Search

Σπάνε τα σύνορα οι Θρακιώτες δρομείς, από την Κομοτηνή στη Ρώμη για Μαραθώνιο!

Από την Κομοτηνή στη …Ρώμη, κατέφτασαν επτά δρομείς. Μπορεί να μην είναι επαγγελματίες αθλητές, ούτε να είναι …νιάτα, όμως οι άνθρωποι αυτοί “χτίζουν” φιλίες ζωής, εμπειρίες ζωής, και μια υγιή καθημερινότητα, χάρη στην αγάπη τους για το τρέξιμο.

Οι Αντώνης Φραντζής, Φυδάνης Παλές, Πέτρος Γιαγτζόγλου, Νίκος Αγόρας, Γιώργος Κασάπης, Κώστας Δημούλας και Χρήστος Μποζατζής, έφτιαξαν τις βαλίτσες τους, εφοδιάστηκαν με τα αθλητικά τους και πέταξαν για Ρώμη! Οι έξι πρώτοι είναι και μέλη της ομάδας τρεξίματος που έχει δημιουργήσει το Action Club της Κομοτηνής και δίνει την ευκαιρία σε δρομείς, ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου άθλησης, να γνωρίσουν το τρέξιμο, με τη σωστή καθοδήγηση.

“Το γυμναστήριό μας έχει δημιουργήσει ένα κλαμπ ανθρώπων που όλοι μας αγαπάμε το τρέξιμο. Έχουμε τρέξει σε αρκετούς μαραθωνίους, όπως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και σιγά-σιγά ξεκινήσαμε και στον εξωτερικό. Το Νοέμβριο του 2016 έγινε η αρχή στον μαραθώνιο του Δουβλίνου, όπου τρία άτομα συμμετείχαμε”, μας ενημερώνει για την προσπάθεια ο Φυδάνης Παλές και για το πως σιγά-σιγά έγινε το “άνοιγμα” προς τις διαδρομές του εξωτερικού.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον μαραθώνιο μια μοναδική εμπειρία και εξηγεί τις ιδιαιτερότητες του να τρέχει κανείς τη διαδρομή σε χώρα του εξωτερικού. “Είναι μια μοναδική εμπειρία, γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται για το κράτος από το οποίο προέρχεσαι. Όλοι ενδιαφέρονται να καταφέρουν να τερματίσουν σε αυτή την ιστορική διαδρομή. Ο κόσμος, που παρακολούθησε, ήταν πάρα πολύς και μας εμψύχωνε. Για παράδειγμα, όταν βλέπουμε Έλληνες φωνάζουν στα αγγλικά “αυθεντικός μαραθώνιος”. Οπότε είναι πάρα πολύ όμορφη η εμπειρία και ένα καταπληκτικό συναίσθημα όταν τερματίζεις”, αναφέρει για την εμπειρία και συνεχίζει συμπληρώνοντας πως “φέτος η ιδιαιτερότητα ήταν πως σε όλη τη διαδρομή έβρεχε, κάτι που την έκανε δυσκολότερη και σίγουρα ξεχωριστή, γιατί στην ουσία έτρεχες κι έβλεπες όλα τα αξιοθέατα της Ρώμης κάτω από καταρρακτώδη βροχή. Δε νομίζω πως αν πηγαίναμε απλώς για διακοπές θα …βγαίναμε έξω σε τόσο μεγάλη βόλτα”, είπε αναδεικνύοντας το ξεχωριστό “χρώμα” της συγκεκριμένης διαδρομής.

Αναφορικά με αυτές καθαυτές τις επιδόσεις τους, δεν διεκδικούν και …ολυμπιακό μετάλλιο, αλλά και μόνο ο τερματισμός, από ανθρώπους που αθλούνται όχι επαγγελματικά, είναι επίτευγμα άξιο να μνημονεύσουμε. Για την ιστορία οι χρόνοι τους: Αντώνης Φραντζής 3:59:40, Φυδάνης Παλές 4:01:08, Πέτρος Γιαγτζόγλου 4:05:30, Νίκος Αγόρας 4:09:57, Γιώργος Κασάπης 4:31:30, Κώστας Δημουλάς 5:02:17, και ο Χρήστος Μποζατζής στα 4:45:15.

“Όλοι μας κάναμε ατομικά ρεκόρ, όμως επειδή δεν είμαστε ούτε …νεαρά παιδιά αλλά ούτε επαγγελματίες αθλητές, είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνουμε μια καλή επίδοση. Αλλά τρέχουμε για την τρέλα μας! Παρόλα αυτά καταφέραμε να βελτιώσουμε και τους ατομικούς μας χρόνους. Τώρα κάνουμε ήδη προετοιμασία για τον επόμενο μαραθώνιο, που λογικά θα επιλέξουμε την κλασική διαδρομή της Αθήνας ή, εναλλακτικά, μια διαδρομή του εξωτερικού”, αναδεικνύει ο Φυδάνης Παλές για τις επιδόσεις και τον επόμενο στόχο.

Ο δρομέας θεωρεί πως η γυμναστική, εκτός από τα οφέλη που έχει στην υγεία μας, μπορεί να μας “τροφοδοτήσει” και με φιλίες ζωής. “Η γυμναστική μπορεί να δώσει πάρα πολλά στον άνθρωπο, δίνει ενέργεια και βελτιώνει την ποιότητα ζωής του καθενός. Και μέσω της γυμναστικής μπορείς να κάνεις και φιλίες ζωής”, αναφέρει σχετικά.
Φυσικά, η Ρώμη είναι μια από τις ομορφότερες και πιο ιστορικές πόλεις της Ευρώπης, και μια εκδρομή δεν θα μπορούσε να αφορά αποκλειστικά και μόνο τον μαραθώνιο. Έτσι, με την ευκαιρία της διαδρομής, οι δρομείς έμειναν για τέσσερις ημέρες στην περιοχή και είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε αυτή. “Αυτές τις τέσσερις μέρες καταφέραμε να γνωρίσουμε λίγο την …αιώνια πόλη και να ζήσουμε τον παλμό της.

Επισκεφτήκαμε το Πάνθεον, όλες τις κεντρικές πλατείες, το Βατικανό, και φυσικά το Κολοσσαίο, στο οποίο γίνεται η εκκίνηση. Τέλος, κάναμε και μια βόλτα στη νυχτερινή ζωή της πόλης”, καταλήγει ο Φυδάνης Παλές.

Share it