Search

Απεργούν στις 9 & 10 Μαρτίου οι πράκτορες σε Ροπόπη και Ξάνθη

Σε λίγο θα πρέπει οι ίδιοι …να τύχουν το τζόκερ, καθώς αν υπογράψουν τις νέες συμβάσεις που τους «αναγκάζει» ο ΟΠΑΠ, η επιχειρηματική τους δραστηριότητα θα δυσκολέψει.

Κάνουμε λόγο για τους επαγγελματίες πράκτορες παιχνιδιών πρόγνωσης, δηλαδή τους ιδιοκτήτες ΠΡΟΠΟ, οι οποίοι βρίσκονται στα …χαρακώματα με την ΟΠΑΠ Α.Ε. Ο λόγος είναι η νέα σύμβαση -το νέο πακέτο δικαιόχρησης- με την οποία τα δικαιώματα των πρακτόρων περιορίζονται κατά πολύ.

Μειώσεις στις προμήθειες, δυνατότητα μονόπλευρης λύσης της δικαιόχρησης αλλά και επιλογής ακόμη και των εργαζομένων από τον ΟΠΑΠ, είναι τα κυριότερα σημεία αιχμής. Σε αυτά οι πράκτορες απαντούν με γενική απεργία, διήμερη στις 9-10 Μαρτίου. Έτσι, και σε Ροδόπη και Ξάνθη, η απεργία θα είναι καθολική. Άρα, αν θέλετε να δοκιμάσετε την τύχη σας, κάντε το μέχρι την Τετάρτη.

ΧΡ. ΣΕΡΕΤΗΣ: «ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ»
«Κάνουμε προειδοποιητική απεργία απέναντι στον ΟΠΑΠ, λόγω της καινούργιας σύμβασης, η οποία έχει χαρακτηριστεί …αποικιοκρατική. Όλοι οι πράκτορες των νομών Ροδόπης και Ξάνθης μεθοδεύουμε απεργία, και δεν θα απέχει κανείς. Οι απεργίες μας πάντα είναι σύσσωμες στο 100%. Η σύμβαση εκθέτει τον πράκτορα μόνο με υποχρεώσεις και του στερεί όλα τα δικαιώματα. Ο πράκτορας είναι επαγγελματίας στις υποχρεώσεις και υπάλληλος στα δικαιώματα», μας λέει ο πρόεδρος του σωματείου πρακτόρων Νομών Ξάνθης, Ροδόπης, Χρήστος Σερέτης.

Ο ίδιος διατηρεί πρακτορείο στον Ίασμο και τονίζει πως η υπογραφή της σύμβασης επιφέρει δυσβάστακτες συνέπειες για τους επαγγελματίες.

«Η σύμβαση παραδίνει όλα τα δικαιώματα του πράκτορα στον ΟΠΑΠ, χωρίς αυτός να έχει καμία γνώμη, δηλαδή ο ΟΠΑΠ μπορεί να επιβάλλει ό,τι θέλει μέσα στα πρακτορεία, ακόμη και να διώξει τον πράκτορα από τη δουλειά του. Ο ΟΠΑΠ θα έχει λόγο ακόμη και σε ποιους υπαλλήλους μπορούμε να προσλαμβάνουμε ως πράκτορες. Θα μας κάνει γενικό κουμάντο στα πάντα», καταγγέλλει.

Παράλληλα, η νέα σύμβαση θα γίνει αισθητή και στην …τσέπη, κι όχι με καλό τρόπο, αφού προβλέπονται μειώσεις στις προμήθειες που λαμβάνει στα δελτία ο πράκτορας. «Υπάρχει και μείωση στις προμήθειες», επιβεβαιώνει ο κ. Σερέτης, και συμπληρώνει ότι «ο ουσιαστικός ρόλος της σύμβασης είναι αυτός, δηλαδή να γίνουν αλλαγές στην προμήθεια, προς το χαμηλότερο. Συγκεκριμένα, οι προμήθειες θα μειώνονται κάθε χρόνο σταδιακά μέχρι το 2021, και μετά το 2021 ο ΟΠΑΠ έχει τη δυνατότητα να υπογράψει μαζί μας μια σύμβαση, με νέους οικονομικούς όρους, τους οποίους θα θέσει ο ίδιος. Αυτή τη στιγμή για να υπάρξει μεταβολή στις προμήθειες, θα έπρεπε να υπάρξει πρώτα συμφωνία του ΟΠΑΠ με την ομοσπονδία πρακτόρων. Όμως, αυτό καταργείται με την καινούργια σύμβαση και στον ΟΠΑΠ δίνεται η δυνατότητα να μειώνει τις προμήθειες, ακόμη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας».

Ταυτόχρονα με την απεργία, η πανελλήνια ομοσπονδία αποφάσισε και την αποστολή εξωδίκου προς την ΟΠΑΠ ΑΕ, στο οποίο αίτημα είναι η ανάκληση των καταγγελιών και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την προσθήκη κάποιων αλλαγών στην παρούσα σύμβαση, ως παράρτημα.

ΟΠΑΠ: ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΕ ή ΣΑΣ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ
Από την άλλη πλευρά, η ΟΠΑΠ ΑΕ έχει στείλει τη νέα σύμβαση συνεργασίας στο σύνολο των 4.800 πρακτορείων του μαζί με καταγγελία της υπάρχουσας σύμβασης, αν δεν υπογράψουν τη νέα σύμβαση μέχρι τις 24 Μαρτίου.

Η κίνηση αυτή του ΟΠΑΠ φέρνει τους πράκτορες μπροστά σε ένα εκβιαστικό δίλημμα …ή υπογράφετε τη νέα σύμβαση ή λειτουργείτε ακόμη ένα χρόνο και κλείνετε. «Ο ΟΠΑΠ μας δίνει διορία να υπογράψουμε μέχρι τις 24 Μαρτίου. Αν δεν υπογράψουμε, τότε παραμένουμε πράκτορες για ένα χρόνο αλλά μετά παύει να συνεργάζεται μαζί μας», επιβεβαιώνει ο κ. Σερέτης.

Το ζήτημα αναμένεται να έχει …μέλλον ακόμη, καθώς ο «εργοδότης» ΟΠΑΠ δυσχεραίνει κατά πολύ τη θέση των πρακτόρων του, αλλά οι τελευταίοι είναι οργανωμένοι, αντιδρούν μαζικά, και διεκδικούν –σε γενικές γραμμές- να υπογράψουν συμβάσεις σαν αυτές των περασμένων ετών. Οι πράκτορες βρίσκονται μπροστά στο μεγαλύτερο «στοίχημα» των πρακτορείων τους.

Share it