Search

Απίστευτο και όμως αληθινό, ο Απόλλων Καλαμαριάς έκανε ένσταση για τα…δοκάρια του αγώνα με τη Νάουσα!

Τα έβαλε με τα… δοκάρια! Ένσταση για αντικανονικότητα των δοκαριών του γηπέδου στο ματς με τη Νάουσα, το οποίο έληξε 2-2, υπέβαλε ο Απόλλων Καλαμαριάς όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (30/1).

Οι Πόντιοι προχώρησαν στο μέτρημα του ύψους των τερμάτων στο ΔΑΚ Νάουσας, όπου έγινε το παιχνίδι, και διαπίστωσαν ότι τα οριζόντια δοκάρια των δύο τερμάτων ήταν 2.37 αντί για 2.44 ύψος όπου είναι το κανονικό βάσει κανονισμού. Στέκονται, μάλιστα, σε αυτό το γεγονός γιατί στο συγκεκριμένο ματς είχαν δύο δοκάρια, ένα οριζόντιο και ένα κάθετο.

Φυσικά αυτό προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις και έτσι η ομάδα με ανακοίνωσή της εξήγησε γιατί προέβη σε αυτή την ενέργεια: «Είναι γνωστό ότι ο Απόλλων ιστορικά πάντα, όπως και σήμερα, πρεσβεύει τις ηθικές αξίες του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου, βάσει των οποίων οι αγώνες κερδίζονται και χάνονται εντός αγωνιστικού χώρου. Γι’ αυτό ακριβώς η απόφαση να κάνουμε ένσταση όσον αφορά την αντικανονικότητα του γηπέδου (και ειδικότερα των εστιών) στο στάδιο της Νάουσας , είναι πιθανόν, δεδομένου ότι η ένσταση αυτή είναι ένα γεγονός,αν όχι πρωτόγνωρο,σίγουρα σπανιότατο, να δημιούργησε ερωτηματικά και να ξένισε τον ποδοσφαιρικό και φίλαθλο κόσμο.

Σχετικά επισημαίνουμε και διευκρινίζουμε ότι η ένσταση μας αυτή έγινε αποκλειστικά και μόνο «για λόγους άμυνας» καθώς αισθανόμαστε αδικημένοι σε πολλές των περιπτώσεων και για κατοχύρωση των συμφερόντων της ομάδας μας.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται οι Κανονισμοί και ιδίως σε πανελλήνια πρωταθλήματα και πρέπει πλέον, μέσω αυτής της ένστασης οπωσδήποτε να δικαιωθούμε γιατί τα δεδομένα είναι απλά,σαφή και προφανή και κυρίως μετρήσιμα με αριθμούς. Δεν χωρούν ερμηνείες. Το αναφέραμε πριν την έναρξη του αγώνα και στον διαιτητή, προφορικά, ο οποίος έκρινε σωστό και θεμιτό να το αγνοήσει χωρίς να προχωρήσει στον απαιτούμενο και σοβαρό έλεγχο της αντικανονικότητας του γηπέδου. Κακώς δεν τήρησε την διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός, παρότι είχε την υποχρέωση να ελέγξει και διαπιστώσει την παράβαση.

Εμείς διαπιστώσαμε την αντικανονικότητα του γηπέδου σχετικά με τις εστίες αυτού στην προθέρμανση, δεδομένου ότι ήταν γεγονός «οφθαλμοφανές», ήτοι ορατό δια του γυμνού οφθαλμού, και για αυτό τον λόγο πριν από την έναρξη του αγώνα υποβάλαμε ένσταση αντικανονικότητας του γηπέδου, σύμφωνα με τον Κ.ΑΠ., η οποία και καταχωρήθηκε στο Φύλλο Αγώνος. Αναφέρουμε σχετικά ότι με μετά από επίσημη μέτρηση που έγινε με όλα τα προβλεπόμενα τεχνικά μέσα (από μετροταινία έως και λέιζερ) διαπιστώθηκε πως και οι δύο εστίες ήταν από 13 εκατοστά έως 8 εκατοστά πιο χαμηλές απ’ ότι απαιτεί ο ισχύων Κανονισμός («κανόνες του παιχνιδιού» της FIFA ) που ορίζει σαφώς ότι το ύψος των εστιών πρέπει να είναι 244 εκατοστά. Συγκεκριμένα η εστία που βρίσκεται προς τα αποδυτήρια έχει ύψος 236 εκατοστά (διαφορά 8 εκατοστά) στην αριστερή – όπως την βλέπουμε από τον αγωνιστικό χώρο- πλευρά της, στην δεξιά 236,7 (διαφορά 7 εκατοστά) και 231,4 (διαφορά 13 εκατοστά) στο κέντρο. Στην άλλη εστία οι αντίστοιχες τιμές είναι 241(διαφορά 3 εκατοστά), 238,9 (διαφορά 5 εκατοστά) και 232,9 (διαφορά 11 εκατοστά).

Υποχρεωθήκαμε να αγωνιστούμε σε ένα γήπεδο αντικανονικό, ενώ εφόσον εφαρμόζονταν ο Κανονισμός ο αγώνας έπρεπε να ματαιωθεί με υπαιτιότητα της γηπεδούχου ομάδας και να επιβληθούν σε βάρος αυτής οι προβλεπόμενες από τον Κανονισμό ποινές και κυρώσεις. Επιλέξαμε όλους τους λογικούς τρόπους να αποδείξουμε στον διαιτητή του αγώνα ότι οι εστίες ήταν πιο χαμηλές απ’ ότι απαιτεί ο Κανονισμός, αλλά αυτός μας αγνόησε παρά το γεγονός ότι οι ισχύοντες Κανονισμοί ορίζουν σαφώς ότι έπρεπε «πάραυτα» μετά την υποβολή της ένστασής μας να ελέγξει και διαπιστώσει εάν ευσταθούν και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αυτά που ισχυριστήκαμε στην ένσταση μας. Σχετικά αναφέρουμε ότι ο διαιτητής είχε άνετα όλη τη ευχέρεια να το διαπιστώσει την πραγματικότητα η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί.

Τελικά το μόνο που έκανε ο διαιτητής ήταν να αναγράψει στο Φύλλο Αγώνα σχετικά τα εξής: «Πριν την έναρξη του αγώνα μου υποβλήθηκε ένσταση αντικανονικότητας του γηπέδου από την φιλοξενούμενη ομάδα για αντικανονικό ύψος στις εστίες. Σε έλεγχο που έγινε από εμένα δύο ώρες πριν την έναρξη του αγώνα διαπιστώθηκε ότι ο αγωνιστικός χώρος και οι εστίες ήταν σύμφωνα με τον ΚΑΠ».

Και εύλογα γεννούνται τα παρακάτω ερωτήματα: 1. Με ποιό τρόπο και με ποια μέσα ο διαιτητής έλεγξε και διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει παράβαση του Κανονισμού, 2. Εφόσον «δήθεν» έκανε έλεγχο,πράγμα το οποίο καθ΄ολοκληρία αρνούμαστε δεδομένου ότι παράγοντες της ομάδας μας είχαν μεταβεί στο γήπεδο πολύ πριν από τον διαιτητή,πως εξηγείται το γεγονός να μην διαπιστώσει την παράβαση η οποία ήταν ορατή δια του γυμνού οφθαλμού και 3. Γιατί τελικά ο διαιτητής δεν έκανε έλεγχο μετά την υποβολή της ένστασης μας,όπως υποχρεούτο. Γιατί δεν τήρησε την ελάχιστη αυτή υποχρέωση που είχε.

Τώρα πλέον απομένει η δικαίωσή μας με την εφαρμογή των Κανονισμών και των Κανόνων, βάσει των οποίων παίζεται το ποδόσφαιρο παγκοσμίως. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε ότι θα νομιμοποιηθεί ακόμα κι αυτό, δηλαδή οι διαστάσεις στις εστίες των γηπέδων στην Ελλάδα να υφίστανται στο «περίπου» κι όχι όσο επιβάλλει ο κανονισμός. Ούτε μπορούμε να σκεφτούμε ότι το λάθος του διαιτητή θα το πληρώσει εντελώς ανυπαίτια η δική μας ομάδα. Επίσης δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να αμφισβητηθούν τα αδιάσειστα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας και θα καταθέσουμε στην αρμόδια Επιτροπή.

Δηλώνουμε ότι η ομάδα μας θα προχωρήσει στην υποστήριξη της ένστασης και θα ασκήσει κάθε σχετικό νόμιμο δικαίωμα, διότι ήταν προφανής η αντικανονικότητα του γηπέδου κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Κ.Α.Π. και των Κανόνων Παιχνιδιού. Επίσης θα προχωρήσει σε κάθε σχετική νόμιμη ενέργεια που προβλέπεται από τους ισχύοντες Κανονισμούς.

Από την Διοίκηση του Ποδοσφαιρικού Τμήματος».

Share it