Search

Συναντήθηκαν οι δύο ξεριζωμένες Παναγίες, Σουμελά και Οδηγήτρια στην Ορεστιάδα (video)

Σε κλίμα βαθιάς θρησκευτικής ευλάβειας συνάντησε η… ξεριζωμένη Παναγία των Ποντίων Σουμελά την Παναγία Οδηγήτρια των Θρακιωτών στην Ορεστιάδα. Χιλιάδες πιστοί περίμεναν καρτερικά στη σειρά στο ναό των Αγίων Θεοδώρων, να προσκυνήσουν το σημαντικότερο θρησκευτικό σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού, να επικαλεστούν τη χάρη Της και να πάρουν δύναμη. Η έλευση της εικόνας έγινε στο πλαίσιο του εορτασμού των εκ Πόντου καταγόμενων Αγίων Θεοδώρων, πολιούχων της πόλης.

Ποντιακά και θρακιώτικα πολιτιστικά σωματεία, ακόμα και από τη Φλώρινα με τις παραδοσιακές φορεσιές με σημαίες και λάβαρα περίμεναν από νωρίς την έλευσή της, συνάμα με το στρατιωτικό άγημα που της απέδωσε τις αρμόζουσες τιμές.

Την εικόνα συνόδευαν από τη Βέροια όπου φυλάσσεται, ο μητροπολίτης Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιερού Προσκηνύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης και ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Βέροιας αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Μπίρδας.

Πρωτοστάτης στην υποδοχή της, ο Σύλλογος Ποντίων Βορείου Έβρου «Ο Διγενής», του οποίου δύο ζιπκοφόροι κρατούσαν την εικόνα. Στον προαύλιο χώρο του ναού και μπροστά από αυτήν ο Ιωάννης Παγκοζίδης και ο Χάρης Σιδηρόπουλος τραγούδησαν παραδοσιακά στιχάκια για την Παναγία Σουμελά, συνοδεία του λυράρη Παναγιώτη Σιδηρόπουλου και του νταουλτζή Νίκου Σακίδη, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης.

Ο μητροπολίτης Ορεστιάδος Δαμασκηνός ευχαρίστησε από καρδιάς τον μητροπολίτη Βέροιας Παντελεήμονα, ο οποίος ανέφερε στο χαιρετισμό του: «Η Παναγία διαχρονικά υπήρξε η προστάτις των ακριτών, Εκείνη η οποία ενδυνάμωνε πάντοτε το στρατό μας, ως Υπέρμαχος Στρατηγός, αλλά και το λαό μας, ως Φοβερά Προστασία, από τους κινδύνους. Σήμερα δυστυχώς οι κίνδυνοι για το λαό και την Πατρίδα μας είναι πολλοί. Οι εχθροί ελλοχεύουν εσωτερικά για να διασπάσουν την ενότητα του γένους και τους δεσμούς μας με τις προγονικές ρίζες του και εξωτερικά για να προσβάλλουν, για μια ακόμα φορά, την ακεραιότητα της πατρίδας μας, για την οποία θυσιάσθησαν οι πρόγονοί μας. Καμαρώνουμε και εμπνεόμεθα από το φρόνημα του ποντιακού ελληνισμού, που κάτω από την σκέπη της Παναγίας, παρά τους διωγμούς και την προσφυγιά, συνεχίζει να φυλάσσει αναμμένη την καντήλα της Παναγίας Σουμελά και μαζί μ’ αυτή τις ελπίδες του γένους μας».

Μετά την αντιφώνηση που μητροπολίτη Βέροιας, ο πρόεδρος του «Διγενή» προσέφερε αναμνηστική πλακέτα στον Γιώργο Τανιμανίδη, πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιερού Προσκηνύματος «Παναγία Σουμελά», και αυτός με τη σειρά του παραχώρησε αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στο μητροπολίτη Δαμασκηνό.

Ο πρόεδρος του «Διγενή» Κώστας Καλτσίδης στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η ημέρα που καρτερικά αναμέναμε σε τούτον τον ακριτικό τόπο ήρθε. Κλήρος και λαός υποδεχτήκαμε ευλαβικά την μάνα όλων των ανθρώπων, το θρησκευτικό σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού, την εικόνα της Παναγίας Σουμελάς. Ήταν θαρρώ γραφτό να ταξιδέψει τώρα, εν μέσω κρίσεως οικονομικής, αξιών άλλα και πνευματικής ως την Βορειοανατολική αρχή της πατρίδος μας, να κατηφορίσει το όρος Βέρμιο και να κατευθυνθεί στην γη της Θράκης, διασχίζοντας δρόμους στους οποίους τα ίχνη των ξεριζωμένων προγόνων μας στέκουν ανεξίτηλα.

»Να αγγίξει με τη χάρη της χώματα, στα οποία από τα αλησμόνητα χρόνια του ξεριζωμού μια άλλη Παναγία, η Οδηγήτρια της Αδριανούπολης, προσδοκά να την συναντήσει ώστε μαζί να αναζητήσουν στο βάθος της Ανατολής τις ορφανές πατρίδες μας».

Την εικόνα υποδέχθηκαν ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, οι διοικητές του Δ’ Σώματος Στρατού στρατηγός Γεώργιος Καμπάς, της XVI Μ/Κ Μεραρχίας στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης, της 3ης Ταξιαρχίας ταξίαρχος Νικόλαος Παναγόπουλος, ο αστυνομικός διευθυντής Ορεστιάδος Πασχάλης Συριτούδης, ο κοσμήτορας του Πανεπιστημιακού Τμήματος Δασολογίας του ΔΠΘ Σπυρίδων Κουτρούμπας, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος πιστών.

Πηγή: pontos-news.gr

Share it