Search

Οπαδικη δημοσιογραφία : Μέρος της σαπίλας

Να ξεκινήσουμε από τα βασικά : δεν υπάρχει αντικειμενικός δημοσιογράφος. Ο καθένας έχει την γνώμη του, άλλοι συμφωνούν και άλλοι πάλι όχι. Έτσι είναι μας αρέσει  δεν  μας αρέσει.

Του Θανάση Τσώλος

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουμε περάσει  στην άποψη του <<γράφω για να είμαι αρεστός  στους  οπαδούς της ομάδας που έχω το ρεπορτάζ και για  να τα έχω καλά με τον πρόεδρο>>. Εκεί χάνει και την ουσία του το επάγγελμα, χάνεις την προσωπικότητα  σου και αναλώνεσαι στο να ακούς τα εξ αμάξης από τους άλλους  αναγνώστες  που σε διαβάζουν. Περίεργες εποχές θα μου πείτε… Όλοι είναι  σε τεντωμένο σχοινί. Λίγοι απολαμβάνουν το προνόμιο να δουλεύουν και μέσα σε αυτό υπάρχει και η αστειότητα  του διαδικτύου, όπου ο καθένας παίρνει μια μικρή γωνίτσα και αραδιάζει ότι του κατέβει χωρίς ρεπορτάζ, χωρίς να είναι καν δημοσιογράφος , ακόμα και ως απλός προπαγανδιστής για διάφορους λόγους.

Το  θέμα μας είναι όμως σε αυτούς τους λίγους που έχουν το προνόμιο να ασκούν αυτό το επάγγελμα. Αξίζει ο κόπος να το παίζεις οπαδός κάνοντας κακό και στην προσωπική σου καριέρα αλλά και στους συναδέλφους σου;  Όχι δεν αξίζει. Η απάντηση είναι  κάθετη.  Από την αρχή αυτής της σεζόν βλέπουμε όργια κάθε  αγωνιστική στα γήπεδα  και αυτά τα όργια συνεχίζονται στον τύπο,  ηλεκτρονικό ή έντυπο. Έχουμε διαβάσει άρθρα και ρεπορτάζ  που μας έχουν πέσει τα μαλλιά.  Ο ένας προσπαθεί να αποδείξει τον θιγμένο και κάνει το άσπρο-μαύρο, ο άλλος προσπαθεί  να σου δείξει πόσο ανώτερη ομάδα είναι η δικιά του, αλλά αδικείται παράφορα  και οι υπόλοιποι κράζουν για ισότητα αλλά  τους πονάει  που δεν έχουν τα μέσα να είναι στα κόλπα.

Βλέπουμε λοιπόν πόσο κοστίζει αυτό στον αθλητισμό μας. Ο κόσμος σιχτιρίζει και δεν θέλει να πάει γήπεδο και αυτοί που πηγαίνουν είναι καχύποπτοι από το πρώτο δευτερόλεπτο, οι πρωταγωνιστές ξενερωμένοι από αυτά που γίνονται ολοένα  και δεν έρχονται στην χώρα μας, ενώ και οι δημοσιογράφοι φοβούνται να κάνουν την δουλειά τους όταν δεν συμμετέχουν στην σαπίλα.

Να ψάξουμε για λύσεις  θα αναρωτηθεί  ο πιο αισιόδοξος… Μα η αισιοδοξία του θα  συρρικνωθεί όταν θα καταλάβει πως τίποτα δεν μπορεί να βγάλει την σαπίλα από την δημοσιογραφία, όταν ο οπαδισμός πουλάει.

Share it