Search

Η απάντηση της ΕΠΟ στην ΠΟΕ για την φανέλα της ΠΑΕ Ποντίων

Την απάντηση της στην επιστολή της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, που στάλθηκε στις 4/10 και εξέφραζε την απογοήτευσή της και την αποδοκιμασία της για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το ζήτημα με την φανέλα της ΠΑΕ Ποντίων, έστειλε η ΕΠΟ.

Στην επιστολή της αναφέρει χαρακτηριστικά πως δεν αρνείται την Γενοκτονία των Ποντίων, δεν υποτίμησε, ούτε υποβάθμισε την φράση “ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΠΑΝΤΑ ΤΙΜΩ” και την ιστορία της, αλλά πιστεύει πως το παραπάνω μήνυμα μπορεί να αναδειχθεί με χίλιους άλλους τρόπους, όχι όμως μέσω της φανέλας, η οποία δεν μπορεί να αποτελέσει την πλατφόρμα για οποιοδήποτε μήνυμα.

Αναλυτικά η επιστολή της ΕΠΟ:

Κατ’ αρχάς, συμφωνούμε απόλυτα με τις -αυτονόητες για εμάς- βασικές επισημάνσεις της επιστολής σας ότι: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έχει αναγνωρισθεί από την Βουλή των Ελλήνων με ομόφωνο ψήφισμα της από το 1994. Η όποια αναφορά σ’ αυτή προφανώς δεν εμπεριέχει πολιτική ή οποιασδήποτε μορφής φυλετικό περιεχόμενο πολύ δε περισσότερο δεν προσβάλλει την δημόσια αιδώ, καθώς το ζήτημα των Γενοκτονιών ανήκει στον σκληρό πυρήνα του διεθνούς δικαίου, κάθε εννοίας ανθρωπισμού και ως εκ τούτου καθίσταται πανανθρώπινο..» και συνηγορούμε, ότι είναι απόλυτο και αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός πολίτη -είτε κατάγεται από τον Πόντο είτε όχι- και κάθε σωματείου -ακόμη και ενός ποδοσφαιρικού- να το διαδηλώσει, να το διατρανώσει με κάθε τρόπο, να οργανώσει εκδηλώσεις, να συμμετέχει σε εκδηλώσεις και να αναλάβει οποιασδήποτε μορφής δράση θεωρεί ότι μπορεί είτε για να προάγει τα πιστεύω του, τα ιδανικά του και τους στόχους του στο συγκεκριμένο ζήτημα είτε στην διάδοση της γνώσης και της ενημέρωσης των πολιτών. Η τοποθέτησή μας είναι απόλυτη και καθαρή στο ζήτημα αυτό.

Δεν είμαστε αρνητές της γενοκτονίας των Ποντίων. Δεν αρνούμαστε την Ιστορία. Εκτιμούμε απόλυτα το ενδιαφέρον σας και σεβόμαστε την ευαισθησία σας, αλλά δεν δεχόμαστε, επ’ ουδενί, να μας καταλογίζεται έστω και ως εικασία ή υπόνοια οποιαδήποτε σχετική μομφή ούτε «για υπερβάλλοντα ζήλο» πολλώ δε μάλλον για «σκοπιμότητα».

Μην εστιάζεστε επιλεκτικά στην φράση «..προσβάλλει την δημόσια αιδώ». Το καθήκον αληθείας του συντάκτη του εγγράφου επέβαλε να διατυπωθεί το σχετικό άρθρο ολόκληρο, όπως αναφέρονταν στο κανονισμό. Δεν είπαμε ποτέ όμως, ούτε κατ’ ελάχιστο υπονοήσαμε ότι η αναγραφή των φράσεων «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ , ΠΑΝΤΑ ΤΙΜΩ» μπορεί να προσβάλλει την δημόσια αιδώ. Δεν αφήσαμε περιθώρια για παρανοήσεις και δεν δεχόμαστε ουδεμία παραποίηση σ’ αυτό. Αναφέραμε καθαρά ότι «Η ποδοσφαιρική εμφάνιση μίας ομάδος δεν μπορεί να αποτελέσει «πλατφόρμα» για την προβολή οποιουδήποτε μηνύματος με πολιτικό, θρησκευτικό, κοινωνικό ή άλλο περιεχόμενο, ανεξάρτητα από την βαρύτητα, το ιστορικό, κοινωνικό ή ηθικό υπόβαθρο που μπορεί να διαθέτει» (όπως φυσικά υπονοείτε ότι διαθέτει το ανωτέρω μήνυμα). Είμαστε απόλυτα σε θέση να αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει το ανωτέρω μήνυμα. Πόση ιστορία συμπυκνώνεται σ’ αυτό. Μπορεί να μην την ζήσαμε, όμως την διαβάσαμε.

Δεν υποτιμήσαμε ούτε υποβαθμίσαμε το μήνυμα ούτε την ιστορία πίσω του. Είπαμε απλά ότι αυτό δεν μπορεί να προβληθεί στις φανέλες των ποδοσφαιριστών, δεν επιτρέπεται. Δείτε το παγκοσμίως, αν έχει προβληθεί παρόμοιο μήνυμα. Το μήνυμα «σταματήστε τον ρατσισμό», που αναφέρεται στην επιστολή σας, είναι επιλογή των συνομοσπονδιών (ευρωπαϊκής και παγκόσμιας) και χωρίς να μπαίνουμε στην διαδικασία να το κρίνουμε, έχει παγκόσμιο χαρακτήρα και δεν σχετίζεται με το δίκαιο ή τα δικαιώματα ενός λαού ή μίας εθνότητας, ακόμη δεν εμφανίζεται στις φανέλες των ποδοσφαιριστών, αλλά προβάλλεται με άλλους τρόπους από τους ποδοσφαιριστές ή τις συνομοσπονδίες. Στις φανέλες των ποδοσφαιριστών μπορούν να εμφανιστούν ονόματα «χορηγών» ακόμη και όταν αυτοί δεν είναι εμπορικές εταιρείες, αλλά σωματεία συστρατευμένα σε έναν σκοπό είτε με διεθνή είτε με τοπική ανθρωπιστική δράση, όπως π.χ. UNICEF, «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» κ.ο.κ. Δεν δύναται να αναδειχθεί η γενοκτονία των Ποντίων από τις φανέλες των ποδοσφαιριστών. Υπάρχουν χιλιάδες άλλοι τρόποι για να αναδειχθεί. Δεν την αρνούμαστε ούτε στεκόμαστε εμπόδιο στην ανάδειξή της, με την άρνησή μας να μπουν τα μηνύματα αυτά στις φανέλες των ομάδων. Τα σωματεία των Ποντίων και όχι μόνο, μπορούν να προβούν σε πλείστες άλλες δράσεις και εκδηλώσεις με άλλους τρόπους ενημέρωσης και προβολής για να την αναδείξουν.

Share it