Search

Απίστευτη υπόθεση: 15 Αντιδήμαρχοι στο εδώλιο για αδέσποτα στην Εγνατία !

Μια απίστευτη υπόθεση κλήθηκε να δικάσει την Παρασκευή το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Ξάνθης. 

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκαν 15 συνολικά Αντιδήμαρχοι που διετέλεσαν σ΄αυτή τη θέση από το 2011 μέχρι σήμερα στους Δήμους Ξάνθης, Αβδήρων και Τοπείρου, κατηγορούμενοι για το αδίκημα της πρόκλησης κινδύνου εξαιτίας των αδέσποτων που έχουν παρατηρηθεί στην Εγνατία Οδό !

Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από δημοσίευμα που αναφερόταν στην επικινδυνότητα που έχουν τα αδέσποτα σκυλιά που έχουν εντοπιστεί κατά καιρούς κατά μήκος της Εγνατίας οδού και η δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος των αρμόδιων Αντιδημάρχων Καθαριότητας και Αδέσποτων από τους τρεις Δήμους, στα όρια των οποίων βρίσκεται η Εγνατία Οδός, την τελευταία πενταετία, οι οποίοι και αθωώθηκαν τελικά.

15 κατηγορούμενοι στο εδώλιο !

Στο ακροατήριο -όπου μετά βίας χώρεσαν- βρέθηκαν κατηγορούμενοι οι Πάνος Ταρενίδης, Τάσος Θεοδωρίδης, Φερντούν Χασάνογλου, Μποζ Ραμαδάν, από το Δήμο Ξάνθης, Ρεσήμ Ουζέλ, Ιωάννης Δαλακούρας, Παρασκευή Ρούφου, Μάριος Πισκιουλόπουλος από το Δήμο Αβδηρων, Δήμος Τσιλιγγίρης, Νιαζήφογλου Νιαζήφ, Δαλάτσης Κώστας, Χασάνογλου Ραμαδάν, Γιουβαντσίκ Κωσταντίνος, Χουσεΐνογλου Τσουνάι, Κουραμίδης Στέργιος του Δήμου Τοπείρου.

Στη δίκη κατέθεσε μηχανικός της Εγνατίας Οδού Α.Ε. η σημείωσε ότι η εταιρία συμβάλλεται με ανάδοχο για τη συντήρηση και τις επισκευές αλλά ότι ο δρόμος είναι κλειστός και περιφραγμένος ενώ τα αδέσποτα φτάνουν στην Εγνατία μέσω των κόμβων, η πρόσβαση στους οποίους είναι στα διοικητικά όρια των Δήμων. Τις μεθόδους που ακολουθούνται για την περισσυλογή και την περίθαλψη των αδέσποτων εξήγησαν κτηνίατροι που συμβάλλονται με τους Δήμους για σχετικά προγράμματα.

Στη δίκη κατέθεσε ως μάρτυρας και ο Διοικητής της Τροχαίας Ξάνθης Γιάννης Πούλιος ο οποίος εξήγησε το καθεστώς που διέπει την οδό, την οποία επιτηρεί το τμήμα, σημείωσε ότι έχουν κατά καιρούς υπάρξει καταγγελίες διερχομένων οδηγών στο τηλεφωνικό κέντρο της Τροχαίας για είσοδο αδέσποτων καθώς και ότι στις περιπτώσεις που χρειάζεται η υπηρεσία έχει ειδοποιήσει τους Δήμους, με τους οποίους συνεργάζεται, προκειμένου να επιληφθούν.

Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος της Ξάνθης Χρήστος Μούρκας που εξήγησε ότι ο Δήμος Ξάνθης μόνο σε ελάχιστα μέτρα εφάπτεται με την Εγνατία Οδό, στον οικισμό Λεύκης, καθώς και ότι δεν έχει στα διοικητικά του όρια κόμβο.

Οι Δήμοι υποχρεώνονται να επιστρέφουν τα αδέσποτα, όπου τα βρήκαν 

Μετά τις απολογίες των κατηγορουμένων, οι συνήγοροι υπεράσπισης εξήγησαν στο Δικαστήριο, ότι σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο, οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για την περισυλλογή των αδέσποτων στα όρια τους αλλά  δεν μπορούν να συγκεντρώσουν και να κρατήσουν τα αδέσποτα σκυλιά αλλά είναι υποχρεωμένοι αφού τα περιθάλψουν ή στειρώσουν κατά περίπτωση, ακολούθως, να τα επαναφέρουν ακριβώς στο σημείο, στο οποίο τα περισυνέλεξαν, με αποτέλεσμα να κριθούν αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι.

Μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα τροχαίο εξαιτίας των αδέσποτων στην Εγνατία Οδό αλλά, όπως κατέστη σαφές στην ακροαματική διαδικασία, το νομικό πλαίσιο είναι νεφελώδες ενώ υποχρεώνει τους Δήμους να μην διαταράσσουν τη θέση των ζώων, μοιραία, και δίπλα στην Εγνατία Οδό.

Πηγή: Xanthi2.gr

Share it