Search

Ο Βλάσης Μάρας αποκλειστικά στο SportsAddict.gr!

Συστάσεις για τον Βλάση Μάρα δεν χρειάζονται και πολλές.

Δύο φορές χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμια πρωταθλήματα (2001, 2002) στο μονόζυγο. Ένα χάλκινο το 2006. Στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα χρυσό το 2002, το 2004, το 2006, τοο 2009, το 2010 και ασημένιο το 2008. Στα παγκόσμια κύπελλα το 2005, το 2006, το 2008 και το 2012 ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, ενώ το 2010 στο δεύτερο πιο ψηλό.

Ένας από τους κορυφαίους (αν όχι ο κορυφαίος) αθλητές της ενόργανης γυμναστικής στην χώρα μας λοιπόν, βρέθηκε το Σαβ/κύριακο που μας πέρασε στην Αλεξανδρούπολη, καλεσμένος του Ομίλου Ενόργανης Γυμναστικής Αλεξ/πολης.

Ο Μάρας συνομίλησε με τους αθλητές του ΟΕΓΑ, ήταν παρών στην κοπή πίτας του συλλόγου μετά το τέλος της οποίας υπέγραψε αυτόγραφα σε όλα τα παιδιά.

Το SportsAddict βρέθηκε στο ΤΟΛ της Μαΐστρου και τα είπε με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή για το άθλημα της ενόργανης, τον ΟΕΓΑ και τον ίδιο.

Βλάση καλώς ήρθες στην Αλεξανδρούπολη. Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σου από τον ΟΕΓΑ;

«Καλώς σας βρήκα. Είναι από τις λίγες φορές που έχω έρθει στην πόλη σας και χθες που ήρθα είδα για πρώτη φορά το γυμναστήριο. Αυτό που αποκόμισα και μου έκανε εντύπωση όταν είδα χθες το αγωνιστικό τμήμα αγοριών του συλλόγου, ήταν ότι τα παιδιά είναι σε υψηλό επίπεδο και βλέποντας το γυμναστήριο πιστεύω ότι τους αξίζει κάτι καλύτερο για να μπορούν να προπονούνται». 

Πώς είναι να βλέπεις παιδιά αυτής της ηλικίας να ασχολούνται με την ενόργανη; Σου έρχονται στο μυαλό εικόνες από τα δικά σου πρώτα χρόνια στο άθλημα;

«Σίγουρα μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια. Δεν είναι όμως πολύ μεγάλη η διαφορά ηλικίας και δεν είναι μακριά στο να γίνει κάποιο παιδάκι πρωταθλητής. Όλοι κάπως έτσι ξεκινήσαμε, σε έναν τέτοιο σύλλογο. Θεωρώ και ευελπιστώ ότι θα βοηθηθούν αυτά τα παιδιά έτσι ώστε να ανέβει και άλλο το άθλημα της ενόργανης γυμναστικής και να μπορέσετε να έχετε πρωταθλητές εδώ στην πόλη σας».

Πιστεύεις ότι με τις δικές σου τις επιτυχίες, με του Λευτέρη Πετρούνια και όλων των υπόλοιπων αθλητών, έχουν έρθει περισσότερα παιδιά πιο κοντά στην ενόργανη;

«Ναι. Απ’ όσο μιλάμε και με τους συλλόγους, θεωρώ ότι έχει ανέβει κατακόρυφα η προτίμηση των παιδιών στο άθλημα. Οι σύλλογοι πλέον δεν έχουν τόσα τμήματα για να μπορέσουν να χωρέσουν τους αθλητές. Ο κόσμος, οι γονείς δηλαδή θέλουν να πάνε τα παιδιά τους ενόργανη. Από κει και πέρα είναι πολύ δύσκολο να φτιαχτεί ένα γυμναστήριο για την ενόργανη γιατί δεν είναι ότι παίρνεις απλά έναν χώρο και πετάς μέσα κάποια όργανα. Χρειάζεται να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις οι οποίες κοστίζουν και έτσι πολλά γυμναστήρια στην Ελλάδα δεν τις πληρούν. Θα πρέπει και πιστεύω ότι θα βοηθηθούν τα γυμναστήρια έτσι ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν πρωταθλητές. Οι Έλληνες έχουμε δείξει ότι μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε στο εξωτερικό». 

Τι συμβουλεύεις αυτά τα παιδιά που ξεκινούν τώρα την ενόργανη;

«Δεν μπορείς να τα συμβουλεύσεις πολλά πράγματα γιατί κακά τα ψέματα αυτό που θέλουν να παιδιά σε αυτή την ηλικία είναι να παίξουν. Και εγώ όταν βρέθηκα για πρώτη φορά μέσα στο γυμναστήριο έτρεχα πάνω κάτω, δεν καταλάβαινα και ούτε μπορούσα να καταλάβω τα οφέλη της άσκησης. Θεωρώ όμως ότι αν οι προπονητές τους δώσουν μέσα από το παιχνίδι να καταλάβουν ότι η ενόργανη είναι ένα μοναδικό άθλημα θα τα κερδίσουν. Η ενόργανη γενικότερα έχει ασκήσεις παιχνιδιού όπως σάλτα και φλικ τα οποία όταν ένα παιδάκι πηγαίνει στο σχολείο κι λέει ότι εγώ ξέρω να τα κάνω αυτά και το άλλο παιδάκι λέει εγώ δεν μπορώ να τα κάνω, αμέσως νιώθει ξεχωριστό». 

Έχει επηρεάσει η κρίση την ενόργανη;

«Μας έχει επηρεάσει όλους μας η κρίση. Βέβαια αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε και να προσέξουν και οι γονείς όταν πάνε να βάλουν το παιδί τους σε έναν σύλλογο είναι το κατά πόσο θα ωφεληθεί αν ακολουθήσει την ενόργανη γυμναστική. Μπορεί το παιδί να μην συνεχίσει με την ενόργανη, όμως θα έχει πάρει τις βάσεις για να ασχοληθεί με κάποιο άλλο άθλημα αργότερα. Αλλά και με την ενόργανη αν αποφασίσει να πορευθεί, η τριβή του μέσα στο άθλημα θα τον κάνει καλύτερο σαν άνθρωπο και σαν προσωπικότητα».     

Τι να περιμένουμε από σένα φέτος;

«Ξεκινούν οι αγώνες, έχουμε κανονικά και φέτος Ευρωπαϊκό, Μεσογειακό, Παγκόσμιο, Γκραν Πρι. Θα είναι μία πολύ δυνατή χρονιά και αυτό που θέλω εγώ να κάνω είναι να παρουσιάσω ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι ανταγωνιστικό στο εξωτερικό έτσι ώστε να μπω και πάλι στον χώρο των μεταλλίων και προπονούμαι καθημερινά γι’ αυτό».

 

Share it