Search

Η ξεχωριστή επίσκεψη των παρα-ολυμπιονικών και η βιωματική εμπειρία των μαθητών του 5ου Γυμνασίου Ξάνθης

Μια ιδιαίτερη  βιωματική  εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μαθητές του 5ου Γυμνασίου Ξάνθης. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία διοργανώθηκε στο χώρο του σχολείου ημερίδα για το θέμα αυτό υπό την καθοδήγηση της διεύθυνσης του σχολείου και του υπεύθυνου του τμήματος ένταξης κ. Σ. Ιμαμίδη.

Το σχολείο επισκέφθηκαν  οι καταξιωμένοι  Ξανθιώτες αθλητές ΑμεΑ  με μεγάλες διακρίσεις τόσο σε πανελλήνιο όσο και σε διεθνές επίπεδο Σέμη Ριζάογλου και Χρήστος Μπαλόγλου, μέλη του συλλόγου κινητικά αναπήρων «ΠΕΡΠΑΤΩ». Η  Σ. Ριζάογλου , ειδικά, έχει τιμήσει την πατρίδα μας και την περιοχή μας , ανάμεσα στα άλλα, και σε δύο παρα-ολυμπιάδες (Λονδίνο και Ρίο) κατακτώντας την 5η θέση στην κολύμβηση, ενώ και οι δύο προετοιμάζονται, πλέον,  μέσα από το άθλημα του παρα-badminton για τη συμμετοχή τους στην επερχόμενη ολυμπιάδα του Τόκυο.

«Αποτελεί τιμή για το 5ο Γυμνάσιο να υποδέχεται τέτοιους σπουδαίους αθλητές και ανθρώπους» τόνισε μεταξύ άλλων ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας κ. Κ. Πυλαρινός   Οι μαθητές , αφού παρακολούθησαν κάποια ολιγόλεπτα βίντεο που αποτέλεσαν τροφή για σκέψη, συζήτησαν σε πολύ φιλικό, οικείο, χιουμοριστικό και αποδραματοποιημένο  τόνο με τους προσκεκλημένους αθλητές με αναπηρία. Ενημερώθηκαν για την αξία του αθλητισμού στη ζωή των ΑμεΑ, για το θετικό και εξωστρεφή τρόπο με τον οποίο βλέπουν  τη ζωή τους, την αντιμετώπιση που έχουν από τον κοινωνικό και φιλικό τους περίγυρο, καθώς και για τα προβλήματα προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Τέλος, οι μαθητές συμμετείχαν και σε ασκήσεις προσομοίωσης τυφλότητας. Αναμφίβολα, το μήνυμα της εκδήλωσης ήταν  ότι η αναπηρία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο  σε κανένα άνθρωπο που αγωνίζεται, προσπαθεί και αντιμετωπίζει τη ζωή με χαμόγελο και αισιοδοξία. Φεύγοντας οι αθλητές ΑμεΑ δεν εισέπραξαν, απλά, το ζεστό χειροκρότημα των μαθητών ,αλλά και το θαυμασμό και την αναγνώριση γι’αυτό που κάνουν.

Share it