Search

Ανάμεσα στους 9 ιεράρχες στο συλλαλητήριο οι μητροπολίτες Ξάνθης και Μαρωνείας & Κομοτηνής

Στην πολυαρχιερατική λειτουργία που τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 21 Ιανουαρίου στον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης, καθώς και στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα, έλαβαν μέρος και οι μητροπολίτες Ξάνθης και Μαρώνειας & Κομοτηνής, κ.κ. Παντελεήμων, επιστρέφοντας από το Άγιο Όρος.

Ήταν αμφότεροι ανάμεσα στους 9 μητροπολίτες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου και κατ’ επέκταση παράκουσαν τη «γραμμή» του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμου.

Σημειώνεται ότι ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα με τον Δήμαρχο Οδησσού, αναφέρθηκε στο συλλαλητήριο της Κυριακής, αλλά και στη συμμετοχή των 9 Μητροπολιτών σε αυτό. Το μήνυμα ότι μια μικρή μειοψηφία των ιεραρχών κινήθηκε κόντρα στη γραμμή «όχι στα συλλαλητήρια» για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, όπως αυτό εκπέμφθηκε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Όπως σημείωσε, πριν από συνάντηση που είχε στην Αρχιεπισκοπή, μόνο 9 σε σύνολο 82 ιεραρχών έδωσαν το «παρών» στο χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.

«Το ερώτημα είναι τι προτιμάμε; Τα εύκολα ή τα δύσκολα;», διερωτήθηκε ο Ιερώνυμος και συνέχισε: «Εγώ προτιμώ τα δύσκολα. Η Ιερά Σύνοδος έβγαλε μια πολύ πετυχημένη ανακοίνωση και ξεκαθάρισε τη θέση της, που είναι ότι δεν δέχεται ούτε το όνομα ούτε τα παράγωγά της λέξης ‘Μακεδονία’. Αυτό με εκφράζει. Με σύνεση ομοψυχία και νηφαλιότητα να δούμε τι θα κάνουμε παρακάτω». Στην παρατήρηση δε δημοσιογράφων πως ήταν πολλοί ιεράρχες στο συλλαλητήριο, ο Αρχιεπίσκοπος ρώτησε αν τους μέτρησαν, για να απαντήσει μετά με νόημα «απ’ τους 82;», όταν του είπαν πως ήταν 9.

Share it