Search

ΠΑΕ Πανθρακικός: Χρωστάει σχεδόν 1,5 εκ. ευρώ στο Δημόσιο

Η ΠΑΕ Πανθρακικός μπορεί πλέον να μην απασχολεί με τις ποδοσφαιρικές της επιδόσεις, απασχολεί όμως ακόμη με τα …χρέη της προς το Δημόσιο. Ο Πανθρακικός μπορεί να υφίσταται ακόμη ως “ιδέα”, μιας που η ερασιτεχνική του ομάδα αγωνίζεται στο δεύτερο πρωτάθλημα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θράκης, παρόλα αυτά η “Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία Πανθρακικός” υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Και χρωστάει στο Δημόσιο σχεδόν 1,5 εκ ευρώ.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ “ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ”

Ούτε ένας χρόνος δεν έχει περάσει από την αποχώρηση του Πανθρακικού από το πρωτάθλημα της Football League (Β’ Εθνικής). Στις 25 Ιανουαρίου του 2017 ήταν που η ΠΑΕ, με μία λιτή ανακοίνωσή της, έβαζε τίτλους τέλους για την ιστορική πορεία του Πανθρακικού στις μεγάλες εθνικές κατηγορίες.

Στην ανακοίνωση αναφέρονταν τα εξής: “Ανακοινώνουμε την αποχώρηση της ομάδας μας από το πρωτάθλημα της Stoiximan.gr Football League 2016-17. Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα οποία υπάρχουν και διογκώνονται εδώ και αρκετά χρόνια, συνθέτουν πλέον, παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας, μία μη αναστρέψιμη κατάσταση, σε συνδυασμό με τη γενικότερη εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και το γεγονός πως το ευρύτερο περιβάλλον της φετινής Football League είναι το χειρότερο δυνατό, με μηδενικά έσοδα για τις ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα.

Η απόφασή μας λαμβάνεται σήμερα και όχι σε μεταγενέστερο χρόνο, όπως ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει, με σεβασμό προς τους αθλητές και τους προπονητές, που έδειξαν μεγάλη κατανόηση στη διάρκεια της φετινής χρονιάς, και προκειμένου οι ίδιοι να μπορέσουν να αποκατασταθούν επαγγελματικά. Ευχαριστούμε το σύνολο των ανθρώπων με τους οποίους συνεργαστήκαμε στην πορεία αυτών των χρόνων, δηλώνοντας πως από την πλευρά μας κάναμε ό, τι καλύτερο και υπερβάλαμε εαυτούς”.

Υπενθυμίζουμε ότι ένα χρόνο πριν, το 2016, είχε προηγηθεί ο αγωνιστικός υποβιβασμός του Πανθρακικού από τη Super League (Α’ Εθνική) στη Football League (Β’ Εθνική), με τα οικονομικά προβλήματα της πρώτης εθνικής κατηγορίας να υψώνονται ανυπέρβλητα. Παρόλα αυτά, τα οικονομικά βάρη της Β’ Εθνικής ήταν εξίσου υψηλά και η ομάδα άντεξε μόλις 12 παιχνίδια στη Β’ Εθνική πριν πέσει η “αυλαία” της.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ

Η ομάδα μπορεί να μην αγωνίζεται πλέον στα εθνικά πρωταθλήματα, παρόλα αυτά το χρέος της παραμένει. Χθες Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, μάλιστα, δημοσιοποιήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νομικών προσώπων και οντοτήτων προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1, 2 και 4 του άρθρου 9 του ν.3943/2011 (ΦΕΚ Α’ 66), όπως ισχύουν μετά την αντικατάστασή τους με τις διατάξεις του άρθρου 42 του ν.4410/2016 (ΦΕΚ Α’ 141), με ημερομηνία άντλησης των στοιχείων των οφειλών την 24/11/2017.

Στη λίστα των νομικών προσώπων περιλαμβάνονται και πολλά αθλητικά σωματεία, όπως η ΑΕΚ με την παλαιά εταιρική μορφή που είχε, πριν υποβιβαστεί στη Γ’ Εθνική (με τα χρέη της προς το Δημόσιο να ανέρχονται σε 291,67 εκ. ευρώ αλλά και με χρέη ύψους 2,683 εκ. ευρώ προς τα ταμεία), ο Άρης Θεσσαλονίκης (με χρέη 16,412 εκ. ευρώ στο Δημόσιο και 1,157 εκ. ευρώ στα ταμεία), οι ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, ΑΟ Καβάλας, ΑΟ Προοδευτική, Αθηναϊκός, Νίκη Βόλου, οι ΚΑΕ Πανιώνιος, Ηρακλής, Άρης Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των οφειλετών συγκαταλέγεται και η ΠΑΕ Πανθρακικός.

Η βασική οφειλή προς Δ.Ο.Υ., Ελεγκτικά Κέντρα της ΠΑΕ είναι 958.852,50 ευρώ, ενώ τα Συνεισπραττόμενα Δημοσίου είναι στα 498.013,89 ευρώ. Επομένως, το σύνολο οφειλής προς το Δημόσιο διαμορφώνεται στα 1.456.866,39 ευρώ, τα οποία οφείλει ο “Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Πανθρακικός Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία – Παναγή Τσαλδάρη ΔΑΚ Κομοτηνής 2 – 69132 Κομοτηνή”.

Από τα ποσά και μόνο καταλαβαίνουμε πως η οφειλή του Πανθρακικού είναι …σταγόνα στον “ωκεανό” σε σχέση με την αντίστοιχη άλλων σωματείων, όπως της ΑΕΚ που αγγίζει τα 300 εκ. ευρώ! Καταληκτικά, αξίζει να σημειωθεί πως – με μία πρώτη αναζήτηση – δεν φαίνεται να υπάρχουν χρέη φυσικών προσώπων που σχετίζονται με την ΠΑΕ Πανθρακικός προς το Δημόσιο.

Share it