Search

Χρονιά των ρεκόρ το 2016 για την Ξάνθη! Τα ρεκόρ που έσπασε και ο κοινός παρανομαστής της…Βέροιας!!!

Το 2016 που μας αποχαιρέτησε αναμφίβολα ήταν μια χρονιά ορόσημο για την ιστορία της Ξάνθης, καθώς απο το καλοκαίρι η ομάδα της Θράκης αποχαιρέτησε την Skoda και επέστρεψε μετά απο 25 χρόνια στην αρχική της ονομασία, ΑΟ Ξάνθης. Όμως πέρα απο αυτή την ιστορική στιγμή η ομάδα της Ξάνθης κατέγραψε ακόμη δύο πολύ σημαντικά ρεκόρ.

Αρχικά το εντυπωσιακό σερί των 10 ματς αήττητοι που σε συνάρτηση με την δεύτερη θέση με την οποία έκλεισε το 2016 η Ξάνθη είναι απο τις κορυφαίες επιδόσεις του Θρακιώτικου συλλόγου σε κλείσιμο χρονιάς, ενώ αν καταφέρει να διατηρηθεί σε αυτή την θέση μετά τις τρεις εξ’ αναβολής αγωνιστικές θα είναι η κορυφαία επίδοση της σε φινάλε πρώτου γύρου στην μεγάλη κατηγορία. Ενώ παράλληλα είναι πολύ κοντά και στην μεγαλύτερη βαθμολογική συγκομιδή της σε έναν γύρο, αρκεί φυσικά να μπορέσει να ξεκινήσει το 2017 όπως το έκλεισε το 2016.

Το πιο σημαντικό όμως επίτευγμα που πέτυχε η Ξάνθη στο φινάλε του 2016 ήταν η επίτευξη της νίκης νούμερο 300 στην 28χρονη παρουσία της στα σαλόνια της μεγάλης κατηγορίας του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Το ιστορικό αυτό επίτευγμα για την “Βασίλισσα της Θράκης” επιτεύχθηκε με το επιβλητικό πέρασμα της απο την Βέροια και τη νίκη με 4-0, αγώνα που έγραψε ιστορία και ο Χαμζά Γιουνές με το χάτ τρικ που πέτυχε. Αξίζει να σημειώσουμε πως με την Βέροια αντίπαλο αυτή την φορά στα Πηγάδια η Ξάνθη πέτυχε ακόμη ένα πολύ μεγάλο ρεκόρ, και μάλιστα επίσης τον Δεκέμβριο τότε του 2015, όταν ο Ντάνι Νιέτο ισοφάρισε με εύστοχο χτύπημα πέναλτι πετυχαίνοντας το 1000γκολ της Ξάνθης στην Α’ Εθνική κατηγορία.

Έτσι και πάλι κόντρα στην ομάδα της Ημαθίας και πάλι τον Δεκέμβρη η Ξάνθη καταφέρνει να σημειώσει ακόμη ένα μεγάλο ρεκόρ. Η πρώτη νίκη της Ξάνθης στην μεγάλη κατηγορία σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1989 όταν η Ξάνθη στο γήπεδο του ΑΟΞ επικρατούσε με 1-0 του Ηρακλή. Στο φινάλε του 1997 και πιο συγκεκριμένα στις 20 Δεκεμβρίου η Ξάνθη κερδίζει με 3-0 τον Εθνικό στο ιστορικό της γήπεδο χάρις τα τέρματα των Λουτσιάνο, Άνταμτσικ και Τεγγελίδη και έτσι πανηγυρίζει την 100η νίκη στην Α’ κατηγορία.

Στις 5 Νοεμβρίου του 2006 η Ξάνθη χάρις τα τέρματα των Αργεντινών Μεσέρα και Κιντάνα κατάφερε να υπερκεράσει το εμπόδιο του Ιωνικού στα Πηγάδια, κερδίζοντας με 2-0 και φτάνοντας έτσι τις 200 νίκες στην Α’ Εθνική. Για να φτάσουμε στο τελευταίο παιχνίδι για το 2016 οπού η Ξάνθη με χατ τρίκ του Χαμζά Γιουνές και την κεφαλιά του Λισγάρα που άνοιξε το σκορ στο πρώτο μέρος να νικά με 4-0 την Βέροια στην πόλη της Ημαθίας και να φτάνει τις 300 νίκες της στην μεγάλη κατηγορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Να σημειώσουμε πως η Ξάνθη είναι η 11η ομάδα στην ιστορία της μεγάλης κατηγορίας του Ελληνικού ποδοσφαίρου που καταφέρνει κάτι τέτοιο, μετά τους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ ,ΠΑΟΚ, Άρη, Ηρακλή, Πανιώνιο, ΟΦΗ και  Απόλλων Σμύρνης. Και όλα αυτά μάλιστα έρχονται την χρονιά που ο ιστορικός σύλλογος της Θράκης και κατά τεκμήριο κορυφαίος της ΑΜ-Θ συμπληρώνει 50 χρόνια ιστορίας.

Ας ευχηθούμε και ελπίσουμε πως και το 2017 θα είναι μια χρονιά με πολλά ρεκόρ και για όχι και επιστροφή της Ξάνθης στα Ευρωπαϊκά σαλόνια, και που με την πορεία της το πρώτο μισο της αγωνιστική περιόδου έδειξε οτι μπορεί, αρκεί να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό και το δεύτερο μισό.

Share it