Search

Το πρωί στο delivery και το βράδυ στην προπόνηση! Η συγκλονιστική ιστορία του Θρακιώτη δρομέα!

Μένετε ενδεχομένως στην περιοχή του Ζωγράφου και παραγγέλνετε τον καφέ σας από την γνωστή αλυσίδα Mikel; Τότε θα έχετε δει τον κύριο της φωτογραφίας. Είναι ένας από τους διανομείς του καταστήματος. Και ναι, είναι ο πρωταθλητής Ελλάδος στα 10.000 μέτρα, ο μοναδικός εκπρόσωπος της χώρας μας στο ευρωπαϊκό κύπελλο που θα διεξαχθεί το Σάββατο στο Μινσκ.

Ο Δήμος Μαγγίνας εξασφάλισε αυτήν την συμμετοχή χάρη στην νίκη του πριν δύο εβδομάδες, στο πανελλήνιο πρωτάθλημα των Μεγάρων, εκεί όπου μάλιστα κέρδισε επιτυγχάνοντας νέο ατομικό ρεκόρ. «Και να φανταστεί κανείς ότι είχα πάει τραυματίας και επί εννιά μέρες ήμουν εντελώς απροπόνητος. Σκεφτόμουν μέχρι και την τελευταία στιγμή την συμμετοχή μου στον συγκεκριμένο αγώνα», αποκαλύπτει στο Sportsfeed.

Ο 35χρονος πρωταθλητής από την Αλεξανδρούπολη από την στιγμή που ξυπνάει νωρίς το πρωί μέχρι την ώρα που πηγαίνει για ύπνο, έχει μια μεγάλη αγωνία: πότε θα ξεκλέψει λίγο χρόνο για να μπορέσει να προπονηθεί. Εργάζεται στα Μικέλ Ζωγράφου τους τελευταίους 14 μήνες σε κυλιόμενο και εναλλασσόμενο ωράριο. Όταν η δουλειά ξεκινά στις οκτώ το πρωί και ολοκληρώνεται περίπου στις πέντε το απόγευμα, σπεύδει αμέσως μετά να τρέξει και να προπονηθεί. Αν ξεκινά πιο αργά, αυτό το κάνει το πρωί. Υπάρχουν και φορές που οι ανάγκες της δουλειάς είναι τέτοιες που εργάζεται από το πρωί μέχρι το βράδυ έχοντας ένα τριώρο διάλειμμα το μεσημέρι, οπότε σπεύσει να το εκμεταλλευθεί για να προπονηθεί.

Ανήκει στο γκρουπ του Χρήστου Παπαχρήστου, ωστόσο οι επαγγελματικές υποχρεώσεις τον κρατούν μακριά από το ΟΑΚΑ όπου κατά βάση γυμνάζονται οι άλλοι αθλητές του, εκεί όπου βρισκόταν και ο ίδιος από το 2004 μέχρι πριν τρία χρόνια. «Τότε κατέβηκα από την Αλεξανδρούπολη και έμενα στους ξενώνες. Είναι και αυτό μια βοήθεια. Δεν πληρώνεις ενοίκιο, φως, νερό και έχεις και ένα πιάτο φαγητό. Ένα βέβαια, μόνο το μεσημέρι και μόνο Δευτέρα με Παρασκευή, όχι σε αργίες και γιορτές. Αλλά έστω και αυτό ήταν μια βοήθεια. Όταν έπαψε να υπάρχει, έπρεπε να βρω μια δουλειά».

«Ευλογία να είμαι στην Εθνική ομάδα»

Πολλοί στην θέση του θα είχαν εγκαταλείψει τον πρωταθλητισμό ή θα είχαν πάρει τους δρόμους για το εξωτερικό.

«Το δεύτερο δεν προέκυψε. Το να εγκαταλείψω τον αθλητισμό, είναι κάτι που δεν μπορώ να το διανοηθώ. Από μικρό παιδί με θυμάμαι στους στίβους και όταν πια δεν αντέχουν τα πόδια μου, πάλι στους στίβους θα ήθελα να είμαι με κάποια ιδιότητα. Σκέφτομαι να ψαχτώ σε κάποιο ΙΕΚ για να γίνω προπονητής. Από μικρός μου άρεσε να παρακολουθώ κλασικό αθλητισμό και θεωρώ ευλογία που παρά τις αντιξοότητες κατάφερα να ενταχθώ στην Εθνική ομάδα και να αγωνιστώ με ιερά τέρατα, όπως ο Μο Φάρα».

Το τελευταίο διάστημα, μετά από μια πλούσια καριέρα στις μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις, δοκιμάζει τις τύχες του και στον μαραθώνιο. Ήδη έτρεξε πριν τρεις μήνες στο Λος Άντζελες, όπου είχε την ευκαιρία χάρη στον χορηγό του να ταξιδέψει για πρώτη φορά στις ΗΠΑ. «Μπορεί και για τελευταία, δεν είναι ταξίδι που κάνει κανείς εύκολα, οπότε είμαι ευγνώμων για τις στιγμές και τις εμπειρίες», λέει. Πιστεύει πάντως ότι έχει την δυνατότητα σιγά σιγά να στραφεί στο κορυφαίο δρομικό αγώνισμα και βάζει στόχο σύντομα να δοκιμάσει την τύχη του και στην κλασική διαδρομή, που θεωρείται από τις πιο δύσκολες, «αλλά χρειάζεται εντατική και σταθερή προπόνηση».

Όποτε βρίσκει χρόνο για κάτι τέτοιο, ο Δήμος Μαγγίνας πηγαίνει κατά βάση στον Εθνικό Κήπο, εναλλακτικά στο στάδιο του Βύρωνα, μέχρι πρόσφατα και στο πιο κοντινό στάδιο του Ζωγράφου που όμως έχει κλείσει αυτήν την περίοδο για έργα. «Η βασική προπόνηση είναι ουσιαστικά η ώρα της δουλειάς, επάνω στο μηχανάκι», λέει ο ίδιος χαριτολογώντας σε ένα διάλειμμα από τις διανομές. Παρακαλάει να υπάρξουν κάποια τηλεφωνήματα κοντινά, που να μπορεί να γίνει η διανομή με τα πόδια, αλλά αυτός δεν είναι ο κανόνας για ένα μαγαζί που καλύπτει έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση και πληθυσμό δήμους της Αττικής.

Αυτήν την περίοδο, υπό αυτές τις συνθήκες, ετοιμάζει βαλίτσες για το Μινσκ. «Μην φανταστείς όμως ότι έχω καταφέρει να κάνω κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία, δεν έχω δυστυχώς τον χρόνο που θα ήθελα, ούτε είμαι και στην καλύτερη κατάσταση. Τουλάχιστον υπάρχει κατανόηση από την επιχείρηση που εργάζομαι και δεν μου έχει δημιουργηθεί ποτέ κανένα πρόβλημα συμμετοχής σε αγώνες. Βέβαια αναγκάζομαι και εγώ να κάνω τις επιλογές μου, δεν μπορώ να πηγαίνω παντού. Αλλά στα σημαντικά πηγαίνω. Και όταν καλείσαι να εκπροσωπήσεις κάπου την Ελλάδα, είναι σημαντικό», λέει ο Δήμος Μαγγίνας.

Ο 35χρονος πρωταθλητής θα δουλέψει κανονικά στην βάρδια του και σήμερα. Αύριο θα μπει στο αεροπλάνο και μέσω Κιέβου θα ταξιδέψει για την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας. «Αυτός θα είναι ο πρώτος αγώνας που πηγαίνω εκπροσωπώντας την Ελλάδα αλλά θα είμαι εντελώς μόνος μου. Δεν μου έχει ξανασυμβεί αυτό, σε επίσημη αποστολή να μην είναι μαζί ούτε προπονητής, ούτε γιατρός, ούτε συνοδός. Θα μπω στο αεροπλάνο, θα πάω μέσω Κιέβου στο Μισνκ και εκεί ελπίζω να με παραλάβουν οι διοργανωτές. Θα πάω, θα τρέξω το Σάββατο, θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και την Κυριακή θα γυρίσω πίσω». Από Δευτέρα και πάλι δουλειά…

Πηγή: Sportsfeed.gr

Share it