Search

Πρώτος ο Εθνικός στην αξιολόγηση σωματείων από τον Δήμο Αλεξ/πολης! Δείτε τα αποτελέσματα

Στο πλαίσιο του 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Οργάνωσης και Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής, που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξ/πολη 24-26/11, μία από τις παρουσιάσεις που πραγματικά έκανε αίσθηση ήταν αυτή του κ. Γιάννη Βαταμίδη, Αντιδημάρχου Αθλητισμού, Οικισμών και Καθημερινότητας του Δήμου.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και μέχρι τώρα δύσκολα το άγγιζε κάποιος και ιδιαίτερα Δήμος. Η «Αξιολόγηση των Αθλητικών Σωματείων από το Δήμο Αλεξανδρούπολης» πρωτοπορεί Πανελλαδικά, δημιουργεί νέα πρότυπα και ανεβάζει τον πήχη της προσπάθειας για την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουν τα αθλητικά σωματεία της πόλης.

Αναλυτικά η παρουσίαση:

Πριν από ορισμένα χρόνια η Πολιτεία παραχώρησε στους Δήμους την ευθύνη της λειτουργίας των αθλητικών χώρων που υπάρχουν στα όριά τους. Το γεγονός αυτό διαμόρφωσε μία ειδική σχέση μεταξύ των Οργανισμών που δημιούργησαν οι Δήμοι για την διαχείριση των χώρων αυτών και των αθλητικών σωματείων που τους χρειάζονται για να μπορούν να επιτελούν το σημαντικό τους έργο.

Μέχρι πρόσφατα η ειδική αυτή σχέση λειτουργούσε χωρίς κριτήρια σχετικά με το ποιο σωματείο δικαιούται τι, γεγονός που δυστυχώς καθιστούσε απαραίτητη την πολιτική παρέμβαση ακόμα και για τα πιο απλά ζητήματα (π.χ., παραχώρηση ενός χώρου άθλησης). Υπήρξε, λοιπόν, ανάγκη να θεσπιστούν κριτήρια, που θα επέτρεπαν στο Δήμο μας να αξιολογεί τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στο χώρο ευθύνης του και με βάση την αξιολόγηση αυτή να παραχωρούν σε κάθε ένα από αυτά ότι του αναλογεί από αυτά που έχει τη δυνατότητα να δώσει (ώρες χρήσης, υλικά, χρήματα).

Προς την κατεύθυνση αυτή, ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 2014 μία διαδικασία διαβούλευσης, με ημερίδες, συζητήσεις, παρουσιάσεις σε συνέδρια και ημερίδες, που σκοπό είχαν να ωριμάσει η ιδέα και να παρουσιασθεί μία ολοκληρωμένη πρόταση, που θα τύγχανε της μεγαλύτερης δυνατής αποδοχής. Η παραπάνω διαδικασία έγινε με την καθοδήγηση του καθηγητή του ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ κ. Δημήτρη Γαργαλιάνου, την στήριξη του Υπευθύνου Αθλητισμού του Δήμου Ευόσμου κ. Γιώργου Γκανάτσιου και της επιστημονικής ομάδας του ΜΓΣ Εθνικού.

Την πρόταση που δημιουργήθηκε την επεξεργάσθηκε η Επιτροπή Αθλητισμού του Δήμου, ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο και ενσωματώθηκε στο νέο Ενιαίο Κανονισμό Λειτουργίας των Αθλητικών Χώρων. Το επόμενο στάδιο ήταν η εφαρμογή της αξιολόγησης στην πράξη, στην αθλητική καθημερινότητα. Τα βήματα της αξιολόγησης είναι συγκεκριμένα και μετρήσιμα και οδηγούν στην βελτίωση του «φαίνεσθε» και του «είναι» και του αθλητικού σωματείου.

Όλοι όσοι πιστεύουμε στην βελτίωση, στην οργάνωση και στην αξιοκρατία έχουμε χρέος να στηρίξουμε δυνατά την πρωτόγνωρη διαδικασία. Ήδη Δήμοι σε όλη την χώρα μελετούν τη νέα πρόταση και ορισμένοι την έχουν ενστερνισθεί. Η πρακτική εφαρμογή της μέσα στον χρόνο θα δείξει και πιθανές αδυναμίες της, που όταν διορθωθούν και αυτές, μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο μπούσουλα ακόμα και στην ΓΓΑ, φτάνοντας μέχρι του να συμπεριληφθεί και στον Αθλητικό Νόμο.

Το 1ο Επίπεδο (από τα 4 συνολικά που υπάρχουν) περιλαμβάνει:

  1. Καταστατικό σε νομική ισχύ

  2. Αναγνώριση από την οικεία Ομοσπονδία

  3. Ειδική αναγνώριση από τη ΓΓΑ

  4. Αποδεικτικό καταχώρησης του ονόματος του σωματείου στο Υπουργείο Εμπορίου

  5. Ύπαρξη Εφόρου για κάθε άθλημα

  6. Συνεργασία με νομικό σύμβουλο

  7. Συνεργασία με λογιστή

  8. Συνεργασία με ασφαλιστικό σύμβουλο

  9. Επικαιροποιημένο σύντομο βιογραφικό σημείωμα για κάθε μέλος του ΔΣ

  10. Αντίγραφο ποινικού μητρώου κάθε μέλους του ΔΣ

  11. Εσωτερικός κανονισμός στον οποίο να περιέχονται: Οργανόγραμμα, Δήλωση οράματος, Δήλωση αποστολής, Κανόνες για τη συμμετοχή αθλητών σε αγώνες, Κανόνες για την αντιμετώπιση ανάρμοστων συμπεριφορών, Κανόνες για την προστασία των αθλητών από τον εκφοβισμό (bullying), Κανόνες αντιμετώπισης έκτακτων φυσικών φαινομένων (πυρκαγιά, σεισμός, κλπ.)

  12. Πρακτικό οργάνωσης Γενικής Συνέλευσης προηγούμενης χρονιάς

  13. Πρακτικά συνεδριάσεων Διοικητικού Συμβουλίου προηγούμενης χρονιάς

  14. Προϋπολογισμός τρέχουσας χρονιάς

  15. Προϋπολογισμός επόμενης χρονιάς

  16. Φορολογική ενημερότητα σε ισχύ

  17. Ασφαλιστική ενημερότητα σε ισχύ

  18. Ενημερωμένη ιστοσελίδα

  19. Συμβόλαια προπονητών σε ισχύ

  20. Αρχείο αθλητών / προπονητών / μελών ΔΣ / μελών σωματείου

  21. Προπονητές με πτυχίο ΤΕΦΑΑ ή εν ισχύ άδεια άσκησης επαγγέλματος από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

  22. Αριθμός εν ενεργεία αθλητών

  23. Αριθμός συμμετοχών σε αγώνες Τοπικού, Περιφερειακού, Εθνικού ή Πανελληνίου Πρωταθλήματος

Το κάθε κριτήριο βαθμολογείται με 2 πόντους.

Τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα αξιολόγησης των σωματείων του Δήμου Αλεξ/πολης είναι τα εξής:

ΜΓΣ Εθνικός 50 βαθμοί

Αμαζόνες Μαίστρου και ΑΟ Θράκης 46

ΝΟΑ, ΟΕΓΑ, Ολυμπιάδα και ΟΦΘΑ 44

Φοίνικας, Όμιλος Αντισφαίρισης 42

Δημόκριτος 38

ΑΜΕΑ Κότινος, ΑΕΚ Έβρου, Σκακιστική Κίνηση 36

ΟΦΑΑ 20

Αστέρας 18

Νίκη και Φάρος 14

Φορτούνα 2

 

Share it