Search

Ταλέντο γεννήθηκε, αρχηγός επιλέχθηκε, ΗΓΕΤΗΣ έγινε!

Ήταν δεδομένα η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση Έλληνα ταλαντούχου ποδοσφαιριστή που ήταν διαθέσιμος για αγορά από την Ξάνθη το καλοκαίρι του 2013). Για τον λόγο αυτό ήδη οι μεγάλες ομάδες εντός συνόρων είχαν σημειώσει το όνομά του στη σχετική τους λίστα ενίσχυσης… Είχε το ταλέντο που απαιτούνταν (και παραπάνω), τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά ενός μεσοεπιθετικού που δύναται να ανταποκριθεί σε περισσότερες από δυο, ή και τρεις θέσεις και την προσωπικότητα για να αντέξει, να αντεπεξέλθει στην πίεση και το βάρος της μεγάλης ομάδας – φανέλας!

Ο Πέτρος Μάνταλος στην πραγματικότητα ήταν αυτό ακριβώς που έπρεπε να προσθέσει στο ρόστερ της η ΑΕΚ στο δικό της (παντοιοτρόπως) restart και ο Δημήτρης Μελισσανίδης το κατάλαβε σχετικά εύκολα. Γνωρίζοντας ότι ο Ολυμπιακός τον θέλει και θα έκανε προσπάθεια να τον αποκτήσει κίνησε τις διαδικασίες, έκανε νωρίτερα το… μπάσιμο και με συνοπτικές διαδικασίες (και χάρη στην επιθυμία και του ίδιου του ποδοσφαιριστή που έβλεπε το μέλλον και την καλύτερη προοπτική για τον ίδιο που ήταν η ΑΕΚ) έκλεισε τον 22χρονο τότε ήδη ικανό ποδοσφαιριστή…

Αντικειμενικά και τελείως ψυχρά στην Ένωση πέτυχαν στο 100% σ’ αυτό που ήθελαν, ή αν προτιμάτε, σ’ αυτό που ήλπιζαν όταν έτρεξαν να κλείσουν τον Μάνταλο… Διότι στην πορεία αποδείχτηκε ότι ταλέντο γεννήθηκε, έπειτα πέτυχε εύκολα να επιλεχθεί (και δικαιολογημένα) αρχηγός της ΑΕΚ (πολύ σημαντικό πράγμα), τη στιγμή που κατάφερε και ΕΓΙΝΕ αυτό για το οποίο προοριζόταν χωρίς να μπορεί ο ίδιος να το προβλέψει, κάτι το οποίο είχε ανάγκη η ΑΕΚ και τον είχε τόσο γρήγορα καταλάβει και χρίσει ο Ντέμης Νικολαΐδης: ΗΓΕΤΗΣ…

Το ταλέντο και τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά… 

Το ταλέντο του ήταν (και παραμένει) αδιαμφισβήτητο και όλοι το αναγνώριζαν στο χορτάρι, εκεί άλλωστε είναι ο καθρέφτης. Μια αναγκαία επισήμανση, το ταλέντο δεν αφορά την ηλικία του εκάστοτε ποδοσφαιριστή, το ‘χει από μικρός και το… κουβαλάει έπειτα για πάντα. Κοινώς όταν γράφουμε (ακόμη και όταν ένας παίκτης είναι στα 26 του, ή στα 33 του για παράδειγμα) ότι ξεχωρίζει το ταλέντο του, δε σημαίνει ότι πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που είναι μικρός και θα εξελιχθεί. Συγχωρέστε με αλλά έπρεπε αν το σημειώσουμε αυτό. Σε ότι αφορά το ταλέντο του Πέτρου Μάνταλου είναι το δεδομένο.

Στα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που μπορεί να διακρίνει και να ξεχωρίσει κανείς είναι η απίθανη ικανότητά του σχετικά με τη ταχύτητα της μπάλας ενώ αυτή βρίσκεται ήδη στα πόδια του (και η σούπερ αλλαγή κατεύθυνσης που του δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στο ένας εναντίον ενός). Ταυτόχρονα είναι απίθανη η προσαρμογή του στην γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση και τούμπαλιν. Έχει αντίληψη, τακτική προσαρμογή, φαντασία και winner spirit… Τη στιγμή που ξέρει και να (όταν χρειαστεί στην άμυνα) κλωτσάει.

Για τελευταίο κράτησα το κομμάτι που αφορά την ικανότητά του να σκοράρει. Θαρρώ πως τον διακρίνουν τα καλά τελειώματα μέσα στο κουτί κι ας μη βρίσκεται συχνά εκεί. Έχει τη δυνατότητα να σκοράρει με τα πόδια (κυρίως το δεξί για να είμαστε τίμιοι) αλλά και με το κεφάλι. Ενώ έχει καλά, πολύ καλά στατικά χτυπήματα (εκτελέσεις «στημένων» για όσους σας κάνει καλύτερα)…

Το μεγαλύτερο ατού του σε αυτό το κομμάτι, στο γκολ δηλαδή, είναι η δυνατότητα να αντιληφθεί που πρέπει να βρεθεί και σε τι χρόνο για να σκοράρει! Αποδεδειγμένα στο χορτάρι πράγματα τα παραπάνω. Τα νούμερα στο γκολ μιλάνε από μόνα τους. Ο Μάνταλος είναι ο πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ έχοντας φτάσει τα 7 τέρματα (τη στιγμή που έχει καταγράψει και 4 ασίστ, οι 3 από αυτές ήρθαν αφού αποκτήθηκαν ο Αραούχο και ο Αϊντάρεβιτς με ότι αυτό συνεπάγεται) και ας έχει παίξει από επιτελικός έως ακραίος ειδικά τώρα με Χιμένεθ, αλλά και ως δεύτερος χαφ (δίπλα στον Σιμόες, ή τον Γιόχανσον).

Να σημειώσω σε τούτο το σημείο ότι σχετικά με τη θέση του δεύτερου χαφ, ή τέλος πάντων μέτρων πίσω από εκεί που θέλει ο ίδιος να αγωνίζεται, είμαι μια θέση που ναι μεν δεν τον ελκύει (δεν του αρέσει), αλλά προσωπικά εκτιμώ ότι του ταιριάζει πολύ περισσότερο. Ο ρόλος του playmaker (του 8αριού αν προτιμάτε) θα ήταν εξαιρετικός για τον «Πετράν» αφού ξεχωρίζει και για τα σούπερ τρεξίματά του και την προσαρμοργή στο αμυντικό κομμάτι (γενικά τακτικά είναι άψογος και γι’ αυτό… λατρεύεται από τους προπονητές).

Ηγέτης μέσα και (κυρίως) έξω από το χορτάρι!

Το ερώτημα στο οποίο ψάχναμε να δώσουμε απάντηση οι περισσότεροι (ειδήμονες, σχετικοί και μη, είτε ΑΕΚτσήδες είτε απλοί ποδοσφαιρόφιλοι) ήταν αν ο διεθνής (πλέον) μεσοεπιθετικός της Ένωσης θα καταφέρει να εξελιχθεί σε αυτό για το οποίο τον απέκτησαν οι «κιτρινόμαυροι». Αν θα μπορούσε να… κουβαλήσει στην πλάτη του τον ρόλο του ηγέτης της ΑΕΚ! Αυτό είχε ανάγκη το ίδιο το club από τον αγαπημένο (και των αποδυτηρίων) «Πετράν»… Για να είμαστε τίμιοι όμως και ειλικρινείς απέναντί σας, η αλήθεια είναι πως ο τοπ ηγέτης της ΑΕΚ, ο Ντέμης Νικολαΐδης, από τον Οκτώβριο του 2014 μας είχε λύσει την όποια απορία…

Η ανάρτησή του τότε στην επίσημη προσωπική του σελίδα στο facebook ήταν ξεκάθαρη και -θαρρεί κανείς- προφητική ποδοσφαιρικά, αφού ο «mister 11» είχε σημειώσει φιλοξενώντας μία φωτογραφία του Πέτρου Μάνταλου το παρακάτω πολύ σημαντικό σχόλιο μιλώντας πάντα μεν από την καρδιά του για την αγαπημένη του ΑΕΚ, αλλά με μπόλικη λογική και ποδοσφαιρική σκέψη δε: «Μετά από καιρό και αφού η εξέλιξη του είναι η λογική, βρήκε η ομάδα μας ηγέτη να χτίσει ομάδα γύρω του», ανέφερε στο σχόλιό του ο Νικολαΐδης και η αλήθεια είναι πως έχει επιβεβαιωθεί σε απόλυτο βαθμό (και) στο συγκεκριμένο θέμα.

Πλέον (ελέω και της παρουσίας Αραούχο όπως προαναφέραμε μιας και έχει κι αυτό τεράστια σημασία) όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι (οι περισσότεροι σίγουρα) και οι ΑΕΚτσήδες αναγνωρίζουν ότι ο Πέτρος Μάνταλος ανταποκρίνεται στο χορτάρι σ’ αυτόν τον ρόλο… Η αλήθεια είναι πως το έκανε και νωρίτερα, αλλά ας μην εστιάσουμε σε αυτό τώρα και «τσακωθούμε». Κι αν στον αγωνιστικό χώρο αρχίζουν να το αντιλαμβάνονται όλοι (το αποδεικνύουν και τα νούμερα), ακόμη μεγαλύτερη σημασία και αξία αποκτά το γεγονός ότι βγάζει την προσωπικότητα του ηγέτη (και) στα αποδυτήρια.

Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι στα δύσκολα βγαίνει μπροστά πλέον και κάνει αυτό που απαιτεί ο ρόλος του: ηγείται… Μιλάει, τοποθετείται στα σημαντικά, κρατάει στα δύσκολα πάνω του την πίεση της κριτικής (ακόμη και της πιο σκληρής που μπορεί να αφορά τον ίδιο και την ομάδα), δεν κρύβεται πίσω από λόγια που μπορεί να… χαϊδεύουν αυτιά και βγαίνει μπροστά για να φτιάξει τους συμπαίκτες του. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η ομιλία του πριν από τη ρεβάνς του Κυπέλλου με αντίπαλο τον Πλατανιά. Δεν ήταν η αξία του αντιπάλου τέτοια που τον έκανε να βγει και να μιλήσει στους υπόλοιπους, αλλά η σημασία της αναμέτρησης και οι αποτυχίες που είχαν προηγηθεί και έθεσαν την ομάδα εκτός στόχου στο πρωτάθλημα προκαλώντας απογοήτευση!

Δεν ήταν η πρώτη φορά που μίλησε ο Μάνταλος στα αποδυτήρια, ούτε καν η τρίτη για να ξέρει ο κόσμος, το κάνει συχνά και περισσότερο στο ξενοδοχείο και μετά τις προπονήσεις… Ουσιαστική συζήτηση για το εκάστοτε ματς της ΑΕΚ και κυρίως για την υποχρέωσή τους. Κουβέντα για το τι μπορεί να φταίει στα στραβά, άλλωστε το αποκάλυψε και ο ίδιος μετά το ματς στο Περιστέρι όταν ρωτήθηκε για το φαινόμενο της κακής εικόνας της ομάδας εκτός ΟΑΚΑ: «Το έχουμε συζητήσει αυτό μεταξύ μας. Το έχουμε συζητήσει με τον προπονητή», όπως ακριβώς πρέπει να συμβαίνει…

Πηγή αφιερώματος: Γιώργος Τσακίρης Gazzetta.gr

Share it