Search

Χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους 8,6 εκ. ευρώ για την Αλεξανδρούπολη!

Την καλύτερη πρόταση μεταξύ 6 δήμων της ΑΜΘ είχε η πρωτεύουσα του Έβρου, η οποία απέσπασε την πολυπόθητη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Ανάπλαση της παραλιακής, αξιοποίηση αποθηκών του ΟΣΕ και άλλα σημαντικά έργα- Λαμπάκης: «Είναι ένα δώρο προσωπικό δικό μου και της ομάδας μου στην πόλη».

Με τον καλύτερο τρόπο αποχαιρετά το 2016 ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, αφού η πρόταση που υπέβαλλε στο πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης τον περασμένο Σεπτέμβριο συγκέντρωσε, κατά την αξιολόγησή της, την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ 6 προτάσεων. Έτσι, στα ταμεία του Δήμου θα εισρεύσουν μέσω ΕΣΠΑ 8,6 εκατομμύρια ευρώ, δίνοντας έτσι την ευκαιρία για υλοποίηση μιας σειράς σημαντικών έργων που, με δεδομένη την οικονομική κρίση και τους πενιχρούς προϋπολογισμούς των Δήμων, μάλλον δεν θα μπορούσαν να γίνουν ποτέ.

Η ανάπλαση όλης της παραλιακής ζώνης, από το Εγνατία, μέχρι και τον Άγιο Εύπλου, η ανάδειξη και αξιοποίηση των τριών αποθηκών του ΟΣΕ στο λιμάνι, αλλά και μια σειρά άλλων έργων, συμπεριλαμβάνονταν στην πρόταση του Δήμου Αλεξανδρούπολης, για την οποία περίπου 2 χρόνια εργάζονταν σχεδόν όλες οι υπηρεσίες του. Πέρα από το Δήμο Αλεξανδρούπολης, 8,6 εκατομμύρια ευρώ θα λάβει και ο Δήμος της Καβάλας, που τερμάτισε δεύτερος στην αξιολόγηση της πρότασής του.

Όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, «πρόκειται για ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα», μέσα από μία ανταγωνιστική διαδικασία, αφού συνολικά 6 πόλεις διεκδίκησαν τα 2 χρυσά εισιτήρια της χρηματοδότησης. Ωστόσο, όπως είχε προτείνει ο ίδιος ως πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ, είναι πολύ πιθανό και άλλες περιοχές να έχουν την ευκαιρία να υλοποιήσουν τις προτάσεις τους. Σημειώνεται πως τρίτη στην κατάταξη είναι η πρόταση του δήμου Δράμας, την οποία είχε παρουσιάσει αναλυτικά και η «ΓΝΩΜΗ».

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία αυτή, η οποία προέκυψε μετά από σκληρή δουλειά: χρειάστηκαν περίπου 75 συνεδριάσεις υπηρεσιακών, με τη συμμετοχή κάθε φορά περίπου 10-15 ειδικών ανάλογα με την πρόταση που κάθε φορά εξετάζονταν, 3 κοινωνικές διαβουλεύσεις και περίπου 25 ταξίδια του δημάρχου στην Αθήνα. Ο κ. Λαμπάκης σημείωσε, πάντως, πως τα τελευταία έξι χρόνια, η δημοτική αρχή προετοίμαζε το έδαφος για να γίνει αποδεκτή αυτή η πρότασή της, τόσο μέσα από τη διεκδίκηση της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμανιού, όσο και μέσα από τη συνεργασία με τον ΟΣΕ για το θέμα των αποθηκών, αλλά και από τη δημιουργία από την Αργώ ως το Εγνατία του τοιχίου αντιστήριξης της παραλιακής, για το οποίο, όπως είπε, λοιδορήθηκε, αποτελούσε όμως βασική προϋπόθεση για την ένταξη του δήμου στο πρόγραμμα ΒΑΑ.

Η Στρατηγική Β.Α.Α. του Δήμου Αλεξανδρούπολης αποτελεί μια στοχευμένη και συγκεκριμένη προσέγγιση, η οποία συντάχθηκε με την εμπλοκή των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων της πόλης: Πολυκοινωνικό Δήμου Αλεξανδρούπολης, Τ.Ι.Ε.Δ.Α., Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ο.Λ.Α., Επιμελητήριο Έβρου, Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης, Σωματείο Επαγγελματιών Εστιατορίων-Καφέ-Μπαρ Αλεξανδρούπολης, Αθλητικό Σύλλογος ΑμΕΑ ΚΟΤΙΝΟΣ, Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμΕΑ Ν. Έβρου, Ε.ΠΟ.Φ.Ε., Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης και Επαγγελματική Οργάνωση Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ Αλεξανδρούπολης «Η ΟΜΟΝΟΙΑ». Επιδιώκει την αύξηση των επισκεπτών και των τουριστών στην Αλεξανδρούπολη και προσδοκά στην κοινωνική και οικονομική βελτίωση του τόπου μας. Ο στρατηγικός στόχος της Σ.Β.Α.Α. είναι να αποτελέσει η Αλεξανδρούπολη «ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΠΟΛΗ» ώστε να αυξηθούν οι ροές Ελλήνων και αλλοδαπών επισκεπτών στο Δήμο.

Διαβάστε περισσότερα στο www.gnomionline.gr

Share it