Search

Αξιοποίηση και εφαρμογή νέων τεχνολογιών στα σπορ

Στο πλαίσιο του 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Οργάνωσης και Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής, που διεξήχθη στην Αλεξ/πολη 24-26/11, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες στρογγυλές τράπεζες ήταν αυτή με θέμα: “Αξιοποίηση και εφαρμογή νέων τεχνολογιών στα σπορ”

Στη συγκεκριμένη στρογγυλή τράπεζα καλεσμένοι ομιλητές ήταν οι κ.κ Καλτσίδης Χρήστος (Μέλος Δ.Σ Στίβου του ΜΓΣ Εθνικός) και Τάχης Σταύρος (Διδάκτωρ ΤΕΦΑΑ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Istology Web & Marketing).

Ο κύριος Καλτσίδης παρουσίασε την πλατφόρμα myCoach ως μελέτη περίπτωσης στο τμήμα στίβου του ΜΓΣ Εθνικού Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για μια on-line πλατφόρμα οργάνωσης αθλητικής ομάδας που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με το τμήμα στίβου του ΜΓΣ Εθνικού Αλεξανδρούπολης και της γυναικείας ομάδας βόλεϊ των Αμαζόνων Μαΐστρου Αλεξανδρούπολης. Αναφέρθηκε ο σκοπός και το ιστορικό της πλατφόρμας ενώ παρουσιάστηκαν συνοπτικά οι βασικές της λειτουργίες και ο τρόπος αξιοποίησής της από τις αθλητικές ομάδες. Έγινε επίσης ειδική αναφορά στη χρησιμότητα της πλατφόρμας μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η καλύτερη οργάνωση της ομάδας και της επικοινωνίας των προπονητών και της διοίκησης με τους αθλητές. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφονται οι παρουσίες των αθλητών στις προπονήσεις, οι επιδόσεις τους στις διάφορες διοργανώσεις και η καταβολή των συνδρομών, ενώ τονίστηκε η δυνατότητα δημιουργίας αυτόματων αναφορών σχετικές με την λειτουργία της ομάδας (παρουσιολόγια, λίστες αθλητών, τακτοποίηση οικονομικών εκκρεμοτήτων κλπ). Επιπλέον, η διοίκηση και οι προπονητές μπορούν να αναρτούν ανακοινώσεις σχετικές με την ομάδα και τις δράσεις της και να ανταλλάσσουν μηνύματα μέσω της πλατφόρμας. Ο κάθε αθλητής λαμβάνει προσωπικό λογαριασμό και με αυτό τον τρόπο μπορεί να ενημερώνεται για όλα τα παραπάνω που τον αφορούν. Παρουσιάστηκαν επίσης οι εφαρμογές για φορητές συσκευές (smartphone, tablet) με τις οποίες δίνεται έμφαση αφενός στην αμεσότερη ενημέρωση του αθλητή αλλά και την καλύτερη αξιοποίηση της πλατφόρμας από τους προπονητές της ομάδας.

Στη δεύτερη παρουσίαση, ο κ. Τάχης Σταύρος ανέπτυξε όλες τις τεχνικές βελτιστοποίησης μιας ιστοσελίδας ώστε να είναι φιλική στις μηχανές αναζήτησης και να έχει καλύτερη κατάταξη στα οργανικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης για συγκεκριμένους όρους αναζήτησης. Στην αρχή έγινε αναφορά στο σημαντικό ρόλο των μηχανών αναζήτησης για την επιτυχή προώθηση ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας και παρουσιάστηκε ο διαχωρισμός σε οργανικά και ανόργανα αποτελέσματα. Κατόπιν επεξηγήθηκε ο όρος Search Engine Optimization (SEO) και ο σκοπός της υλοποίησής του. Έπειτα αναπτύχθηκαν οι μηχανισμοί με τους οποίους επιτυγχάνεται η βελτιστοποίηση μία ιστοσελίδας, ώστε να έχουμε την επιθυμητή κατάταξη στα αποτελέσματα, και αφορούν την επιλογή του σωστού εταιρικού ονόματος στο διαδίκτυο (Domain name), την συνάφεια περιεχομένου και αντικειμένου στα κείμενα μία ιστοσελίδας. Επιπλέον, δόθηκε έμφαση στη σωστή δομή της ιστοσελίδας (μενού, σύνδεσμοι, κλπ) μέσω της επιλογής του κατάλληλου συστήματος διαχείρισης περιεχομένου για την κατασκευή της ιστοσελίδας. Τέλος, παρουσιάστηκαν ορισμένα εργαλεία για την μέτρηση της απόδοσης μιας ιστοσελίδας και παραδείγματα σύγκρισης της απόδοσης ιστοσελίδων.

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων ακολούθησε συζήτηση με τους σύνεδρους, οι οποίοι προχώρησαν σε πλήθος ερωτήσεων σχετικό με το αντικείμενο των παρουσιάσεων αλλά και ανέδειξαν την αναγκαιότητα της αξιοποίησης της τεχνολογίας προς όφελος την ανάπτυξης των αθλητικών οργανισμών/εταιριών.

Share it