Search

Στις 22 Απριλίου το 2ο Brevet Αλεξανδρούπολη 200 χλμ. από τον Εθνικό

Το «Βrevet Αλεξανδρούπολη 200 χλμ», το σημαντικότερο – μη ανταγωνιστικό – ποδηλατικό γεγονός της χρονιάς στην περιοχή μας, διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά ο «Εθνικός Ποδηλάτες Αλεξανδρούπολης» το Σάββατο 22 Απριλίου 2017 υπό την αιγίδα της Λέσχης Ποδηλατικού Τουρισμού Ελλάδας – Audax Randonneurs Greece.

Πλήθος ποδηλατών θα ξεκινήσουν στις 8:00 πμ μπροστά από τον Φάρο της Αλεξανδρούπολης και θα τερματίσουν πάλι εκεί μετά από μια πανέμορφη διαδρομή 200 χλμ σε χωριά και περιοχές των Δήμων Αλεξανδρουπόλεως και Σουφλίου.

Λίγα λόγια για τα Brevet

Τα brevet είναι ποδηλασία μη ανταγωνιστική, μεγάλων αποστάσεων, χωρίς εξωτερική βοήθεια, με χρονικό περιορισμό.

Ξεκινούν από διαδρομές 200 χλμ. με 13.5 ώρες χρόνο περιορισμού, 300 χλμ. με 20 ώρες, 400 χλμ. με 27 ώρες, 600 χλμ με 40 ώρες και 1.000 χλμ με 75 ώρες περιορισμό.

Υπάρχουν και τα πολύ μεγάλα brevet των 1.200 χλμ. και οι συμμετέχοντες πρέπει να τερματίσουν σε 90 ώρες ή λιγότερο. Ξεκίνησαν το 1891, η διαδρομή ήταν το Paris-Brest-Paris (PBP) το οποίο ενέπνευσε τους μοντέρνους oλυμπιακούς ποδηλατικούς αγώνες και το Tour de France.

Μερικές φορές τα brevet, ονομάζονται και randonnées, μια λέξη χωρίς ακριβή μετάφραση στα αγγλικά, αλλά συνώνυμη της περιήγησης, της περιπέτειας και της περιπλάνησης.

Τα brevet ξεκίνησαν αρχικά στην Ιταλία αλλά άνθισαν στην Γαλλία στις αρχές του 19ου αιώνα. Οι επαγγελματικοί αγώνες δρόμου, η τουριστική ποδηλασία και οι δοκιμές εξοπλισμού όλα έχουν τις ρίζες τους στο randonneuring ή brevets.

Οι συμμετέχοντες οι οποίοι είναι οι Randonneurs, Randonneusses για τις κυρίες που συμμετέχουν επί ίσοις όροις με τους άνδρες, είναι σκληραγωγημένοι και επινοητικοί ποδηλάτες. Όταν ξεκινήσει το brevet ξεκινάει και το χρονόμετρο μέχρι ο αναβάτης να περάσει την γραμμή τερματισμού. Δεν υπάρχουν έννοιες όπως κακός καιρός, μηχανικές βλάβες ή σωματικά προβλήματα για τους αθλητές. Η αναπλήρωση ενέργειας, η ξεκούραση, η επισκευή μηχανικών βλαβών και φυσικά η ποδηλασία πρέπει να είναι αρκετά αποτελεσματικά ώστε ο αθλητής να περάσει την γραμμή τερματισμού πριν λήξει ο χρόνος. Κρατώντας όμως την μη ανταγωνιστική φύση του αγώνα, οι τερματίσαντες ανακοινώνονται αλφαβητικά χωρίς να γίνεται αναφορά στον χρόνο του καθενός.

Η αυτάρκεια είναι σημαντικό προσόν για κάθε έναν που θα συμμετέχει σε ένα brevet. Εξωτερική βοήθεια επιτρέπεται μόνο στα σημεία ελέγχου του αγώνα, τα οποία συνήθως είναι σε αποστάσεις 50 χλμ. μεταξύ τους και είναι σχεδιασμένα ώστε να κρατάνε τους αναβάτες στην σχεδιασμένη διαδρομή η οποία πρέπει να ακολουθηθεί επ’ ακριβώς. Στα σημεία ελέγχου – που μερικά μπορεί να είναι και κρυφά – ο κάθε αναβάτης-τρια έχει την προσωπική του κάρτα brevet, όπου παίρνει σφραγίδα από το σημείο ελέγχου, ώστε να δείξει ότι κρατούσε την σωστή διαδρομή μέσα στον προκαθορισμένο χρόνο. Εκτός από τον συνολικό περιορισμό χρόνου, κάθε σημείο ελέγχου έχει χρόνο «ανοίγματος» και «κλεισίματος» όπου πρέπει να περάσει ο κάθε αναβάτης.

Εξοπλισμός

Όσοι σκέφτεστε να συμμετάσχετε σε ένα brevet μην αποθαρρύνεστε στην ιδέα ότι χρειάζεται κάποιο ειδικό ποδήλατο ή κάποιος ειδικός εξοπλισμός. Για ένα brevet 200 χλμ. οι περισσότεροι αναβάτες είναι αρκετά ελαφριοί από άποψη εξοπλισμού. Υποχρεωτική η χρήση κράνους, ανακλαστικού γιλέκου και φώτων μπροστά και πίσω (όχι ψείρες),για να λάβει κάποιος εκκίνηση. Επίσης υποχρεωτική είναι η χρήση ανακλαστικού γιλέκου και φώτων σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Βασικές προμήθειες για συνηθισμένες ζημιές όπως πχ. μια σαμπρέλα, ένα quick link για την αλυσίδα και ένα πολυεργαλείο. Απαραίτητα ρούχα αναλόγως τις συνθήκες και 1 ή 2 μπουκάλια με ηλεκτρολύτες και νερό είναι τα βασικά. Όλα αυτά χωράνε στις τσέπες από το jersey και σε ένα τσαντάκι κάτω από την σέλα.

Info
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα brevet επί ελληνικού εδάφους: www.brevets.gr

Η Λέσχη Ποδηλατικού Τουρισμού Ελλάδας

Η Λέσχη Ποδηλατικού Τουρισμού Ελλάδας – Audax Randonneurs Grece είναι ο φορέας διαχείρισης των brevet στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2014 και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του φορέα είναι η διαχείριση των διοργανωτών στην Ελλάδα, για την άρτια και ασφαλή διοργάνωση ποδηλατικών εκδηλώσεων brevets, σύμφωνα με τους όρους και κανόνες της Brevet Randonneurs Mondiaux και Audax Club Parissien. Κατά τις χρονιές που διεξάγεται το Paris-Brest-Paris διασφαλίζει την διεξαγωγή προκριματικών brevets 200-300-400-600 με σκοπό τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στην κορυφαία διοργάνωση που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια.

Share it