαίνεται πως δεν κάνει δεκτή τη διάταξη περί «ειδικών συνθηκών» για την αδειοδότηση των ομάδων και έτσι ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στα πρόθυρα της Β’ Εθνικής.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:

Δέκα ημέρες απέμειναν, ως τις 31 Μαρτίου 2018, που οι ΠΑΕ της Super League έχουν περιθώριο να συγκεντρώσουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, να συμπληρώσουν τους φακέλους τους και να μπουν στην διαδικασία αδειοδότησης για την συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν. Η ομάδα που δεν θα πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια, θα υποβιβαστεί στην Football League

Σε απλά ελληνικά: Αν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, μια ΠΑΕ δεν έχει εξοφλήσει όλες τις οφειλές που είχε ως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, ή έστω δεν τις έχει διακανονίσει, τηρώντας ασφαλώς πιστά τον διακανονισμό που έχει συνάψει, τότε δεν θα αδειοδοτηθεί και δεν θα αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της πρώτης τη τάξει κατηγορίας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ όλες τις ΠΑΕ, το έχει χωρίς καμία αμφιβολία ο Παναθηναϊκός, λόγω του όγκου των ανεξόφλητων υποχρεώσεων.

Και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, αντιμετωπίζοντας κατάματα την αλήθεια, πρέπει να πούμε ότι: Με τα σημερινά δεδομένα, δέκα ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την κατάθεση των φακέλων στο τμήμα αδειοδότησης της ΕΠΟ, ο Παναθηναϊκός πέφτει στην Football League!

Προλαβαίνει να σωθεί;

Τις τελευταίες ημέρες έχει δει το φως της δημοσιότητας μέσω της Live Sport, μια σκέψη (που ανήκει στον διευθύνοντα σύμβουλο της Super League, Βασίλη Γκαγκάτση) να ενσωματωθεί στον Κανονισμό Αδειοδότησης της ΕΠΟ μια διάταξη του αντίστοιχου Κανονισμού της UEFA (άρθρο 57), σύμφωνα με την οποία μπορεί να δοθεί μια τριετής περίοδος χάριτος-επιτήρησης εφόσον υπάρχουν «ειδικές συνθήκες» σε κάποια ομάδα. Με τον τρόπο αυτό, θα υπάρξουν μεν περιορισμοί, αλλά η ομάδα θα αποφύγει τον υποβιβασμό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία περίπτωση ενσωμάτωσης του εν λόγου άρθρου στον ελληνικό Κανονισμό Αδειοδότησης, για τον απλούστατο λόγο ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Είναι αυστηρά απαγορευτικό να γίνονται τροποποιήσεις σε οποιονδήποτε Κανονισμό μεσούσης της σεζόν, κάτι που εάν γίνει, μπορεί να φέρει όλο το Δ.Σ. της ΕΠΟ αντιμέτωπο με την δικαιοσύνη. Οι όποιες αλλαγές, μπορούν να γίνουν μετά το τέλος της σεζόν και σίγουρα όχι δέκα ημέρες πριν καταθέσουν οι ομάδες τους φακέλους τους.

Εξάλλου, το ότι υπάρχει μια διάταξη σε Κανονισμό της UEFA που δεν περιλαμβάνεται στον ελληνικό Κανονισμό Αδειοδότησης, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, αφού κάθε χώρα έχει τον δικό της Κανονισμό Αδειοδότησης, τα δικά της κριτήρια (με ένα μίνιμουμ κριτηρίων που είναι κοινό) και φυσικά τις δικές της ποινές για τους μη αδειοδοτημένους.

Η προοπτική αυτή, λοιπόν, δεν περνάει…

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν αναζητείται λύση για τον Παναθηναϊκό ώστε να ξεπεράσει τον σκόπελο της αδειοδότησης, ανεξάρτητα από τις ενέργειες του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για την αλλαγή σκυτάλης στην «πράσινη» ΠΑΕ. Αναζητείται έντονα η λύση, και μάλιστα από όλες τις πλευρές (λίγκα, ΕΠΟ, υπουργείο).

Και αυτό, όχι μόνο επειδή μιλάμε για έναν σύλλογο με την εμπορική αξία, την ιστορία και τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Αλλά επειδή η ζημιά και οι απώλειες συνολικά για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, θα είναι πολύπλευρες.

Η Super League θα υποστεί ανυπολόγιστη ζημιά με την απουσία από τις τάξεις της ενός τέτοιου μεγέθους brand name και δεν θα την «πληγώσει» μόνο χορηγικά, αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα! Θυμίζουμε, ότι πριν ο συνεταιρισμός «τα σπάσει» με τη NOVA, το συνδρομητικό κανάλι έβαζε όρο στην πρότασή του να υπάρχει υποχρεωτικά ο Παναθηναϊκός στο πρωτάθλημα, διαφορετικά η πρόταση θα ήταν κατά πολύ μικρότερη. Τα ίδια ασφαλώς ισχύουν και για την COSMOTE TV και την όποια πρόθεσή της να μπει στο παιχνίδι των δικαιωμάτων του ελληνικού πρωταθλήματος.

Το προϊόν θα φτωχύνει και ο ανταγωνισμός θα μικρύνει, χωρίς καμία αμφιβολία.

Φυσικά ούτε η ΕΠΟ θα ήθελε να «χρεωθεί» έναν υποβιβασμό του Παναθηναϊκού, πόσω μάλλον η παρούσα κυβέρνηση.

Κυρίως, όμως, δεν θα ήθελε ο Γιάννης Αλαφούζος να σκάσει η βόμβα στα χέρια του και να γραφτεί στην ιστορία ως η διοίκηση που εγκατέλειψε τον Παναθηναϊκό και τον έριξε κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Η φόρμουλα, λοιπόν, αναζητείται, αλλά τα περιθώρια στενεύουν. Κάθε ώρα, κάθε λεπτό που περνάει, είναι πλέον κρίσιμο και φέρνει τον Παναθηναϊκό ολοένα και πιο κοντά στην Β’ Εθνική…

Share it