Search

Προπονητής και Nations League για την επόμενη μέρα της Εθνικής!

Μια πολύ καλή προσπάθεια δεν είχε το ευκταίο αποτέλεσμα. Η Εθνική άφησε πίσω της τον εφιάλτη των προκριματικών του Euro 2016, επέστρεψε στην… κανονικότητα, ωστόσο ο μεγάλος στόχος της παρουσίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο δεν επετεύχθη. Η επόμενη μέρα για την ελληνική ομάδα περιλαμβάνει αποφάσεις και εν συνεχεία μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα.

Σκίμπε ή άλλος; 

Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το μέλλον του Μίχαελ Σκίμπε, το συμβόλαιο του οποίου λήγει. Στον Γερμανό προπονητή αναγνωρίζεται πως συσπείρωσε την Εθνική, αποκατέστησε το κλίμα στα αποδυτήρια και στους περισσότερους αγώνες ήταν διαβασμένος και είχε καλές επιλογές. Αντίθετα, του χρεώνονται εμμονές και λάθη σε κρίσιμα παιχνίδια, όπως αυτό με την Εσθονία και κυρίως στο πρώτο μπαράζ απέναντι στην Κροατία, που τελικά αποδείχτηκε πως στοίχισε και την πρόκριση στο Μουντιάλ. Η πλειοψηφία των παικτών επιθυμεί την παραμονή του, ενώ και ο ίδιος είναι απόλυτα θετικός στο να παραμείνει και το κασέ του (περίπου 500.000 ευρώ) είναι σχετικά προσιτό για τη νέα οικονομική πραγματικότητα της ΕΠΟ. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν ανανεωθεί το συμβόλαιό του, τότε κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί, αφού δεν αποκλείεται ο διάδοχος να είναι ακόμη και Έλληνας. Πάντως σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα ζήτημα που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει σύντομα.

Η νέα πραγματικότητα 

Η Εθνική, αλλά και ολόκληρο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, θα μπει σε μία εντελώς πρωτόγνωρη πραγματικότητα προσεχώς. Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν θα μπει απευθείας στα παραδοσιακά προκριματικά για την επόμενη μεγάλη διοργάνωση, το Euro 2020 (που θα φιλοξενηθεί σε 13 πόλεις της Ευρώπης, με ημιτελικά και τελικό να γίνονται στο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου), αλλά η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της UEFA θα μπουν στο νεοσύστατο Nations League, που θα αποτελεί μία διοργάνωση που καθιερώνεται πλέον αμέσως μετά τα Μουντιάλ και τα Euro και θα συνδέεται απευθείας με αυτές. Τι εστί Nations League;

Οι 55 ευρωπαϊκές ομοσπονδίες χωρίζονται βάσει της κατάταξής τους (FIFA ranking) σε τέσσερις κατηγορίες, με τις δύο πρώτες να έχουν από 12 και τις δύο τελευταίες από 15 ομάδες. Η League A και η League Β θα έχουν από 4 ομίλους των 3 ομάδων, η League C θα έχει έναν όμιλο με 3 ομάδες και 3 ομίλους με 4 ομάδες, ενώ η League D θα έχει 4 ομίλους των 4 ομάδων. Η Ελλάδα βρίσκεται στη League C με Ουγγαρία, Ρουμανία, Σκωτία, Σλοβενία, Σερβία, Αλβανία, Νορβηγία, Μαυροβούνιο, Ισραήλ, Βουλγαρία, Φινλανδία, Κύπρο, Εσθονία και Λιθουανία. Άρα θα δώσει 4 ή 6 αγώνες για τη Youth League. Μετά την κλήρωση που θα γίνει για τον καταρτισμό των ομίλων κάθε κατηγορίας στις 24 Ιανουαρίου του 2018, θα διεξαχθούν οι αγώνες σε διπλές αγωνιστικές (όλοι με όλους, εντός κι εκτός έδρας) το Σεπτέμβριο (6-8, 9-11), τον Οκτώβριο (11-13, 14-16) και το Νοέμβριο (15-17, 18-20) του 2019.

Οι τέσσερις νικητές των ομίλων της League A θα παίξουν σε ένα… άτυπο Final Four, με δύο ημιτελικούς, μικρό τελικό και μεγάλο τελικό, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2019 σε χώρα που θα επιλέξει η UEFA, με το νικητή να παίρνει τον τίτλο και τους συμμετέχοντες αναλογικά σημαντικά έσοδα. Σε ό,τι αφορά στις άλλες κατηγορίες, οι ομάδες που θα τερματίζουν πρώτες στον όμιλό τους θα ανεβαίνουν κατηγορία και οι τελευταίες θα υποβιβάζονται. Στη League C, που ανήκει η Ελλάδα, θα υποβιβάζονται οι τρεις τέταρτες ομάδες κάθε ομίλου και η τρίτη με τη μικρότερη βαθμολογία.

Πώς συνδέεται το Nations League με το Euro 2020; Τα παραδοσιακά προκριματικά του Euro 2020 θα διεξαχθούν από το Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο του 2019 (η κλήρωση θα γίνει στις 2 Δεκεμβρίου του 2018). Οι 55 ομοσπονδίες της Ευρώπης θα χωριστούν σε δέκα ομίλους, πέντε των πέντε ομάδων και πέντε των έξι ομάδων. Οι ομάδες που πρώτευσαν στη League A του Nations League θα τοποθετηθούν σε γκρουπ των πέντε. Οι δύο πρώτες ομάδες κάθε γκρουπ των προκριματικών θα προκριθούν στα τελικά του Euro 2020, δηλαδή συνολικά 20 ομάδες. Οι υπόλοιπες τέσσερις ομάδες των 24 της τελικής φάσης θα προκύψουν μέσω… Nations League, καθώς 16 εξ αυτών θα λάβουν μέρος στα μπαράζ που θα γίνουν 26-31 Μαρτίου του 2020.

Ουσιαστικά αντίστοιχα Final Four θα γίνουν και στις τέσσερις κατηγορίες του Nations League, με διπλούς ημιτελικούς και τελικό (που θα γίνει στην έδρα μιας εκ των δύο νικητριών των τελικών βάσει κλήρωσης), και το νικητή να παίρνει το εισιτήριο απευθείας για τα τελικά του Euro 2020! Δηλαδή θα βρεθεί στην τελική φάση ακόμη και μία από τις (βάσει ranking) χειρότερες 15 ομάδες της Ευρώπης. Αν μία ομάδα πριν από αυτά τα Final Four έχει κερδίσει πρόκριση στα τελικά μέσα από τα παραδοσιακά προκριματικά, τότε αντικαθίσταται από την αμέσως επόμενη βάσει των συνολικών τους επιδόσεων στο Nations League, ακόμη κι αν αυτή είναι από παρακάτω κατηγορία.

Αναλυτικά οι τέσσερις κατηγορίες: 

League A: Γερμανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ελβετία, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Πολωνία, Κροατία, Ισλανδία, Ολλανδία.

League B: Αυστρία, Ουαλία, Ρωσία, Σλοβακία, Σουηδία, Ουκρανία, Ιρλανδία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Βόρεια Ιρλανδία, Δανία, Τσεχία, Τουρκία.

League C: Ουγγαρία, Ρουμανία, Σκωτία, Σλοβενία, Ελλάδα, Σερβία, Αλβανία, Νορβηγία, Μαυροβούνιο, Ισραήλ, Βουλγαρία, Φινλανδία, Κύπρο, Εσθονία και Λιθουανία.

League D: Αζερμπαϊτζάν, ΠΓΔΜ, Λευκορωσία, Γεωργία, Αρμενία, Λετονία, Νήσοι Φερόε, Λουξεμβούργο, Καζακστάν, Μολδαβία, Λίχτενσταϊν, Μάλτα, Ανδόρα, Γιβραλτάρ, Σαν Μαρίνο, Κόσοβο

Πηγή: Sport-fm.gr

Share it