Search

Αποκλειστική συνέντευξη Ριζάογλου και Ζερβογιάννη στο S.A. : «Στόχος οι τελικοί!»

Δύο 5ες θέσεις (50μ. και 100μ. ελεύθερο) στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνο, χρυσό μετάλλιο στη … ζωή με την γέννηση της κόρης της, δεδομένη αποχή για κάποιο  διάστημα αλλά και άμεση επιστροφή, καθώς  το «μικρόβιο» της πισίνας δεν την αποχωρίζεται.

Δεν το θέλει άλλωστε, γιατί είναι αυτό που την γεμίζει ζωή, που κάποιοι πάντως κάνουν πιο δύσκολη, καθώς τα προβλήματα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της “Σέμι”, ήταν πολλά.  Κάπως έτσι σε αδρές γραμμές, μπορεί να περιγραφεί η τελευταία 4ετία της Σεμιχά Ριζάογλου.

ΡΙΖΑΟΓΛΟΥ

«Στόχος ο τελικός και από κει και πέρα .. κανείς δεν ξέρει!»

S.A.: Σεμιχά, θα συμμετέχεις σε μία τεράστια διοργάνωση. Πως νιώθεις και ποιες είναι οι προσδοκίες σου;

Σ.Ρ.: Καταρχάς, θεωρώ μεγάλο κατόρθωμα τη συμμετοχή μου στο Ρίο. Ήμουν παρούσα και στο Λονδίνο όπου κατέλαβα σε δύο αγωνίσματα την 5η θέση. Μετά την διοργάνωση έγινα μητέρα, αλλά αποφάσισα να συνεχίσω έπειτα την προσπάθεια, παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζω, καθώς δεν διαθέτουμε κολυμβητήριο στην Ξάνθη. Είναι μεγάλο κατόρθωμα για μένα, η συμμετοχή μου στην Παραολυμπιάδα του Ρίο γιατί πραγματοποιήθηκε μέσα από αντιξοότητες. Θέλω να ευχηθώ σε όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής να επιτύχουν τον στόχο τους. Δική μου επιδίωξη είναι να μπω στον τελικό και στα δύο αγωνίσματά μου(50μ. ύπτιο και 100μ. ελεύθερο) και από κει και πέρα κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να προκύψει. Εύχομαι όλα να πάνε καλά …

«Η πισίνα είναι η ζωή μου»

S.A.: Πόσο δύσκολο είναι να επιστρέψεις έπειτα από αποχή, και να πηγαίνεις σε μία τέτοια διοργάνωση παρά τα πολλά προβλήματα;

Σ.Ρ.: Αγαπάω αυτό που κάνω!  Αγαπάω την πισίνα, το νερό, γι’ αυτό το κάνω. Γι’ αυτό άλλωστε ξεκίνησα πάλι. Είναι πολύ δύσκολο για έναν άνθρωπο που ζει σ’ αναπηρικό αμαξίδιο και κατοικεί σ’ ένα χωριό, να ξανα ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία.

«Απούσα η Πολιτεία, όνειρο ζωής το Ρίο»

S.A.: Υπήρξε κάποια βοήθεια στην προσπάθεια σου αυτή απ’ την Πολιτεία ή από κάποιον φορέα;

Σ.Ρ.: Τίποτα απολύτως! Πλην της χορηγίας του ΟΠΑΠ, η οποία δόθηκε πριν λίγο διάστημα.

S.A.: Πως είναι οι συνθήκες προπόνησης στο κολυμβητήριο της Αλεξανδρούπολης;

Σ.Ρ.:Το κολυμβητήριο της Αλεξανδρούπολης είναι πολύ καλό, προσβάσιμο και μας επιτρέπει να εκτελούμε τις προπονήσεις μας, σύμφωνα με το πρόγραμμά μας.

S.A.: Τι σημαίνει για σένα η συμμετοχή σου στο Ρίο;

Σ.Ρ.: Είναι ένα όνειρο για κάθε αθλητή ….

Την συμμετοχή στον τελικό, στο «καλό» αγώνισμα της Σεμιχά, έβαλε ως στόχο η συνοδός της, Γιάννα Ζερβογιάννη. Δεν παρέλειψε όμως να θίξει σοβαρά προβλήματα, τα οποία θα έπρεπε να μας προβληματίσουν όλους και ίδιως … τους αρμόδιους.

ΡΙΖΑΟΓΛΟΥ -ΖΕΡΒΟΓΙΑΝΝΗ

«Στόχος η πρόκριση στον τελικό!»

S.A. Πρωτόγνωρη εμπειρία φαντάζομαι … πως κύλησαν αυτοί οι τελευταίοι μήνες της προετοιμασίας;

Γ.Ζ. Με την Σεμιχά είχαμε μια δύσκολη χρονιά ξεκινώντας απ τις μετακινήσεις, ‘καθώς δεν μπορούσαμε να προπονηθούμε στην Κομοτηνή γιατί δεν είναι προσβάσιμο το κολυμβητήριο. Προσπάθησαν οι υπεύθυνοι παρ’ όλα αυτά να μας εξυπηρετήσουν, αλλά δεν λύθηκε το πρόβλημα. Στο Πανευρωπαϊκό η Σεμιχά αναγκάστηκε να  ταξιδέψει μόνη της γιατί δεν ήμουν μέσα στην αποστολή, και αυτό επηρέασε όπως είναι λογικό την «Σέμι». Παρ΄ όλα αυτά καταφέραμε να βρισκόμαστε σε καλή κατάσταση, ενώ τους δύο τελευταίους μήνες (σ.σ.Ιούλιο -Αύγουστο) προπονούμαστε στην Αλεξανδρούπολη, όπου οι συνθήκες είναι άψογες. Στην Αλεξανδρούπολη μας φιλοξένησαν με τον καλύτερο τρόπο, δεν χάσαμε προπονήσεις και κάναμε καθημερινά διπλές, πραγματοποιώντας το πρόγραμμα που θέλαμε. Είμαστε έτοιμες στο Ρίο να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, βγάζοντας τη δουλειά που κάναμε όλο τον χρόνο.

S.A. Να περιμένουμε κάτι καλύτερο απ’ την Σεμιχά, σε σχέση με το Πανευρωπαϊκό;

Γ.Ζ.: Σίγουρα! Στο Πανευρωπαϊκό η «Σέμι» έμεινε μακριά απ’ τον καλό της εαυτό, όμως στο Βερολίνο μας θύμισε την προ τετραετίας Σεμιχά. Σίγουρα περιμένουμε καλύτερο χρόνο και οι προπονήσεις μας έχουν δείξει πως μπορούμε να το κάνουμε. Στοχεύουμε στον τελικό και από κει και πέρα, ότι προκύψει. Στα 50μ. ύπτιο, το καλό της αγώνισμα περιμένουμε οπωσδήποτε τον τελικό, από κει και πέρα στο άλλο άθλημα (100 ελεύθερο S3) είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, αλλά θα παλέψουμε.

S.A.:  Είναι και το θέμα της προσαρμογής …

Γ.Z.:  Όσο να ναι το κλίμα, οι ώρες … δεν έχουν καμία σχέση.

S.A.: Πόσο δύσκολο είναι να προετοιμάσεις μία αθλήτρια, ώστε να είναι στην καλύτερή της φόρμα την επιθυμητή περίοδο;

Γ.Ζ.: Προετοιμαστήκαμε κατάλληλα με την Σεμιχά και πάντα σε συνεργασία με την προπονήτρια της, την Μαρία Βαξεβάνη. Πραγματοποιήσαμε το πρόγραμμα μάλιστα, που είχε ακολουθήσει η «Σέμι», όταν βρισκόταν στο «πικ» της καριέρας της.

«Ανύπαρκτη η βοήθεια απ’ την Πολιτεία, μηδαμινό το ενδιαφέρον απ’ τα Μ.Μ.Ε.»

S.A.: Θίχτηκε στην αρχή της κουβέντας μας, η δυσκολία στις μετακινήσεις. Υπήρξε κάποιου είδους βοήθεια από κάποιον φορέα;

Γ.Z. Καταρχάς δεν μπορούσε να κάνει προετοιμασίας στην πόλη της, την Ξάνθη, επειδή το κολυμβητήριο έχει κλείσει! Απευθυνθήκαμε στο πανεπιστημιακό κολυμβητήριο της Κομοτηνής, και κει όμως, παρά το γεγονός πως οι υπεύθυνοι προσπάθησαν να κάνουν πτο κολυμβητήριο προσβάσιμο, αυτό δεν κατέστη εφικτό, καθώς δεν διαθέτει γερανό. Στην Αλεξανδρούπολη ευτυχώς, δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα. Γενικά, ήταν δύσκολη η προετοιμασία μας, καθώς χωρίς κάποια βοήθεια απ’το κράτος ή κάποιον χορηγό, αναγκαστήκαμε να βάλουμε πολλά απ’ την τσέπη μας. Ευτυχώς το τελευταίο δίμηνο, υπήρξε η χορηγία απ’ τον ΟΠΑΠ που μας βοήθησε κάπως.

S.A.: Θεωρείς πως ίσως ευθύνονται για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Παραολυμπιονίκες, η μη ανάδειξη των προβλημάτων αυτών, από τους δημοσιογράφους;

Γ.Ζ.: Ίσως δεν ενδιαφέρεται ο κόσμος να πληροφορηθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, δεν ξέρω. Τα Μ.Μ.Ε. πάντως σίγουρα δεν ενδιαφέρθηκαν ….

«ΤΙΜΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΑΡΟΛΥΜΠΙΑΔΑ!»

S.A.: Επιστρέφοντας για τον επίλογο στο Ρίο … με τι θα νιώσετε πλήρεις;

Γ.Ζ.: Με την συμμετοχή μας στον τελικό και από κει και πέρα, να γυρίσουμε με χαμόγελο. Θα το δούμε σαν μια μεγάλη εμπειρία. Ακόμη και η συμμετοχή από μόνη της, αποτελεί τεράστια τιμή!

Share it