Search

Αυλαία του 3ου Φεστιβάλ Via Egnatia στη Ροδόπη

Στη Ροδόπη, έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έπεσε η αυλαία του φετινού 3ου Περιφερειακού Φεστιβάλ Via Egnatia, μετά από  ενάμιση και πλέον μήνα εκδηλώσεων που φώτισαν την μακρά ιστορία της Via Egnatia αλλά και το λαμπρό μέλλον των περιοχών από τις οποίες αυτή διερχόταν.

Ξεκινώντας από την Καβάλα  στις 13 Αυγούστου και συνεχίζοντας στις Ξάνθη, Δράμα και Έβρο, και καταλήγοντας στην Ροδόπη, το 3ο Φεστιβάλ Via Egnatia έγινε πόλος έλξης εκατοντάδων πολιτών της ΠΑΜ-Θ αλλά και επισκεπτών που έδωσαν το «παρών» με την Ροδόπη να αναλαμβάνει τον επίλογο, αλλά και το σήμα εκκίνησης για την έναρξη των προετοιμασιών για την επόμενη 4η κατά σειρά διοργάνωση.

Ουσιαστική «ανάδευση» της ιστορίας της Via Egnatia στην εναρκτήρια ημερίδα

Η αυλαία των εκδηλώσεων για την Περιφερειακή Ενότητα της Ροδόπης άνοιξε την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου με μία άκρως ενδιαφέρουσα ενημερωτική Ημερίδα, στην οποία πραγματεύτηκε από καθηγητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και συγκεκριμένα τους κ.κ. Ιωάννη Μπακιρτζή και Γεώργιο Χαριζάνη, επίκουρο καθηγητή και λέκτορα αντίστοιχα του Τμήματος Ιστορίας – Εθνολογίας του ΔΠΘ,  το θέμα της ανάδειξης της γεωπολιτικής σημασίας της Εγνατίας Οδού. Την εκδήλωση άνοιξε ο οικοδεσπότης της βραδιάς, αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη σημασία της ανάδειξης της ιστορίας της Via Egnatia αλλά και της διαμόρφωσης ενδοπεριφεριφερειακής συνείδησης για να υπογραμμίσει τη συλλογικότητα του εγχειρήματος, που επιτυγχάνεται μέσα από τη συμμετοχή και τον εθελοντισμό της τοπικής κοινωνίας.

Νίκος Τσαλικίδης «Ο τόπος έχει ανάγκη από το ενδιαφέρον όσο γίνεται πιο συλλογικά όσο γίνεται πιο συντονισμένα»

«Πάνω σε αυτήν την διαδρομή βάζουμε γερά θεμέλια, ενώνοντας το χτες με το σήμερα, για ένα καλύτερο αύριο σε όλο το μήκος της Περιφέρειας μας. Εμπνεόμαστε από το πλούσιο ιστορικά χτες αλλά παράλληλα ονειρευόμαστε ένα καλύτερο αύριο. Ενισχύουμε την ενδοπεριφερειακή μας συνείδηση, περνώντας το μήνυμα πως  η ιστορία και ο πολιτισμός  μας ενώνουν. Θα ήθελα να εξάρω την αξία του εθελοντισμού και να ευχαριστήσω τους δεκάδες εθελοντές και εθελόντριες, οι οποίοι συνέβαλλαν στην υλοποίηση του φεστιβάλ, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα αισιοδοξίας με την ανιδιοτελή προσφορά τους. Συνεισφέρουμε όλοι με την δύναμη του εθελοντισμού, με τη δύναμη του Ανθρώπου, κινητήριος μοχλός για την επίτευξη μεγάλων αποτελεσμάτων. Περισσότεροι από 70 άνθρωποι, δήλωσαν εθελοντές, βάζοντας το “Εγώ” τους κάτω από το καλό της διοργάνωσης, προσφέροντας ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους. Απαιτείται η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Και σε αυτήν την προσπάθεια σας καλώ σήμερα να συνδράμετε και να συμμετέχετε κι εσείς. Η πόλη μας, ο Νομός μας, η Θράκη μας, σας έχει ανάγκη. Χρειάζονται άνθρωποι που αγωνίζονται για το μέλλον της περιοχής, ο τόπος έχει ανάγκη από το ενδιαφέρον όσο γίνεται πιο συλλογικά όσο γίνεται πιο συντονισμένα.  Εγώ χρειάζομαι όλους εσάς σε αυτήν την προσπάθεια» ανάφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Μία πρόσκληση η οποία βρήκε άμεσα αποδέκτες, όπως διαφάνηκε από την ενδιαφέρουσα συζήτηση, που ακολούθησε των τοποθετήσεων των δύο κεντρικών ομιλητών, η οποία και περιελάμβανε προτάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του Φεστιβάλ. Στην πρώτη αυτή εκδήλωση μεταξύ άλλων το «παρών» έδωσαν ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, εκπρόσωπος των στρατιωτικών αρχών της περιοχής, η καθηγήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας του ΔΠΘ κ.Μαρία Τζιάτζη,  η διευθύντρια της ΔΕΔΔΗΕ Κομοτηνής κ. Γεωργία Ανδρέου, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ. Ανέστης Βαφειάδης, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου καθώς και ο επίτιμος Πρόεδρος της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνης κ. Αλέξανδρος Καζαντζής.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ημερίδας στον χώρο του Επιμελητηρίου φιλοξενήθηκε μικρής έκτασης έκθεση φωτογραφίας αρχαίων ευρημάτων της Εγνατίας Οδού, που συνόψισε ωστόσο επιτυχημένα τα όσα ακούστηκαν και κατά την διάρκεια των εισηγήσεων που προηγήθηκαν.

Στη λογική της Via Egnatia το 1ο Via Egnatia Run

Το πρωί του Σαββάτου ο κ. Γιάννης Βουλτσίδης ανέλαβε την ψυχαγωγία των μικρότερων παιδιών της Ροδόπης παρουσιάζοντας Θέατρο Σκιών και Θεατρική Παράσταση σχετική με τη δράση «VIA EGNATIA» στο Πάρκο Περιφέρειας Α.Μ.Θ., για ακολουθήσει μία από τις μεγάλες καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης όπως την χαρακτήρισε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Τσαλικίδης, ήτοι το 1ο Via Egnatia Run, που διεξήχθη το απόγευμα του Σαββάτου.

Περισσότεροι από 370 δρομείς, εντός και εκτός των ορίων του νομού Ροδόπης, έλαβαν μέρος στον αγώνα δρόμου 5χλμ., ξεκινώντας από το διοικητήριο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ,  ακολουθώντας τη διαδρομή που περνούσε από όλα τα ιστορικά μνημεία της Κομοτηνής για να καταλήξουν στο Βυζαντινό Κάστρο. Μία διοργάνωση η οποία έλαβε χώρα με επιτυχία, κυρίως χάρη στην πολύτιμη συμμετοχή περισσοτέρων από 70 εθελοντές, μεταξύ των οποίων και μέλη συλλόγων της Ροδόπης, που  έστειλαν μήνυμα αισιοδοξίας και ανιδιοτέλειας.

Να σημειωθεί πως ο πρώτος δρομέας που έκοψε την κορδέλα ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Νικολαΐδης, για να ακολουθήσουν οι κ.κ. Χρήστος Τσέλιος και Κωνσταντίνος Βαφειάδης, ενώ σε ό,τι αφορά τις γυναίκες πρώτη τερμάτισε η έφηβη Έφη Λυκούδη για να ακολουθήσουν οι κ.κ. Αθανασία Αθανασιάδου και Παρθενόπη Σαββίδου.

Το live stage του Via Egnatia και η ανάδειξη του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού

Την σκυτάλη από τους δρομείς του Via Egnatia Run πήραν τα μέλη του συγκροτήματος Κόζα Μόστρα, οι οποίοι με την ενέργεια και τα τραγούδια τους ξεσήκωσαν το κοινό, στην κεντρική μουσική εκδήλωση της διοργάνωσης το βράδυ του Σαββάτου, η οποία με τη σειρά της έδωσε την σκυτάλη στους νέους καλλιτέχνες της πόλης και συγκεκριμένα τους Adrenaline Junkies, Swinging Mice και Δημήτρη Χριστοδουλάκη που αποτέλεσαν στους καλλιτέχνες που εγκαινίασαν τον θεσμό της 1η Μουσικής Συνάντησης Τοπικών Συγκροτημάτων, το βράδυ της Κυριακής.

Στον χώρο του Βυζαντινού Φρουρίου το «παρών» έδωσε και ο Σύλλογος Καφεπωλών Καταστηματαρχών Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Άγιος Παντελεήμων» τα μέλη του οποίου καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς προσέφεραν δωρεάν καφέ και κοκτέιλ στους παρευρισκομένους, φτιαγμένα από εκλεκτά τοπικά προϊόντα.

Ταυτόχρονη προβολή σε σημεία «σταθμούς» της Κομοτηνής

Η πιο ενδιαφέρουσα ίσως καινοτομία της διοργάνωσης η ταυτόχρονη προβολή του συνόλου των εκδηλώσεων σε έξι διαφορετικά σημεία της πόλης και συγκεκριμένα στο Βυζαντινό τείχος, Σιδηροδρομικό Σταθμό, Μέγαρο Μουσικής, Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής – Ηρώο (Σπαθί) και στον πεζόδρομο της Βενιζέλου, μέσω οθονών προβολής,  που έδωσε την δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να τις παρακολουθήσει

Πηγή:  Νατάσσα Βαφειάδου – paratiritis-news.gr

Share it