Search

Πήρε το Europa League η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Με γκολ των Πογκμπά, Μχιταριάν, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ λύγισε με 2-0 τον Αγιαξ στην Στοκχόλη και κατέκτησε το πρώτο Europa League της ιστορίας της εξασφαλίζοντας θέση στους ομίλους του Champions League.

Με το μυαλό στα 22 θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ, οι Κόκκινοι Διάβολοι πήγαν στην Σουηδία για να παίξουν τον τελικό της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης με την πλάτη στον τοίχο. Ομως θα επιστρέψουν στο Old Trafford έχουντας χαρίσει μία ακόμα ευρωπαϊκή κούπα στην Αγγλία. Η ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο κλείδωσε τα αγχωμένα πιτσιρίκια του Αγιαξ και με 2-0 κατέκτησε τον τρίτο φετινό τίτλο και πήρε το εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League για τη σεζόν 2017-18, αφού δεν το είχε κάνει μέσω της Premier League. Η Γιουνάιτεντ κατέκτησε την 5η ευρωπαϊκή κούπα της ιστορίας της, μπήκε στο κλειστό κλαμπ των ομάδων που έχουν κατακτήσει τα πάντα και ο Πορτογάλος μπήκε στο Special κλαμπ με τους προπονητές που έχουν πανηγυρίσει με τρεις διαφορετικές ομάδες (Ούντο Λάτεκ, Ράφα Μπενίτεθ).

Με το καλημέρα’ απείλησε η Γιουνάιτεντ μετά το λάθος του keeper του Αγιαξ, Ονάνα, αλλά το σουτ του Πογκμπά πέρασε άουτ για να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στο 15′ ο Αίαντας αλλά το σουτ του, δανεικού από την Τσέλσι, Μπερτράντ Τραορέ, μπλόκαρε ο Ρομέρο. Η ομάδα του Μουρίνιο στάθηκε τυχερή στο 18′ και άνοιξε το σκορ όταν το μακρινό αριστερό του Πογκμπά πήγαινε πολύ έξω, όμως κόντραρε στον Σάντσες και ξεγέλασε τον Ονάνα για το 0-1. Από εκείνο το σημείο και μετά τα αστεράκια του Αγιαξ έδειχναν τρακαρισμένα.

Τα αβίαστα λάθη στο κέντρο και τα πουλήματα μπάλας δεν ήταν λίγα, ενώ παρά την κατοχή και το καλό ποσοστό πασών, δεν κατάφεραν να απειλήσουν σοβαρά τον Ρομέρο παρά και τις αρκετές καλές ατομικές ενέργειες, κυρίως από τον Τραορέ. Στο 24′ ο Βαλένσια πάτησε το τούρμπο και έφυγε από δεξιά, όμως ο Ονάνα απέκρουσε το δυνατό σουτ και μετά το 30′ η Γιουνάιτεντ δεν είχε κανένα πρόβλημα να δώσει μπάλα και χώρο στους Ολλανδούς , που όμως δεν έδειξαν ποτέ απελευθερωμένοι και αυτό το… σφύξιμο, σε συνδυασμό με το αλάνθαστο δίδυμο των Σμόλινγκ-Μπλιντ, δεν τους επέτρεψαν να κάνουν ουσιαστικά ούτε φάση.

Στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους τα πράγματα απλοποιήθηκαν ακόμα περισσότερο για τους Αγγλους. Στο 48′ ο Μάτα εκτέλεσε το κόρνερ, ο Σμόλινγκ πήρε την κεφαλιά και ο Μχιταριάν με όμορφο ανάποδο τσίμπημα έκανε το 0-2 με το 6ο γκολ του στη φετινή διοργάνωση στην οποία ήταν πρώτος σκόρερ με την Γιουνάιτεντ. Οπως είχε γίνει και στο πρώτο μέρος, οι Κόκκινοι Διάβολοι κάθισαν άμεσα πίσω και παρότι για πρώτη φορά στο ματς ο Αγιαξ πίεσε τόσο βαθιά, έβγαλαν αναίμακτα αυτό το διάστημα. Το ματς πήγαινε όπως ακριβώς το είχε σχεδιάσει ο Μουρίνιο, οι παίκτες του δεν ρίσκαραν τίποτα και κράτησαν τους Ολλανδούς ακίνδυνους.

Στο 65′ ο Πογκμπά έκανε τη σέντρα αλλά την κεφαλιά του Φελαϊνί μπλόκαρε ο Ονάνα και το επόμενο διάστημα η Γιουνάιτεντ έκανε τη δουλειά χωρίς πρόβλημα. Στις τελευταίες φάσεις της αναμέτρησης, στο 87′ ο Λίνγκαρντ έφυγε από το κέντρο μόνος αλλά δεν πρόλαβε να τελειώσει τη φάση και στο επόμενο λεπτό το πλασέ του Ντε Μπεεκ για τον Αγιαξ πήγε στον Ρομέρο για να μείνει το 0-2 μέχρι το τέλος…

Αγιαξ (Πέτερ Μποσζ): Ονάνα, Ντε Λιχτ, Φέλτμαν, Σάντσες, Ρίντεβαλντ (82′ Ντε Γιονγκ), Κλάασεν, Σένε (70′ Φαν Ντε Μπεκ), Ζίγιετς, Τραορέ, Γιουνές, Ντόλμπεργκ (62′ Νέρες).

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Ζοσέ Μουρίνιο): Ρομέρο, Βαλέντσια, Μπλιντ, Σμόλινγκ, Νταρμιάν, Ερέρα, Φελαϊνί, Μάτα (90′ Ρούνεϊ), Πογκμπά, Μκιταριάν (74′ Λίνγκαρντ), Ράσφορντ (84′ Μαρσιάλ).

Πηγή: gazzetta.gr

Share it