Search

Δυναμική αντίδραση από τους Πράκτορες ΟΠΑΠ της Ροδόπης που θα μετέχουν στο συλλαλητήριο στην Αθήνα!

Συνάντηση είχαν το βράδυ της Παρασκευής 17 Μαρτίου οι ιδιοκτήτες πρακτορείων ΟΠΑΠ στην Κομοτηνή, ώστε να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, ενόψει της αδιαλλαξίας που έχει επιδείξει ο ΟΠΑΠ στο θέμα της νέας σύμβασης που προσπαθεί να τους υποχρεώσει να υπογράψουν μέχρι τις 24 Μαρτίου.

Μάλιστα θα συμμετάσχουν και στη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που  διοργανώνει η Επιτροπή Διαχείρισης, που είχε οριστεί από τη γενική Συνέλευση, στην Αθήνα ώστε να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους απέναντι στην ΟΠΑΠ ΑΕ., ενώ ήδη έχει υπάρξει προσφυγή στο ΣτΕ ώστε να ακυρωθεί η κίνηση αυτή του ΟΠΑΠ.

Εκβιαστικό δίλλημα

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Πρακτόρων ΟΠΑΠ Ροδόπης και Ξάνθης που αποτελείται από 52 μέλη, 21 από τη Ροδόπη και 31 από την Ξάνθη, κ. Αρχοντής Εξακοΐδης η ΟΠΑΠ ΑΕ έχει στείλει τη νέα σύμβαση συνεργασίας στο σύνολο των 4.800 πρακτορείων του μαζί με καταγγελία της υπάρχουσας σύμβασης (που ήταν αορίστου χρόνου), αν δεν υπογράψουν τη νέα σύμβαση μέχρι τις 24 Μαρτίου.

Η κίνηση αυτή του ΟΠΑΠ φέρνει τους πράκτορες μπροστά σε ένα εκβιαστικό δίλημμα. Είτε να υπογράψουν τη νέα σύμβαση, που είναι καθ’ όλα υπέρ της εταιρείας, με μείωση προμηθειών στους πράκτορες, ρήτρα απόφασης υπέρ του ΟΠΑΠ αλλαγής της τοποθεσίας του πρακτορείου κατά το δοκούν και παύση μονομερώς της νέας σύμβασης χωρίς αποζημίωση είτε να μην υπογράψουν τη σύμβαση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επαγγελματική τους ζωή.

Ο ΟΠΑΠ μπόρεσε να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση γιατί η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, στον καινούριο της κανονισμό για τον ΟΠΑΠ καθόριζε ότι η εταιρεία μπορεί να ορίζει μονομερώς τους όρους της σύμβασης που διέπουν τη σχέση της με τα πρακτορεία, χωρίς προηγούμενη διαπραγμάτευση με αυτά.

Χρησιμοποιώντας αυτό τον κανονισμό, ο ΟΠΑΠ, ενόψει και της εγκατάστασης παιχνιδομηχανών VLT στα πρακτορεία, κατήγγειλε τις παλιές συμβάσεις και προσέφερε καινούριες.

Αντίδραση στο ΣτΕ και στους δρόμους

Οι ιδιοκτήτες των πρακτορείων θεωρούν πως ο νέος κανονισμός της ΕΕΕΠ είναι παράνομος και έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με το θέμα να εισάγεται προς συζήτηση στο ανώτατο δικαστήριο τον Οκτώβριο. Όμως αν δεν υπογραφούν οι συμβάσεις μέχρι την Παρασκευή, προβλέπεται ότι σε ένα χρόνο το πρακτορείο θα πάψει να λειτουργεί. Για αυτό και τώρα προσπαθούν να συντονίσουν την αντίδρασή τους, μέσω της Επιτροπής Διαχείρισης, που είχε οριστεί από τη Γενική Συνέλευση, μιας και υπάρχει θέμα με το Προεδρείο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Πρακτόρων.

«Προσπαθούμε τώρα με δικαστικό αγώνα, αλλά και με συγκεντρώσεις και απεργίες να μην υπογράψουμε τη σύμβαση» σημείωσε ο κ. Εξακοΐδης, που επισήμανε όμως πως υπάρχουν κάποιοι, που έχουν υπογράψει, τόσο στην Κομοτηνή όσο και πανελληνίως (υπολογίζεται γύρω στο 1/6 των συνολικών πρακτόρων).

Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται εξελίξεις, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί και πορεία στην Αθήνα, με τη συμμετοχή Πρακτόρων από όλη τη Θράκη.

Ο ίδιος, ως ατομικό πρακτορείο έχει αποφασίσει, μιας και δεν θα υπογράψει τη σύμβαση, να αποστείλει εξώδικο στον ΟΠΑΠ, με το οποίο θα δηλώνει ότι δεν αποδέχεται την σύμβαση, ελπίζοντας ότι θα καταπέσει ο Κανονισμός στο ΣτΕ και θα επανέλθουν στις παλιές συμβάσεις, κάτι το οποίο για αυτούς είναι θέμα επιβίωσης όπως τόνισε εμφατικά ο κ. Εξακοΐδης, μιας και ήδη δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Πηγή: paratiritis-news.gr

Share it